Yö on elämys riippumatossa

Mille korkeudelle riippumatto ripustetaan? Miten puu suojataan kiinnityskohdassa? Entä jos sinäkin kellahtaisit tänä kesänä riippumattoon näillä tosiharrastajan ohjeilla? Lue lisää blogistamme!
Kuvituskuva Ruohonjuuren  Yö riippumatossa blogista. Kuvassa kaksi rippumattoa metsässä puuhun kiinnitettyinä.

"Elokuinen retkeni muuttui ensitreffeiksi, kun yksi retkueesta kertoi pakkaavansa teltan sijaan rinkkaansa riippumaton. Ideasta inspiroituneena kurvasin metsään varustekaupan kautta. Irrottelin hintalaput majoitteesta ja kellahdin keinumaan. Koin rakkautta ensi nukahduksella. Tuon yön jälkeen olen nukkunut matossani pienillä saarilla, kansallispuiston paukkupakkasessa, venevajassa vuoden vaihtuessa, suolla lintujen kevätsoidinta kuunnellen sekä veneen kannella islantilaisessa vuonossa revontulten tanssiessa yläpuolellani."

Terhi Ilosaari

Terhi Ilosaari on luonnossa liikuttuja, yrittäjä sekä kanta-asiakas tuhansien tähtien riippumattohotellissa.

Ethän hylkää haavetta turhia huolien?

Moni jättää riippumattoyön haaveeksi pelätessään selkävaivoja tai vaikeita solmuja. Useimmat matot kiinnitetään kiepsauttamalla köysi ensin puun ympäri ja sitten itsensä läpi. Riippumatto kiinnittyy köyteen yksinkertaisella koukulla eli solmuharjoituksille ei ole tarvetta.

Suositeltu makuuasento on kiinnityspuihin nähden hieman viisto. Näin alleen saa kuopalla olevan maton sijaan tasaisehkon alustan. Itselleen parhaat säädöt löytyvät kokeilemalla. Aloittaa voi muutaman perusohjeen turvin: etsitään toisistaan noin viiden askeleen päässä oleva puupari ja kiinnitetään köydet puihin noin silmien korkeudelle. Matossa istuessa jalkapohjien tulee ylettyä tukevasti maahan.

Satsaa katokseen ja alapeittoon

Kylmyys yllättää alhaalta päin. Lajia kokeillessa voi maton alle virittää viltin. Koukkuun jäätyään on suositeltavaa hankkia alapeitto eli under quilt. Katos eli tarppi suojaa nukkujaa sateella, mutta toimii myös kätevänä katteena evästauoilla.

Huolehdi puista 

Kapeat kiinnitysköydet painavatpuuhun tahattoman muiston jo yhdessä yössä. Tutustumiskerroilla puun ja köyden väliin voi pujotella pieniä keppejä. Riippumattojen lisävarusteina myytävät puunhalaajat ovat luonnonystävän valinta.

Varaa aikaa nautiskeluun 

Riippumatosta käsin luonnosta saa nauttia kaikin aistein. Malta siis vain makoilla ja nauttia. Kuuntele, keinuttele ja koe, kuinka painovoima on hetkeksi hylännyt retkeilijän. Riippumatossa nukkuminen on harvoin vain nukkumista. Kaupanpäällisenä saa elämyksen.

Askel askeleelta kohti korpea

Lempeän lähestymisen lajiin saa ripustamalla riippumaton ensimmäisinä öinä omalle pihalle tai lähimetsään. Kun kesäkelissä yöpyminen sujuu, kannattaa maistella kuulaita syysöitä. Erämaisempia olosuhteita opetellessa autiotuvat ovat hyviä tukikohtia.

Ruohonjuuren tuotevinkkejä metsäretkelle:

Eväät kulkevat mukana uudelleen käytettävään mehiläsvahakelmuun pakattuna!
Katso tästä Bee´s Wrap -mehiläisvahakelmut >

Bee´s Wrap -mehiläisvahakelmut

 

Vuotamaton juomapullo, jonka sisäpinta kestää hedelmien happoja. 
Katso tästä Sigg RJ40 Traveller 06 L >

Sigg Traveller juomapullo 0,6 L

 

 

Tutustu myös Ruohonjuuren kuukauden tarjouksiin >

Ruohonjuuri -lehti 1/2023, HC-vinkit
Teksti: Terhi Ilosaari
Kuvat: Getty Images, Ruohonjuuren tuotekuvat