Mikä on kesän teema?

Haaveissa täydellinen, juuri sinun näköisesi kesä? Pysähdy miettimään toiveitasi ja saatat löytää jotain muutakin tärkeää. Lue lisää blogistamme!
Mikä on kesän teema?

Miten kesäsi ovat tavallisesti menneet? Millaisista asioista sinulle on jäänyt hyviä kesämuistoja?

Katso muistin virkistämiseksi vanhoja kesäkuvia. Kynä ja paperi auttavat inventaarion tekemisessä. Saatat yllättyä siitä, mitkä asiat ovat tuntuneet antoisimmilta, tai siitä, missä tai miten olet pääasiassa kesäsi viettänyt.

Liittyykö kesään ”pitäisi”- ajatuksia? Millaisista kesänviettotavoista tunnet kateutta tai huonommuutta?

Mitä tärkeämmältä ajanjaksolta kesä tuntuu, sitä kovempia paineita se voi tuottaa. Paineet voivat tulla omista asenteista (”Kiva kesä edellyttää paljon rahaa”) tai elämäntilanteesta (”Nyt kun pitkästä aikaa on lomaa, pitää tehdä paljon”). Jo tietoisuus omista ajatuksista voi helpottaa niiden kanssa olemista ja omannäköisten ratkaisujen tekemistä.

Mitkä kolme asiaa haluat ainakin tehdä ensi kesän aikana?

Tee seuraavaksi suunnitelma siitä, miten toiveistasi voisi tulla totta. Ehkä haluat nimetä kesän teeman mukaan tyyliin Itsetuntemuksen kesä 2023. Kesä tarjoaa vaihtelua tavalliseen arkeen ja usein myös enemmän aikaa, mikä voi helpottaa havaintojen ja muutosten tekemisessä.

Miten orientoitua sellaiseen, mikä hiertää tai hankaloittaa?

Voi olla, että sinulla on talouden tai terveyden kanssa huolia ja joudut jättämään välistä mieleisiä juttuja. Tai että sinun ja kumppanisi lomat eivät osu samaan aikaan. Tai että et saa seuraa matkalle tai tapahtumaan. Tai että lapset haluavat tehdä asioita, jotka eivät sinua nappaa. Tai että lähipiiri painostaa sinulle epämieluisaan kesänviettoon. Olosuhteetkin voivat sotkea suunnitelmat: sataa kaatamalla, järjestäjä peruu tapahtuman tai iskee flunssa.

Mieti silloin:
1. Miten voit vaikuttaa tilanteeseen?
2. Mikä on mahdollista tilanteesta huolimatta?

Ruohonjuuri kuvitushahmo

Mihin tarpeisiin olisi hyvä vastata läpi vuoden?

Monelle kesä merkitsee niin paljon siksi, että silloin tulee tehtyä mieluisia juttuja säiden, vapaiden ja tapahtumatarjonnan vuoksi. Kesä on vain lyhyt osa vuotta, joten on hyvä pohtia, mihin kaikkiin tarpeisiin ajankohta vastaa ja miten samoja tarpeita voisi huomioida keskellä marraskuutakin.

Miten pidät palautumisestasi huolta?

Riippuu elämäntilanteesta ja väsymystasosta, missä määrin on hyvä keskittyä kesäajan palauttavuuteen. Etenkin pitkittyneestä kuormituksesta kärsivän kohdalla se on tärkeää. Monen työ sekoittuu helposti vapaa-aikaan. Mikäli tämä pätee sinuun, on hyödyllistä olla tiukkana sen kanssa, ettei tee töitä lomalla tai vapaapäivinä. Hauskakin tekeminen voi viedä voimia. Suunnitelmiin on hyvä jättää myös vapaampia jaksoja, jolloin voi vain olla.


Ruohonjuuri-lehti 1/2023, Mielitreeni
Teksti: Elina Tanskanen, seksuaali- ja pariterapeutti ja psykoterapiakoulutettava.

Kurkkaa Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >