Viikunoiden terveyshyödyt - villiinny viikunoista!
Mukavalla makeudellaan villitsevät viikunat antavat ruokavalioon luonnollisen lisän monipuolisia ravintoaineita. Viikunaa on usein tituleerattu yhdeksi maailman makeimmista hedelmistä - ja juurkin siksi se on todella toimiva valinta makeanhimoa helpottamaan!
Kalsiumpitoisena (162.0 mg/ 100 g) ja magnesiumpitoisena (680.0 mg/ 100 g) muikean makoisa viikuna on terveellisempi valinta herkkuhetkien ratoksi - vinkeä viikuna auttaa herkullisesti pysymään kaukana karkkipurkilta.
Viikunoissa on myös tryptofaania 26 mg/ 100g. Ihmisen aivoissa tryptofaanista kehkeytyy "mielihyvähormoni" serotoniinia.
Tämä hehkeä hedelmä ei ole mikään uusi juttu: tiettävästi ensimmäiset havainnot viikunoiden olemassaolosta on tehty liki 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.
Viikunat ovat ravitsemuksellisesti täyttä tavaraa. Kerrotaan, että juurikin viikunoiden voimalla beduiinit vaelsivat aavikoilla päivätolkulla muuta syömättä! Ravinteikkaista luomuviikunoista tarmoa saa taatusti taipaleelleen myös nykyihminen, joka betoniviidakossa vaeltaa.
Tiesitkö, että viikuna sisältää enemmän kalsiumia kuin maito?
Kuivatut luomuviikunat ovat magnesiumin lähde. Näitä mainiota makunautintoja popsiskelemalla saat myös ropautettua kroppaasi myös seleeniä (0.6 µg/ 100 g), fosforia (67.0 mg/ 100 g) ja K-vitamiinia (15,60 µg/ 100 g).
Viikunat sisältävät myös kalsiumia: lasillisessa viikunoita on yhtä paljon kalsiumia kun samassa määrässä lehmänmaitoa. 100 grammaa viikunoita sisältää 162.0 mg kalsiumia ja lehmänmaito 125.0 mg.
Terveyttä tulvivissa viikunoissa piilee entsyymejä, jotka saavat suolistosi pikkuapulaiset pystymään parhaimpaansa. Viikuna jälkiruokana ei ole siis mikään täysin turha juttu!
Viikunoita voi tottakai pistellä poskeensa sellaisenaan. Monet kuutioivat viikunan pieniksi palasiksi ja tuikkaavat aamupuuron, -myslin, -viilin tai -jogurtin sekaan nautittavaksi. Viikuna sopii myös erinomaisesti lisukkeeksi esimerkiksi juustotarjottimelle ja monipuolisesti käytettäväksi myös leivonnassa. Koska viikunat säilyttävät hyvin kosteutensa, niillä voi korvata leivonnassa osan rasvasta.
Maista myös maanmainoita miniviikunoita >>