Versoissa on voimaa - versotusvinkit ja idätysohjeet

Idättäminen ja versottaminen ovat tapoja, joilla voidaan parantaa erilaisten kasvisten ja siementen ravintoprofiilia vatsaystävällisesti. Sen lisäksi että idättäminen on valtavan palkitsevaa, se on myös varsin helppoa ja edullista. Lue vinkit ja idätysohjeet blogistamme!

Versoissa on voimaa -  versotusvinkit ja idätysohjeet

Idättämiseen ei vaadita puutarhurin osaamista, vaan siihen pystyy kuka tahansa poropeukalona itseään pitävä helppojen idätysohjeiden avulla! Idättämiseen tarvitaan käytännössä vain siemeniä, isohko lasipurkki ja harsokangas. Versottamisessa lisäksi versotusastia ja multaa. Lämpö ja happi hoituvat itsestään, vain kosteutuksesta tarvitsee huolehtia. Talvella idättämisessä ja versonkasvatuksessa lisävalo voi olla tarpeen. Poimimme blogiimme parhaat vinkit versotukseen ja idätysohjeet.

Miksi innostua idätyksestä?

Idättäminen on varsin edullista, helppoa ja hauskaa toimintaa. Idätetty siemen on ravintoarvoltaan paljon arvokkaampi kuin pelkkä siemen. Idätettyinä siementen proteiinipitoisuus kohoaa ja niihin muodostuu elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Idut ovat herkullisia ja ravinnerikkaita - itse asiassa ne sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet! Ituja saa popsia mielin määrin ihan jo painonkin kannalta, sillä niissä on vain vähän energiaa. Iduilla saa siis näppärästi rikastettua ravintoa ja tuotua ruokaan täyttävyyttä ilman turhia kaloreita.

Idätys vai versotus?

Periaatteessa kaikkia syötäväksi tarkoitettuja siemeniä voi sekä idättää että versottaa. Versoissa eli viidestä kymmeneen päivää kasvaneissa kasveissa ravintoaineet ovat kuitenkin huipussaan. Versoissa voi olla 4-40 kertaa enemmän ravintoaineita kuin täyskasvuisissa kasveissa. Tästä syystä kannattaa ensisijaisesti suosia versottamista.

Versotukseen ja idätykseen kannattaa valita erilliset astiat. Versotukseen parhaiten soveltuvissa astioissa on siemenille ritilä ja alla tilaa vedelle. Idätysastiat ovat puolestaan suunniteltu niin, että ituja on helppo huuhdella ja ylimääräinen vesi valuu astiasta idätyksen aikana pois. 

Miksi ja miten herättää siemen?

Siemen sisältää kasvin aiheet ja kasvuun tarvittavat ravintoaineet. Ravintoaineet ovat kuitenkin kuivassa siemenessä ikään kuin lepotilassa. Vasta kosteus ja lämpö herättävät kuivan siemenen ja aineiden muuttuminen alkaa.

Ituasteelle ehdittyään kasviaihe on runsaimmillaan elämää ja se pursuaa vitamiineja, kivennäisaineita, valkuaista ja sokeria. Jo pelkkä liotus muuttaa esimerkiksi viljanjyvien koostumuksen ihmiselle paremmin sopivaan muotoon.

Yleiset idätysohjeet 

Idätys tapahtuu idätysastiassa tai lasipurkissa (johon laitetaan kuminauhalla harso suun päälle, ja jota pidetään esim. astiakaapissa ylössuin 45 asteen kulmassa). Siemenillä voi olla keskenään hieman poikkeavia idätysohjeita ja kullekin siemenelle löytyvät yksilölliset idätysohjeet. Blogin lopusta löydät sinimailasen, auringonkukan, parskakaalin, vehnänjyvien sekä mungpapujen idätysohjeet.

Yleiset versotusohjeet

Siemeniä liotetaan lasipurkissa yön yli, isoja siemeniä kannattaa liottaa vuorokausi. Liotusveden ja siementen suhde on yksi osa siemeniä, neljä osaa vettä. Liotuksen jälkeen siemenet huuhdellaan huolellisesti siivilässä (tarkista jo etukäteen, että sinulta löytyy riittävän tiheäverkkoinen siivilä). Kasvun nopeuttamiseksi siemeniä voidaan idättää lasipurkissa vuorokauden verran idätysohjeen mukaan. Tämän jälkeen siemenet kylvetään laakeaan reunalliseen astiaan, johon on laitettu kosteaa multaa parin senttimetrin verran tasaiseksi kerrokseksi. Kylvös kastellaan perusteellisesti suihkepullolla. Huomioithan, että siementen päälle ei laiteta multaa, vaan kylvös peitetään pimeäksi mustan, rei’itetyn muovin avulla ja pidetään lämpimässä paikassa. Jos siemenet on idätetty, oraat nostavat peitettä ylös jo noin 2-3 vuorokauden kuluttua. Sillon on aika poistaa peite ja nostaa viljelmä päivänvaloon. Tasainen kosteus on onnistuneen kasvun edellytys. Juurten on saatava happea, joten liian innokas kastelu voi hukuttaa versot. Noin viikon sisällä herkulliset versot ovat syöntikelpoisia.

Käsi koskettaa pientä versoa purkissa.

Heimgartilla versotus onnistuu taatusti - ei multaa, ei kastelua

Heimgart mikroversojen kasvatusjärjestelmä tekee versottamisesta todella helppoa, sillä se toimii täysin ilman multaa ja ilman jatkuvaa kastelua. Kasvukausi on siis käsillä koko ajan! Heimgartin kuutta lajiketta voidaan kasvattaa ympäri vuoden.

Lue lisää Heimgartista blogistamme >

Itujen kylvetys

Joitakin ituja (mm. sinimailainen ja mung-papu) kylvetetään niiden valmistuttua. Idut pannaan suureen kulhoon runsaaseen vesimäärään. Pinnalle nousseet kuoret napataan pois. Kylvetyksen jälkeen idut laitetaan takaisin pestyyn lasipurkkiin. Niitä viherrytetään vuorokausi päivänvalossa, ei kuitenkaan suoranaisessa auringonpaisteessa.

Itujen säilytys

Idut ovat luonnollisesti makoisimmillaan heti tuoreeltaan, mutta ne säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran. Ituja ei tarvitse enää huuhdella jääkappisäilytyksen aikana. Kannattaa tehdä vain pieniä määriä kerrallaan, niin että tuoretta rouskuteltavaa on jatkuvasti tarjolla.

Versojen käyttö

Versot leikataan saksilla ja huuhdellaan lävikössä. Versoja voi syödä sellaisenaan, lisätä lämpimiin ruokiin, salaatteihin tai vaikkapa voileivän päälle ja käyttää koristeena. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, silloin kun ne ovat sirkkalehtiasteella. Kun ne alkavat kasvattaa varsinaisia lehtiä, maku heikkenee. Kannattaa kasvattaa pieniä määriä kerrallaan. Leikkaamisen jälkeen versot eivät enää jaksa kasvattaa uutta satoa, vaan kasvusto multineen heitetään kompostiroskiin.

Lähde: Hyötykasviyhdistys

Poimi täältä idätykseen ja versotukseen soveltuvat välineet >

Idätysohjeet suosituimmille siemenille

Idätysohjeet löydät verkkokaupassamme siementen tuotekorteilta, sekä linkin alla koostettuna.

Suosituimpien siementen idätysohjeet  >

Sinimailasen eli alfalfansiementen idätysohje:

- 2-3 rkl siemeniä
- 2-3 dl vettä
1. Kaada siemenet isoon lasipurkkiin, kiinnitä tiheäsilmäinen verkko aukon päälle.
2. Huuhtele ja lisää liotusvesi.
3. Liota siemeniä huoneenlämmössä n. 7 tuntia.
4. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele siemenet.
5. Aseta purkki vinosti alassuin paikkaan, jossa vesi pääse valumaan pois.
6. Huuhtele idut 2 kertaa päivässä, 5 päivän kuluttua ne ovat valmiita syötäväksi.
7. Valmiit idut säilyvät jääkaapissa noin 6 päivää.

Auringonkukan idätysohje & versotusohje:
- 2 dl kuivia siemeniä/ 30x40 cm alusta.
1. Liotetaan siemenet yön yli (paino päälle, että vesi imeytyy), eitä liotusvesi pois ja huuhtele siemenet.
2.  Poista huononnäköiset siemenet.
3.  Laita laakealle astialle noin 1-2 cm multaa, aseta liotetut siemenet multaan.
4. Peitä kasvusto vaikka muovilla ja laita pimeään, lämpimään paikkaan.
5. Katso, että kasvusto on aina tasaisen kostea, se ei saa kuivua eikä myöskään olla liian märkä - käytä suihkepulloa.
6. Versot siirretään valoon kun ne ovat noin 2-3 cm korkeita, jatketaan kasvatusta valossa, kunnes versot ovat syötäviä eli n. 5-10 cm korkeita.

Versotusaika 8 - 12 vrk. Nauti ihastuttavan pehmeästä mausta!

Parsakaalin siementen idätysohje ja versotusohje:
1. Laita noin 2 rkl siemeniä idätyslaatikkoon ja anna niiden liota vedessä yön yli.
2. Huuhtele siemeniä useita kertoja, kaada huuhteluvesi varovasti pois .
3. Pidä laatikkoa pimeässä 2-3 vuorokauden ajan ja huuhtele ituja 2-3 kertaa päivässä.
4. Siirrä idätysastia valoisaan paikkaan ja jatka huuhtomista 2-3 kertaa päivässä. Kun idut ovat valmiita nauti ne salaateissa, leivän päällä tai sellaisenaan popsittuna.

Versojen kasvattaminen parsakaalinsiemenistä:
1. Huuhtele siemenet ja liota niitä yön yli.
2. Laita siemenet versotusalustan päälle versomaan.
3. Sumuta siemeniä 2-3 kertaa päivässä sumutuspullolla. Kun juuret ovat kehittyneet ja kasvaneet kiinni alustaan, versoja huuhdellaan juoksevalla vedellä 2-3 kertaa vuorokaudessa.
4. Valmiit 3-7 cm:n korkuiset versot korjataan leikkaamalla ja nautitaan hyvällä ruokahalulla.

Vehnänjyvien idätysohje:
Idätys tapahtuu idätysastiassa tai lasipurkissa (johon laitetaan kuminauhalla harso suun päälle ja jota pidetään esim. astiakaapissa ylössuin 45 asteen kulmassa). Versottaminen tapahtuu mullassa esim tarjottimella tai versotusalustalla. Siemenet turpoavat moninkertaiseksi liotettaessa. Aloitetaan pimeässä, lopetetaan valossa, jotta vihertyvät.

Mungpavun idätysohje:
1. Kaada siemenet isoon lasipurkkiin, kiinnitä tiheäsilmäinen verkko aukon päälle.
2. Huuhtele ja lisää liotusvesi.
3. Liota siemeniä huoneenlämmössä n. 12 tuntia, esimerkiksi yön yli.
4. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele mungpavut.
5. Aseta purkki vinosti alassuin paikkaan, jossa vesi pääse valumaan pois esimerkiksi tiskikaapin alimmalle hyllylle.
6. Huuhtele idut 2-3 kertaa päivässä, kunnes ne ovat parin sentin pituisia. Säilytä valmiit idut jääkaapissa.

Antoisia idätyshetkiä! Aina ihana ja ammattitaitoinen asiakaspalvelumme auttaa myös idätysasioissa sekä myymälöissämme, että verkkokaupassa.