Adukin herkulliset mangot parantavat naisten asemaa

Adukin makeita Reilun kaupan luomumangoja voi todellakin napostella hyvillä mielin, sillä niitä ostamalla tukee samalla Burkina Fason tyttöjen ja naisten elämää. Pienistä puroista kasvaa iso virta ja vain muutaman viime vuoden kuluessa Burkina Faso on on noussut maailman johtavaksi mangon tuottajaksi. Lue lisää blogistamme!
Adukin herkulliset mangot parantavat naisten asemaa

Tuoreena, kuivattuna tai säilöttynä myyty trooppinen mango on tärkeä taloudellinen ja sosiaalinen kysymys Burkina Fasossa, sillä ala työllistää lähes 40 000 ihmistä tuotannosta jalostukseen, paikallisen kaupan ja viennin kautta. Pehmeitä, mehukkaita mangoja kasvaa siellä luonnostaan ​​niin runsaasti, että sitä ei tarvitse viljellä teollisesti. Suurin osa perheiden hedelmätarhoista on keskittynyt maan länsiosaan ja kokonaisia ​​kyliä elää tästä "oranssista kullasta". Mangon viljelijät ja valmistusketjun toimijat ovat pääasiassa naisia. Perheen taloudellinen tila parantaa tyttöjen kouluun pääsemistä - kuten Reilun kaupan projekteissa yleensäkin.

Aduki alkoi myydä Reilun kaupan mangoa vuonna 2020

Kun tuoreet, makeaa tuoksua säteilevät mangot saapuvat käsittelylaitokseen, lähistöllä joukko naisia ​​pesee, lajittelee ja valitsee kypsimmät kultaiset herkut jatkokäsittelyä varten. Kuivaus on paras tapa säilyttää tämä kausihedelmä lyhyellä säilyvyysajalla ja samalla lisätä paikallisen tuotannon arvoa. Mangon huippusesonki Burkina Fasossa alkaa maaliskuussa ja päättyy heinäkuussa. Saapuvat mangot kuoritaan ja viipaloidaan käsin ja asetellaan hedelmäpalat ritilöiden päälle kuivattavaksi. Mangot kuivataan kaasu-uuneissa 70°C:ssa 20-24 tuntia. Jäähdytyksen jälkeen kuivatut hedelmäpalat leikataan muotoon tarpeen mukaan. Mangot kulkevat vielä laadun tarkastuksen läpi ja pakataan suojakaasuun.

Aduki ostaa mangonsa suoraan viljelyosuuskunnilta. Sadonkorjuun osittainen ennakkorahoitus ja tekninen tuki auttavat tuottajia ja takaavat sen, että heidän tuotteensa tulevat myydyiksi. Adukin mangoilla on luomu- ja FLO Internationalin (Fairtrade Labeling Organizations International) myöntämä Reilun kaupan sertifikaatti. Yhtiö ja viljelijät ovat Ecocertin ja Certisysin luomusertifioimia.

Fiiliskuva, asetelma Ruohonjuuren Aduki mangoja ja muita hedelmiä ja pähkinöitä

Kaikki viljelijäperheet hyötyvät tuotteidensa luomuhinnoista. FLO-sertifioidut tuottajat saavat ylimääräisen Reilun kaupan palkkion. Viime aikoina nämä rahat on sijoitettu köyhimpien perheiden stipendeihin sekä kunnan terveyskeskukselle. Maataloutta tuetaan ostamalla materiaalia ja taimia jäsenilleen.

Luomumango on lisännyt paikallista kasvien monimuotoisuutta ja satokauden ulkopuolella kuivatuslaitteita käytetään muidenkin paikallisten raaka-aineiden kuivaamiseen, jolloin koko paikallinen ruokaturva paranee.

Osta tästä Adukin huikean herkullisia mangoja ja nauti hyvillä mielin >

Tutustu myös Ruohonjuuren kuukauden tarjouksiin >
 

Lähteet: Aduki, Le Monde lehden artkkeli 13.8.2022 “How Burkina Faso's mangoes became 'orange gold' .