Yhdessä tästäkin selvitään!

Koronavirus huolestuttaa ja pohdituttaa varmasti meitä kaikkia. Meillä Ruohonjuuressa pää pidetään kylmänä - ja sydän lämpimänä.
Yhdessä tästäkin selvitään!

Vaikka panikointiin ei ole syytä, on alati muuttuvan tilanteen tasalla oleminen erittäin tärkeää. Siksi me Ruohonjuuressakin seuraamme tarkasti viranomaisten ohjeita ja suosituksia, joiden mukaan päivitämme omia toimenpiteitämme.

Myymälöissämme kiinnitetään luonnollisesti aivan erityistä huomiota hygieniaan - siivoustoimenpiteitä onkin tehostettu merkittävästi. Käsineet ovat tulleet myös osaksi ruohonjuurelaisten työasua. Kättelystä ja poskipusuista on luovuttu ja niiden sijaan suositaan monimuotoisia, hygieenisempiä tervehdyksiä.

Ruohonjuuri korona yhdessä tästä selvitään

Pää kylmänä, sydän lämpimänä: hyvä mieli ja stressin välttäminen

Me kaikki olemme samassa veneessä koronaepidempian vaikuttaessa meidän jokaisen arkeen. Epidemian etenemisen myötä elämämme tuntuu  muuttuneen hallitsemattomammaksi ja oikukkaammaksi. 

Olemme nyt  tilanteessa, jossa toisesta tulee ensimmäinen. Kanssakäymisen rajoittamisella suojelemme erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ja huomio itsestä toisiin laajenee. Koronavirus saa aikuiset, hyväkuntoiset ihmiset tekemään vapaaehtoisesti uhrauksia toisten ihmisten turvaamiseksi. Tunnemme solidaarisuutta myös tuntemattomia ja haavoittuvia kohtaan.

“Yksikään ihminen ei ole saari, vaan jokainen on osa yhteistä mannerta”, John Donne aikoinaan kirjoitti. Ihmiskunnan kohtalo on siis yhteinen ja me kaikki olemme samaa sakkia. Kellot soivat meille kaikille. 

Pidetään siis huoli toinen toisistamme ja puksuttakaamme eteenpäin päivä kerrallaan, toinen toistamme tukien. Vaikka ajan tuntuvat nyt hankalilta, yhdessä ponnistellen tästäkin selvitään!

Me Ruohonjuuressa laitamme nyt paukkuja pieniin hyviin tekoihin ja sydämellisiin asiakaskohtaamisiin. Vaikka fyysisesti pysyttäydymmekin vähintään metrin päässä, henkiseen yhteyteen panostamme erityisesti. Haastavina  aikoina ystävällisyys, hyvät teot ja empaattisuus nousevat erityisen suureen arvoon - “miestä mäessä” auttaneet muistetaan. Ollaan siis kultakimpaleita toisillemme! Pienet, ystävälliset eleet kasvattavan kollektiivisia supervoimiamme ja saavat auringon paistamaan risukasankin perukoille.

Nyt uutta normaalia on tervehtiä muita maiseman asuttajia tavoilla, jotka aiemmin olisivat oudoksuttaneet. Persoonalliset moikkailut voivat myös osaltaan lisätä hyvää fiilistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hyvän käsihygienian ja isojen ihmisjoukkojen välttelyn lisäksi perusjuttuja ovat ainakin C-ja D-vitamiinien saannista huolehtiminen. Vahvasta vastustuskyvystä ei ole kenellekään ainakaan haittaa - oli koronaa maailmassa tai ei.

Ruohonjuuri korona yhdessä tästä selvitään

Toiminta helpottaa ahdistusta 

Osa ihmisistä on alkanut kasvattaa kotivaraa. Vaikka hamstraaminen ei välttämättä olekaan järkevää, niin ymmärrettävää se ainakin on: toiminta helpottaa ahdistukseen. Kun tuntee tekevänsä edes jotain lähipiirinsä hyväksi, olo saattaa helpottua.

“Elämä ei ole toivotonta, kun ihmisellä on hyvät talvivarastot”, todettiin jo Veikko Huovisen mainiossa Hamsterit-veijaritarinassakin. 

Toiveikkuus ja sitä kasvattava toiminta ovat siis arvossaan. Ihmisillä onkin virinnyt entistä suurempi halu auttaa toisia: vanhuksille ja muille riskiryhmiin kuuluville ollaan nyt vapaaehtoisina kaupassakäyntiapulaisina. 

Hyvä mieli ja stressin välttely ovat tärkeitä asioita - niin vastustuskyvyn kuin mielialankin puolesta. Siksi omaa mieltää voi olla hyvä suojella liialta koronauutisoinnilta: uutisten tsekkaaminen muutaman kerran päivässä riittää taatusti. 

Vaikka korona-asiat ovatkin mielen päällä, kaikki ei oikeasti ole kuitenkaan muuttunut. Moni asia on vakaata ja pysyy paikallaan ja mielen hyvinvoinnille on tärkeää kiinnittää huomioita myös niihin. Hyvistä rutiineista on myös tärkeää pitää kiinni: kunnollinen aamupala, ulkoilu lähimetsässä ja vaikkapa hyvän kirjan lukeminen auttavat. Vaikka etätöissä olisikin, kannattaa päivävaatteet pukea aamuisin ja työmatkaa demonstroida vaikka pienellä happihyppelyllä. Meillä Ruohonjuuressa etätöitä tekevät kaikki ne, jotka voivat. 

Koronaviruksella on myös laajamittaisia talousvaikutuksia, koska akuuteimmin vaikuttavat pieniin yrityksiin, joille ei ole puskureita vaikeiden aikojen varalle. Olisiko nyt hyvä aika ostaa lahjakortti hierojalle tai joogatunneille? Varmaa ainakin on se, että juuri nyt pienyrittäjät kaipaavat erityistä taloudellista tukea. Monestakin syystä on  varmasti myös perusteltua asioida pienessä kivijalkamyymälässä hehtaarimarkettien sijaan.

Kaikenlaisia tapahtumia perutaan ja monelta jäävät esimerkiksi teatteriliput käyttämällä. Vaikka elämyksen menettäminen keljuttaisikin, voi miettiä, josko jättäisi lippurahat vaatimatta takaisin. Moni tapahtuma-alan pienyritys on pahassa pulassa, jonka vuoksi pienikin tuki voi olla tärkeää.

Koronakotoilussa on eittämättä hyviäkin puolia, tulee se jääkaappikin vihdoin siivotuksi ja kaapit “konmaritetuksi” turhasta tavasta.  Kun diffuusorissa pöhisee tea tree ja kerrankin on aikaa valmistaa ateria pitkän kaavan mukaan, olo ei tunnu ollenkaan hassummalta. Staycation-reissujen eli lähilomailun mahdollisuuden ja merkityksellisyys avautuu. 

Hyviä hetkiä kannattaakin kaiken koronakohinan keskellä ihan tietoisesti huomioida. Kiitollisuusharjoitukset ja hyvän huomaaminen, lisäävät turvallisuuden, empatian ja tyytyväisyyden tunteita ja vähentävät stressiä.  

Yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen lisäämiseksi meillä Ruohonjuuressa on alettu kutoa hyvän mielen villasukkia. Kutimet pönöttävät pöydällä ja ohi kulkiessaan voi jokainen käydä kutomassa muutaman kierroksen. Yhdessä kudotut, riemunkirjavanraidalliset sukat jäävät meille muistoksi siitä, että vaikka melkoista oli koronakeväänä, niin yhdessä siitäkin selvittiin!

Myymälämme palvelevat ilolla - katso lisätietoa ja aukioloajat >>

Verkkokaupastamme tilaat tuotteet kätevästi kotiisi nopealla toimituksella >>