Helppo opas idätykseen ja versotukseen: aloittelijan vinkit

Versotus ja idätys ei ole vaikeaa. Tarvitset vain astian, siemeniä, vettä ja maltillisen annoksen huolenpitoa. Kurkkaa blogistamme vinkit, joilla pääset helposti alkuun.

Helppo opas idätykseen ja versotukseen: aloittelijan vinkit

Idättäminen ei edellytä puutarhurin taitoja, vaan kuka tahansa, itsensä poropeukaloksi luokitteleva, voi onnistua siinä noudattamalla yksinkertaisia ohjeita. Idättämiseen tarvitaan vain siemeniä, suurehko lasipurkki ja harsokangas, kun taas versottaminen vaatii lisäksi versotusastian ja multaa. Talvella myös lisävalo voi olla tarpeen idättämisessä ja versojen kasvatuksessa. Tässä jutussa esittelemme parhaat vinkit versotukseen ja annamme selkeät idätysohjeet.


Miksi idätys innostaa?

Idättäminen on taloudellista, helppoa ja hauskaa. Idätetty siemen on ravintoarvoltaan huomattavasti arvokkaampi kuin pelkkä siemen itsessään, sillä idätettäessä siementen proteiinipitoisuus nousee ja niissä alkaa muodostua elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Idut ovat herkullisia ja ravinnerikkaita: ne sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet. 


Mikä on idätyksen ja versotuksen ero?

Käytännössä suurinta osaa syötäväksi tarkoitettuja siemeniä voi sekä idättää että versottaa. Jotkin isommat pavut ja kikherneet eivät sovellu idätykseen, sillä niiden antiravinteet eivät vähene tarpeeksi ilman keittämistä. Huomioi, että esimerkiksi isoista härkäpavuista tulee erittäin maukkaita versoja, joten älä idätä niitä. Versot, jotka kasvavat viidestä kymmeneen päivään, sisältävät huippumäärän ravintoaineita, jopa 4-40 kertaa enemmän kuin täyskasvuiset kasvit.


Valitse versotukseen ja idätykseen eri astiat. Versotusastiat on suunniteltu niin, että siemenet saavat ritilän läpi ilmaa ja veden valua pois, kun taas idätysastiat helpottavat itujen huuhtelua ja ylimääräisen veden poistamista.


Yleiset idätysohjeet

Idätys suoritetaan astiassa tai lasipurkissa, jonka suulle kiinnitetään harso kuminauhalla. Siemenillä voi olla erilaisia idätysohjeita, mutta yleisohjeita noudattamalla pääsee alkuun. Blogimme lopussa on erityiset ohjeet suosittujen siementen, kuten sinimailasen, auringonkukan, parsakakaalin, vehnänjyvien ja mungpapujen, idätykseen.


Yleiset versotusohjeet

Siemeniä liotetaan lasipurkissa yön yli, isoja siemeniä kannattaa liottaa vuorokausi. Liotusveden ja siementen suhde on yksi osa siemeniä, neljä osaa vettä. Liotuksen jälkeen siemenet huuhdellaan huolellisesti siivilässä (tarkista jo etukäteen, että sinulta löytyy riittävän tiheäverkkoinen siivilä). Kasvun nopeuttamiseksi siemeniä voidaan idättää lasipurkissa vuorokauden verran idätysohjeen mukaan. Tämän jälkeen siemenet kylvetään laakeaan reunalliseen astiaan, johon on laitettu kosteaa multaa parin senttimetrin verran tasaiseksi kerrokseksi. Kylvös kastellaan perusteellisesti suihkepullolla.


Huomioithan, että siementen päälle ei laiteta multaa, vaan kylvös peitetään pimeäksi mustan, rei’itetyn muovin avulla ja pidetään lämpimässä paikassa. Jos siemenet on idätetty, oraat nostavat peitettä ylös jo noin 2-3 vuorokauden kuluttua. Sillon on aika poistaa peite ja nostaa viljelmä päivänvaloon. Tasainen kosteus on onnistuneen kasvun edellytys. Juurten on saatava happea, joten liian innokas kastelu voi hukuttaa versot. Noin viikon sisällä herkulliset versot ovat syöntikelpoisia.

 

Näin versotat vesiversotusastiassa

Versotusastian tulee aina olla täysin puhdas ennen kuin aloitat versotuksen. Desinfioi versotusastia kaatamalla kiehuvaa vettä hetkeksi astiaan. Näin astiaan ei jää edellisestä versotuskerrasta mitään eloperäistä muodostamaan bakteereja.

Versotukseen soveltuvat esimerkiksi: sinimailanen eli alfalfa, parsakaali, rohtosarviapila sekä kaikki kaalit ja juurekset. Mittaa reilu teelusikallinen tai vajaa ruokalusikallinen siemeniä siivilään. Pese siemenet juoksevan veden alla.

Suorita siemenille helppo ja nopea kotipastörointi, jolla varmistat, ettei siementen pintaan jää epäpuhtauksia. Upota siivilässä olevat siemenet noin 80 asteiseen veteen 20 sekunniksi. Huuhtele siemenet heti tämän jälkeen kylmässä vedessä.

Asettele siemenet versotusastian ritilälle tasaisesti kauttaaltaan.

Lisää vettä versotusastiaan niin, että siemenet peittyvät. Anna siementen liota esimerkiksi yön yli. Liottaminen valmistaa siementä itämään.

Vaihda vesi liotuksen jälkeen. Lisää versotusastiaan sopivasti vettä. Ennen kuin siemenet ovat itäneet voit pitää astiassa sen verran vettä, että ritilä peittyy. Sen jälkeen kun siemeniin on muodostunut pieniä juuria, siementen ei tule enää lillua vedessä, vaan astiassa tulee olla vettä vain niin, että juuret osuvat veteen.

Vaihda versotusastian vesi aamuin-illoin. Huuhtele versoja varovasti juoksevan veden alla veden vaihdon yhteydessä. Veden vaihtojen välissä voit halutessasi myös sumuttaa versoja.

Korjaa sato kun versot ovat ravinteikkaimmillaan 5-10 kasvupäivänä. Ota käyttöön vain sen verran versoja kun tarvitset. Versojen juuretkin ovat syötäviä, joten vedä versot varovasti versotusastian ritilästä irti. Huuhtele versot juoksevan veden alla vielä kertaalleen ennen syöntiä. Versojen jääkaappisäilytys on turhaa.

Itujen kylvetys

Joitakin ituja (mm. sinimailainen ja mung-papu) kylvetetään niiden valmistuttua. Idut pannaan suureen kulhoon runsaaseen vesimäärään. Pinnalle nousseet kuoret napataan pois. Kylvetyksen jälkeen idut laitetaan takaisin pestyyn lasipurkkiin. Niitä viherrytetään vuorokausi päivänvalossa, ei kuitenkaan suoranaisessa auringonpaisteessa.

 

Lisävinkkejä

  • Älä aliarvioi hygienian merkitystä
  • Idätysvaihe ei vaadi pimeyttä.
  • Epäsuora päivänvalo on parasta versoille. Vuoden pimeimpänä aikana voit käyttää keittiön valoa apuna.
  • Paras idätyslämpötila on 18–24 astetta.

 

Näin idätät idätysastiassa

Mittaa idätysastiaan soveltuva määrä siemeniä. Määrä vaihtelee astioista riippuen. Idätykseen soveltuvat esimerkiksi: mung-pavut, linssit ja herneet. Pese siemenet siivilässä juoksevan veden alla.

Suorita siemenille helppo ja nopea kotipastörointi, jolla varmistat, ettei siementen pintaan jää epäpuhtauksia. Upota siivilässä olevat siemenet noin 80 asteiseen veteen 20 sekunniksi. Huuhtele siemenet heti tämän jälkeen kylmässä vedessä.

Idätysastian tulee aina olla täysin puhdas ennen kuin aloitat idätyksen. Desinfioi idätysastia kaatamalla kiehuvaa vettä hetkeksi astiaan. Näin astiaan ei jää edellisestä versotuskerrasta mitään eloperäistä muodostamaan bakteereja.

Kaada siemenet idätysastiaan ja lisää astia täyteen vettä. Anna siementen liota esimerkiksi yön yli. Liottaminen valmistaa siementä itämään. Kaada liotusvesi liotuksen jälkeen pois ja huuhtele siemenet. Itäminen alkaa.

Huuhtele siemenet tämän jälkeen kolmesti päivässä juoksevan veden alla. Valuta ylimääräinen vesi pois huuhtelun yhteydessä. Jäljelle jäävä pieni ylimääräinen vesimäärä valuu idätysastiasta huuhtelukertojen välillä pois.

Idut valmistuvat parissa päivässä.

Säilytä valmiit ja kuivat idut jääkaapissa enintään muutaman päivän.

 


Itujen säilytys

Idut ovat luonnollisesti herkullisimmillaan heti tuoreeltaan, mutta ne säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran. Ituja ei tarvitse enää huuhdella jääkappisäilytyksen aikana. Kannattaa tehdä vain pieniä määriä kerrallaan, niin että tuoretta rouskuteltavaa on jatkuvasti tarjolla.


Versojen käyttö

Versot leikataan saksilla ja huuhdellaan lävikössä. Versoja voi syödä sellaisenaan, lisätä lämpimiin ruokiin, salaatteihin tai vaikkapa voileivän päälle ja käyttää koristeena. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, silloin kun ne ovat sirkkalehtiasteella. Kun ne alkavat kasvattaa varsinaisia lehtiä, maku heikkenee. Kannattaa kasvattaa pieniä määriä kerrallaan. Leikkaamisen jälkeen versot eivät enää jaksa kasvattaa uutta satoa, vaan kasvusto multineen heitetään kompostiroskiin.

 

Lähde: Hyötykasviyhdistys ja Heidi Kiikka
Kuvat: Adobe Stock