Vinkkejä kesäiseen ihonhoitoon – kauneutta ja terveyttä luonnon antimista

Frantsila on todellinen uranuurtaja, mitä tulee kauneuden ja terveyden luonnonmukaiseen vaalimiseen. Tästä jutusta voit lukea Frantsilan yrttitilan Virpi Raipala-Cormierin vinkkejä kesäisen hyvinvointisi tueksi.
Frantsilan yrttitila

Frantsilan yrttitila on jo 38 vuoden ajan valmistanut hoitavia ja helliviä tuotteita, jotka ammentavat tehovoimansa luonnon antimista. Frantsilan 300 vuotta vanhan sukutilan pelloilla viljellään edelleen osa tuotteisiin käytetyistä kasveista - kaiken kaikkiaan mailla kasvatetaan vuodesta riippuen 60-80 erilaista kasvia. Puuhaa siis riittää, kun rikkaruohot kitketään ihmisvoimin ja kasvitkin kerätään hellävaraisesti käsin.

- Frantsilassa meille on tärkeää vuorovaikutus maan, kasvien ja ihmisten välillä, Virpi Raipala-Cormier toteaa ja kertoo monenlaisten pörriäistenkin voivan tilan pelloilla oivallisesti.

Tänä Frantsilan mailla onkin tänä kesänä alkamassa tutkimus siitä, paljonko enemmän kimalaislajeja elää yrttiviljelillä kuin tavanomaisilla pelloilla. Ties vaikka peräti jokainen maamme 25:stä tunnetusta kimalaislajista olisi löytänyt tiensä ytimekkäille yrttiapajille!

Kehäkukka (Calendula officialis)

Karotenoideja eli A-vitamiinin esiastetta luonnollisesti sisältävä kehäkukka on Frantsilan Virpin mukaan yksi Euroopan tärkeimmistä, luonnonkosmetiikassa käytettävistä rohtokasveista.

Kehäkukka rauhoittaa ja uudistaa ihoa parantaen ihosolukkoa. Siksi se onkin oivallinen tehoaine esimerkiksi atooppiselle ja ihottumista kärsivälle hipiälle.

Frantsilan klassikkomaineeseen kivunneessa, jo 25:n vuoden ajan valmistetussa  kehäkukkavoiteessa on kehäkukkaöljyn osuus huomattavan korkea: peräti 15 %. Moni onkin löytänyt siitä avun ärtyneen ihon rauhoittajana.

Eniten kiitosta Frantsilan Kehäkukkavoide on kuitenkin kahminut kesäajan kaverina; palaneen ihon rauhoittajana. Jos auringossa on siis epähuomiossa tullut paistatelleeksi niin kauan, että iho on alkanut punoittaa, kannattaa oitis sivellä sille paksu kerros kehäkukkavoidetta. Kehäkukan hoitavien vaikutusten ansiosta iho rauhoittuu ja uudistuu nopeasti.

Kehäkukkavoidetta käytetään usein myös limakalvoille häätämään hiivaa ja rauhoittamaan esimerkiksi peräpukamia.

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Suomen luonnon tuhattaituriksi taajaan tituleerattu siankärsämö on oivallinen apulainen myös luonnonmukaisessa kauneudenhoidossa.

- Siankärsämöä voidaan käyttää esimerkiksi ryppyjen hoitoon ja finniongelmien lievittämittämiseen. Siankärsämö tuhoaa bakteereja ja uudistaa ihoa elvyttäen sitä, Frantsilan Virpi opastaa.

Virpi Raipala-Cormier vinkkaa, että tehokkaimmin siankärsämön vaikutukset saa kauneutensa tueksi, kun nauttii tuota kasvia samaan aikaan myös sisäisesti. Ja miksipä ei niin tosiaan tekisi: siankärsämön vaikutukset ovat mittavat ja mainittavat! Erityisen pätevä kaveri se on taistelussa hengitysteiden terveyden puolesta. Siankärsämö edistää myös virtsateiden hyvinvointia. Se on myös saavuttanut vankkaa suosiota myös vastustuskykyään trimmaavien ihmisten keskuudessa.

Piharatamo (Plantago major)

Frantsilan Virpi kertoo piharatamolla olevan pitkät perinteet etenkin haavojen, ihottumien ja rakkojen hoitajana. Hiertyneitä jalkoja hoidettaessa kannattaakin laittaa piharatamon lehti suoraan sukkaan ja antaa luonnon tehdä tehtävänsä.

Piharatamolla ja Aloe veralla on paljon samankaltaisia, hoitavia ominaisuuksia. Ne molemmat viilentävät, uudistavat ja rauhoittavat ihoa tehokkaasti. Frantsilan Virpi valottaa.

Puna-apila (Trifolium pratense)

Lieviä estrogeenivaikutuksia omaavalla puna-apilalla pehmennettään ihoa ihanaksi ja hoidetaan tehokkaasti kuntoon ahavoituneetkin huulet. Puna-apilaa käytetään ihonhoidon lisäksi myös sisäisesti esimerkiksi yrttiteenä, jolloin se antaa kuona-aineille kyytiä puhdistaen kehoa.

Virpi Raipala-Cormier kertoo yrttien sisäisen käytön olevan tärkeää ihon kauneuden tueksi. Esimerkiksi Frantsilan Detox-tipat ovat turvallinen ja tehokas yrttikuuri, jonka tuoksinassa keho alkaa korjata itseään sisältäpäin. Frantsilan Virpin mukaan peukalosääntönä voidaan pitää sitä, että mitä yrttiä voit käyttää sisäisesti, sitä saatat hyvin hyödyntää myös ulkoisesti ihonhoidossa.

Nokkonen (Urtica dioica)

Kiinalaisen lääketieteen näkövinkkelistä vilkuillen munuaisten kunnolla on tärkeä merkitys ihon hyvinvoinnille. Siksipä munuaisiakin vahvistava, hengitysteistäkin huolta pitävä nokkonen on ihonsa kunnosta huolehtivien ykkösyrttejä - myös ja etenkin sisäisesti nautittuna. Nokkonen hellii myös vatsaa - mikä ei ole lainkaan pikkujuttu ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

- Kun ruuansulatus toimii kunnolla, keho saa kaikki ravintoaineen hyödynnettäväkseen ja sen seurauksena ihokin voi hyvin, Virpi kiteyttää.

Nokkosen avut kannattaa myös muistaa hiustenhoidossa: tuo vanttera voimakasvi aktivoi päänahan verenkiertoa lisäten hiusten hehkua ja kaunista loistetta. Ei olekaan ollenkaan ihme, että nokkonen paistattelee yhtenä tehoaineena Frantsilan hellävaraisessa luonnonshampoossa, joka biohajoavana pesuaineena kannattaa napata vaikka mökkireissuillekin mukaan.

Hyvä mieli - parempi iho

Ihminen on kokonaisuus ja siksi myös mieli vaikuttaa ihon kuntoon. Stressaantuneen ihmisen ihoa kuvaillaankin usein veltoksi, kalpeaksi ja “lässähtäneeksi”. Luonnonmukaisessa ihonhoidossa on paikkansa myös mielenhoidolle: meditaatio voi hyvinkin olla yksi tärkeimmistä, päivittäisistä kauneudenhoitorutiineista!

Hyttysten häätö eteeristen öljyjen avulla

Kesäiltojen rauhasta tahtoisi usein nauttia ilman ininää. Hyttysiä voi myrkyttömästi ja hyvällä menestyksellä häätää eteerisen sitronellaöljyn avulla. Sitronellaöljyä sekoitetaan muutama tippa perusöljyn (esimerkiksi jojoba-öljyn) joukkoon ja railakkaan raikasta seosta sivellään iholle, esimerkiksi ranteisiin ja niskaan. Sitronellaöljy sopii itikoiden karkotukseen myös tuoksulampuissa tai diffuusoreissa tuoksutettuna.

Paarmoja ja hirvikärpäsiä karkotetaan puolestaan eteerisen tea tree -öljyn eli teepuuöljyn avulla. Teepuuöljyä tipautetaan perusöljyyn ja seosta levitellään iholle. Lääkkeenomaisella tuoksulla varustettua tea tree öljy sopii myös perusöljyn joukkoon tipautettuna myös hoitamaan hyttystenpuremia.

Itikanpistojen tehohoitajana mainetta on kerännyt Tea tree -salva, jonka hoitavat vaikutukset nimenomaisesti perustuvat antiseptiseen teepuuöljyyn.

”Jos itikat ovat päässet pistelemään ihosi pahasti paukamille, A&M Luonnontuotteet Tea tree-salva helpottaa välittömästi. Kutina lakkaa ja paukamat parantuvat hämmästyttävän nopeasti” , eräskin asiakkaamme suosittelee polleana.

Frantsilan “ihmesalva” parantaa kesän kolhut

Frantsilan yrttitilan 11 yrtin hoitosalva on ihoa uudistava ja rauhoittava luomuyleisvoide, joka on niittänyt kosolti mainetta jokakodin monitaiturina.

Monikäyttöisyytensä ansiosta kahmalokaupalla kehuja kerännyt 11 yrtin salva on erinomainen apuri esimerkiksi  ihottumien, peräpukamien, mustelmien, syylien, luomien, maksaläikkien, ihon kovettumien, säärihaavojen, palovammojen ja arpien hoidossa, auringonoton jälkeen ja ahavoituneille huulille. Vedetön salva sopii myös ulkoilu- ja suojavoiteeksi koko perheelle.

Frantsilan tehosalvassa taikojaan tekee 11 kotimaista yrttiä, joita suomalainen kansanlääkintätaito ja yrttitutkimus perinteisesti arvostavat tehokkaina ihorohtoina. Ssalvan yrteistä siankärsämö, takiainen ja pihatatar ravitsevat ja elvyttävät ihoa. Ukontulikukka ja puna-apila puolestaan saavat ihon pehmeämmäksi samaan aikaan, kun piha- ja heinäratamo, niittyhumala, mäkikuisma ja kehäkukka uudistavat, rauhoittavat ja hoitavat ihoa. Pihatähtimö poistaa iholta kutinaa ja takiainen ja kehäkukka estävät hiivojen kasvua ja alentavat tulehduksia. Siankärsämö, ratamo ja kehäkukka puolestaan desinfioivat ihoa ja uudistavat ihosolukkoa Mäkikuisma sekä kehäkukka hoitavat vaurioituneita soluja ja ovat siten apuna esimerkiksi palovammojen hoidossa.

Asiakkaamme suosittelevat:

"11 yrtin salva on tehokas ja turvallinen monitaituri kaikkiin kesän pikkupulmiin. Hoitaa haavat ja hiertymät. Meidän perheen ykkösvalinta mökillekin mukaan!"  – Anna

” 11 yrtin salva on luottotuote ja ihana apu moneen ihovaivaan; rohtumiin, kovettumiin. Ennaltaehkäisee myös tosi hyvin uhkaavaa huuliherpestä." - Mukti

“Frantsilan 11 yrtin salva on mieletön supervoide. Lähes kaikkiin pieniin iho-ongelmiin. Pienet naarmut iholla paranee melkein silmissä!”  - Teia

Lue myös:

Frantsila on kotimaisten yrttituotteiden pioneeri >>

Frantsila - kauneutta ja terveyttä luonnon antimista >>