16 vuotta Ruohonjuurta Tampereella

Tampereen Ruohonjuuren avajaisia vietettiin 22.9.2003 Aleksanterinkatu 10:n silloisessa myymälätilassa, jossa putiikkia pidettiin peräti kahdessa kerroksessa. Tänä syksynä Tampereen myymälämme on siis varttunut reippaaseen 16:n vuoden ikään.
ruohonjuuri mangusti tampere

Tampere kaupunkina juhlistaa 1.10. muhkein menoin peräti 240-vuotista taivaltaan. Tuona Tampere-päiväksi nimettynä lokakuun ensimmäisenä päivänä myös Tampereen Ruohonjuuri juhlii varttumistaan hymyssä suin, hyvillä mielin ja kahvitarjoilun siivittämänä. Tule sinäkin myymäläämme herkuttelemaan ja muistelemaan menneitä!

Ruohonjuuren henkilöstöpäällikkönä nykyisin työskelevä Jani Kinnunen aloitti Ruohonjuuri-taipaleensa myyjänä juurikin Tampereen puodista kesäkuussa 2004.

ruohonjuuri tampere historia

Aleksanterinkatu 10 sijainneessa myymälässä oli kaksi kerrosta ja kaksi työntekijää: kahdessa paikassa pyrittiin siis usein olemaan samaan aikaan. Tampereen keskustaan nähden hiukan syrjäinen liiketila tosin aiheutti sen, että asiakas oli myymälässä melko harvinainen otus, eikä kiirettä juuri koskaan ollut.

- Suosituimpia tuotteita Tampereen Ruohonjuuren alkuaikoina olivat kestovaipat, uusiopaperista valmistetut tuotteet, Africafe-kahvit ja Rekolan biodynaamisesta viljasta leivotut leivät, Jani muistelee.

ruohonjuuri tampere historia

Paljon myytiin myös guatemalalaisia huolinukkeja, jotka tyynyn alle laitettuna sikäläisen kansanuskomuksen mukaan huolehtivat nukkujan murheet hänen puolestaan.

Ruohonjuuren alkualkoina intoa oli enemmän kuin osaamista. Tuotteita tilattiin fiiliksen mukaan asiakkaiden toiveita toki kuunnellen ja hyllyjen tilannetta tarkastellen. Varsinaisia toimintaohjeita ei juurikaan ollut vaan kukin työntekijä hoiteli hommia parhaaksi katsomallaan tavalla - suurella sydämellä ja kohti parempaa ponnistellen.

Koska ensimmäisen liiketilan syrjäisen sijainnin vuoksi asiakkaita oli liian vähän, muutti muutaman vuoden kuluttua Tampereen Ruohonjuuri Aleksanterinkadulta paremmalle paikalle keskustaan, Hatanpään valtatielle. 

ruohonjuuri tampere historia

Monet Ruohonjuuren tuotteista olivat tällöin suurelle yleisölle tuikituntemattomia - eikä kommelluksiltakaan aina voitu välttyä.

- Tampereen uuden myymälän avajaisissa asiakkaat söivät pesupähkinöitä, koska luulivat niitä pähkinätarjoiluiksi. Myös käsintehdyistä ja irtomyynnissä olleista saippuoista löytyi toisinaan hampaanjälkiä, Jani muistelee hymy suupielillään karehtien. Onneksi myynnissä olleet pesutuotteet olivat täysin turvallisia, eikä niistä popsittunakaan aiheutunut asiakkaille haittaa. 

Hatanpään valtatien myymälätilaan muuton myötä Tampereen Ruohonjuuren asiakasmäärä kasvoi huomattavasti ja lisää työntekijöitäkin luonnollisesti palkattiin. Toiminta alkoi pikkuhiljaa löytää muotonsa ja toiminnot ammattimaistua. Hyväntahtoista kilpailua Tampereen myymälälle toi näihin aikoihin avattu Turun Ruohonjuuri, jonka kanssa myynneistä kisattiin hyvällä tsemppimielellä reaaliaikaisesti tuloksia tarkastellen. 

Asiakasmäärien ja tuotevalikoiman kasvaessa Hatanpään valtatien myymälä jäi sitten sekin vähitellen pieneksi ja uutta liiketilaa etsittiin peräti kolmen vuoden ajan ennen nykyiseen Hämeenkadun liiketilaan muuttoa. Jani oli jälleen mukana muuttotohinoissa, joiden jälkeen hän siirtyi töihin Ruohonjuuren henkilöstö- ja myymälänavausasioiden pariin Helsinkiin.

ruohonjuuri tampere

- Hämeenkadun liiketilan vuokraamista pohdittiin pitkään, koska myymälätila oli huomattavan kallis aikaisempiin verrattuna. Uskoimme kuitenkin vahvasti tamperelaisiin ja siihen, että asiakassuosiomme voisi kasvaa entisestään, Kinnunen muistelee.

Ja niin tosiaan myös kävi: Hämeenkadulla, aivan Tampereen ytimessä sijaitseva myymälä valloitti pikkuhiljaa tamperelaisten sydämet. Myynnit ja asiakasmäärät kasvavat edelleen, päivä päivältä.

- Tampereen Ruohonjuurella on aina ollut aivan erityinen suhde asiakkaisiin. Kauppaa tehdään sydämellisyyden kautta ja asiakkaiden kanssa ollaan kuin yhtä suurta perhettä, Jani toteaa.

- Tampere on minulle iso maalaiskaupunki, jossa ihmiset on mahdollista tuntea aina kunkin asiakkaan lasten allergioita myöten, Jani lisää ja kertoo Tampere-vuosiensa aikana kertyneen kosolti mukavia tarinoita asiakaskohtaamisista.

Nykyisin Tampereen Ruohonjuuressa työskentelee yhdeksän sydämellistä ammattilaista, jotka suhtautuvat työhönsä into- ja kunnianhimoisesti. 

- Alkuaikojen meiningistä vahvana on edelleen Ruohonjuuressa jäljellä intohimo eettisiin valintoihin ja henkilökohtaiseen asiakaspalveluun - ja tietenkin suuri palo maailman muuttamiseen paremmaksi, Jani kertoo.

ruohonjuuri tampere

Tampereen Ruohonjuuressa pitkän uran tehnyt Jani tahtoo lähettää tamperelaisille asiakkaille terveisiä ja valtavasti kiitoksia.

- Tamperelaisilla ihmisillä on sydän paikallaan. He eivät ehkä hämäläisinä ole kaikkein nopeampia omaksumaan uutta, mutta kun yhteinen sävel sitten löytyy, pysyvät he uskollisina sekä myötä- että vastamäessä.

Tämä todettiin varsin konkreettisesti viimeisen vuoden aikana, kun raitiotieremontti mylläsi koko Tampereen keskustan ja Ruohonjuureenkin oli sen seurauksena ajoittain hyvin hankalaa päästä. Saavutettavuuden vaikeudesta huolimatta sinnikkäitä asiakkaita riitti Tampereen Ruohonjuuressa koko myllerryksen ajan. Kiitos tästä toki kuuluu asiakkaiden lisäksi myös Tampereen Ruohonjuuren kekseliäälle ja avuliaalle henkilökunnalle, joka teki kaikkensa helpottaakseen asiakkaiden pääsyä putiikkiin.

- Tampereen myymälässämme työskentelee monta pitkäaikaista ruohonjuurelaista. Myös henkilökunnan sitoutuminen yritykseen on Tampereella huippuluokkaa, henkilöstöpäällikkönä nykyisin työskentelevä Kinnunen kehuu.