Vastustuskyky vahvaksi & kylmän kauden ravintolisät

Talviaikaan on tärkeää pitää erityisen hyvää huolta hyvinvoinnistaan ja vastustuskyvystään, sillä pöpöt tykkäävät tunnetusti riehua erityisesti kylmillä keleillä. Terveellisten elämäntapojen ja ahkeran käsienpesun lisäksi talvikeleihin sopivat sellaiset ravintolisät, jotka edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lue vinkit blogistamme!
Vastustuskyky vahvaksi & kylmän kauden ravintolisät

Talvella keho joutuu koville säätilanvaihteluiden kanssa, joten on hyvä pitää oikein erityisen hyvää huolta vastustuskyvystään. Vastustuskyvyn kantilta tärkeää on perusterveelliset elämäntavat eli liikunta, lepo ja laadukas ravinto sopivassa suhteessa, hemmottelua unohtamatta!

Vastustuskykyä kohentaa hyvä kunto ja säännöllinen liikkuminen. Kannattaa kuitenkin kuunnella omaa kehoaan ja liikkua sen ehdoilla välttäen pistämästä itseään aivan äärirajoille - ainakaan heti hiihtokauden alussa. Moni tottumaton lähtee innoissaan hiihtoladuille liian isoin tavoittein ja äkillinen rankka urheilusuoritus pakkasessa saakin elimistön stressitilaan ja vastustuskyvyn kokemaan rajansa pilaten monen viikon suunnitelmat. Rauhalliset kävelylenkit, lempeä jooga ja kaikessa rauhassa hiihtely tekevät hyvää niin mielelle, kuin kehollekin - sopivasti hikiliikuntaa joukkoon ripotellen oman kunnon mukaan.

Käsienpesun tärkeys on varmasti viime aikoina tullut selväksi kaikille, mutta nyt kun pahimmasta kriisistä on selvitty, sen ylenpalttisuus on varmasti vähentynyt aikatavalla. Kättely on tullut takaisin ja turvavälejä ei tarvitse enää pitää, maskeista puhumattakaan - kaikessa ihanuudessaan tämä tietysti lisää pöpöjen liikkuvuutta! Jatkuva käsienpesu kuivattaa jo ennestään talvi-ilman kuivattamaa ihoa, mutta hyvällä rasvauksella siitäkin selviää. Tähän suosittelemme tietysti Weledan maanmainiota Skin food -yleisvoidetta, joka on talvi-ihon ylin ystävä kaikessa runsaudessaan!

Monipuolinen ravinto tukee myös vastustuskykyä ja lautaselta onkin hyvä löytyä proteiinia, kuituja ja tärkeitä vitamiineja. Lautasmalli antaa oivallisen osviitan tähänkin, mutta jokainen voi kuunnella omaa kehoaan ja tarpeitaan. Mitä värikkäämpi lautanen, sen parempi - kasvikunnan proteiineista saat lisää väriä! Runsaasti kasviksia ja kokojyväviljaa sisältävä ruokavalio pitää suoliston hyvät bakteerit tyytyväisinä. Suoliston mikrobit osallistuvat kehossa mm. immuunipuolustukseen, aineenvaihduntaan, vitamiinien valmistamiseen ja hermoston toimintaan. Voi melkein todeta, että kun suolisto on tyytyväinen, koko keho hyrisee tyytyväisenä.

Hyvät yöunet ovat vastustuskyvyn kantilta olennainen asia. Palautuminen päivän rasituksista tapahtuu unen aikana ja huonosti nukutut yöt kostautuvat aika pian. Unenpuute saa elimistön hormonitoiminnan sekaisin ja se kaikki vaikuttaa stressin lailla vastustuskykyyn. Mistä pääsemmekin itse stressiin! Stressi on todellinen vastustuskyvyn vihollinen, se toimii kuin Troijan hevonen hämätessään elimistön pistämään kaikki paukut stressistä selviytymiseen ja sillä välin pöpöarmeija marssii muina miehinä kenenkään huomaamatta sisään!

Suuri saippuakupla kädellä.

Kylmän kauden ravintolisät

Talven ravintolisissä kannattaa suosia normaalia vastustuskykyä edistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Tällaisia ovat esimerkiksi D- ja C-vitamiini sekä sinkki. D-vitamiinin saanti on tunnetusti heikkoa talvella auringon pysytellessä suurimman osan aikaa piilossa, joten sitä on käytännössä pakko napata purkista turvatakseen riittävän saannin. D-vitamiinilla on myös muita tärkeitä tehtäviä, sillä se edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä, veren normaalia kalsiumtasoa sekä luiden, lihastoiminnan ja hampaiden pysymistä normaaleina. Blogin lopusta löydät vielä tarkemman listauksen blogissa mainittujen vitamiinien ja hivenaineiden tehtävistä elimistössämme.

D-vitamiiniksi suosittelemme Puhdas+ -sarjan erinomaisesti imeytyvää D3-vitamiinia, joka sopii myös vegaaneille, sillä se on eristetty levästä.

Biomedin Immuniteetti-protokolla puolestaan sisältää tehokombon C- ja D-vitamiinia sekä sinkkiä. Mukana häärii myös kvesertiini, flavonoidi joka toimii synergisesti C-vitamiinin kanssa. Bioflavonoideja esiintyy luonnossa hedelmissä, vihanneksissa ja yrtteissä. Ne auttavat maksimoimaan C-vitamiinin edut estämällä sen hajoamista kehossa.

B12-vitamiini on talvella tukenamme, sillä se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Kokeile Bioteekin vadelmanmakuista Super B12-vitamiinia, jonka voi imeskellä, pureskella tai niellä. B12-vitamiinia ei ihmiselimistö pysty itse valmistamaan, joten sitä on saatava ravinnosta. Ravinnon B12-vitamiinin lähteitä ovat eläinperäiset ruoat, kuten maito, liha, kala sekä kananmuna, joten etenkin vegaanien ja erilaisista imeytymishäiriöistä kärsivien kannattaa napata sitä purkista. B12-vitamiinia tarvitaan myös folaatin imeytymiseen.

Sinkki-valmisteena esittelemme Puhdas+ -sarjan Tuplasinkin, joka sisältää sinkkiä kahdessa muodossa: sinkkiglukonaattina ja sinkkipikolinaattina. Sinkki on yksi tärkeimmistä hivenaineista ja esimerkiksi hyvän vastustuskyvyn kannalta välttämätön. Myös ihon, hiusten, kynsien ja silmien terveys on riippuvainen riittävästä sinkin saannista.

Ravintoterapeuttimme Eijaliisa muistaa aina vinkata, että sinkin muodoista sinkkiasetaatti on se mikä otetaan käyttöön kun, puolustusmuurit ovat murtuneet ja kurkussa on jo kaktuksen tuntua tai nenänpäässä on tippa ; ) Bertil´s Healthilta löytyy siihen ratkaisu: Imeskeltävä sinkkiasetaatti.

Kurkumaa nivelten ja vastustuskyvyn tueksi!

Kullankeltaista kurkumaa (Curcuma longa) saadaan ruohovartisen, inkiväärikasveihin kuuluvan kasvin juurista. Maustekurkumasta uutetaan kurkumiinia.

Kurkuma ja sen sisältämä kurkumiini taistelevat monipuolisesti terveytesi tukena eli kurkumalattea ei suinkaan kulautella pelkän ihanan, lämmittävän maun vuoksi. Kurkuma tukee maksan, hengitysteiden ja hermoston hyvinvointia. Se pitää huolta myös vastustuskyvystä, kolesterolista ja tekee hyvää myös nivelille ja luille.

Kokeile vaikkapa Bioteekin Super kurkumiinia. Bioteekin Super kurkumiinin tehon salaisuutena on sen sisältämä TSE forte -kurkumauute, joka on kurkumiinin ja beetasyklodekstriinin yhdistelmä. Beetasyklodekstriini lisää kurkumiinin vaikuttavuutta monikertaisesti, joten elimistö saa kurkumiinista kunnon tehot käyttöönsä!

Carolus mixturan anisöljy auttaa pitämään yllä limakalvojen normaalia hyvinvointia vähentämällä hengitysteiden liman viskositeettia. Biomed Carolus Mixtura on tehokas kahdeksan yrtin mikstruura, joka sisältää mm. kihokkia (Drosera rotundifolia) ja anista (Pimpinella anisum L.) . Kihokki tukee hengitysteiden terveyttä ja vastustuskykyä ja yleistä fyysistä hyvinvointia.

Biomedin luuliemijauheet ovat lämmin ja herkullinen tapa pitää itsestä huolta. Luuliemijauhe on luonnollinen kollageenin, glukosamiinin, kondroitiinin, hyaluronihapon ja aminohappojen lähde. Luuliemijauheet on valmistettu Suomen Lapissa laiduntaneiden porojen luista. Luuliemijauheeseen hyödynnettään porojen luut, jotka muutoin jäisivät ylijäämäksi. Poron luut ovat kallisarvoinen, puhdas ja laadukas aines ja niistä valmistetulla luuliemellä onkin pitkä käyttöhistoria terveyden edistämisen saralla. Perusluuliemijauheen kaveriksi on Ruohonjuuren toiveesta kehitetty oma kurkuma-chili-inkivääri versio, joka on näin talvitaikaan aivan helmi. Niin kurkuma, kuin inkiväärikin tukevat vastustustuskykyä ja inkivääri pitää lisäksi huolta elinvoimaisuudesta. Chili tuo vielä oman lämmittävän potkunsa tähän hyvinvointiliemeen!

Nainen venyttelee nautinnollisesti heräillessään nukkumasta.

Paremman unen lähteillä 

Riittävä ja laadukas uni on ensiarvoisen tärkeää vastustuskyvyn kannalta. Päivien pimeys voi aiheuttaa haasteita unirytmille ja moni haluaisikin vaipua karhun lailla talviunille. Pitkät päiväunet houkuttavat, mutta kostautuvat taatusti illalla, kun unta saakin houkutella oikein olan takaa. Kello ei anna armoa vaan tempaisee väkivaltaisesti uuteen aamuun juuri, kun uni on lopultakin suvainnut saapua. Kun nukut hyvin, sinulla riittää energiaa koko päiväksi ja illalla uni tulee luontevasti ajallaan.. Välillä positiivisen kierteen luomiseen tarvitaan apuja ja tässä muutamia hyväksi havaittuja ehdotuksia siihen.

Harmonian niDRA yhdistää ashwhagandhan (Withania somnifera) ja sahramin (Crocus sativus) voimat. Ashwagandha onkin monille jo tuttu moninaisista hyvinvointia edistävistä vaikutuksistaan. Adaptogeeninen ashwagandha tunnetaan parhaiten mielenterveyttä ja rentoutumista tukevista ja unentuloa avittavista vaikutuksistaan, mutta sillä on myös paljon muitakin avuja! Se tukee sydämen- ja verisuonten hyvinvointia, kognitiivisia toiminoja (muisti, oppiminen), hengitysteiden toimintaa ja hedelmällisyyttä. Onpa sillä tekemistä kauneudenkin kanssa, nimittäin ashwaganhda on antioksidanttinen, sillä on uudistava vaikutus ja se edistää ihon hyvinvointia.

Sahrami puolestaan tunnetaan paremmin mausteena, mutta myös sahramilla on hyvinvointia edistävä ominaisuuksia ja se sopii mitä parhaimmin ashwaganhdan pariksi! Sahrami tukee myös mielenterveyttä, edistäen emotionaalista tasapainoa ja auttaen rentoutumaan ja ylläpitämään positiivista mielialaa. Sahrami avittelee ylläpitämään myös hyvää oloa ennen kuukautiskiertoa ja sen aikana ja tukee hedelmällisyyttä.

Puhdas+ Smarttropics Calming Blend juomajauhe saattelee sinut päivän kiireestä ja levottomuudesta ihanaan rauhan satamaan. Smarttropics Calming Blend sisältää monipuolisen yhdistelmän aminohappoja sekä C-vitamiinia ja magnesiumia, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistävät hermoston normaalia toimintaa. 

NordicHealthin Magnesiumhiutaleet tuovat helpotusta lihasjumeihin ja tukea lihasten palautumiseen! Käsille, jaloille ja koko keholle sopivat magnesiumkylvyt toimivat hyvin magnesiumin tehotankkaukseen ja auttavat samalla lihasten palautumisessa. Sopii myös lapsille ja vauvoille, muutama hiutale kylpyveteen. Mikään ei rentouta yhtä ihanasti kun iltakylpy. Paitsi magnesium iltakylpy!

Bertil´sin Unisin -valmiste auttaa sinut lempeästi unille. Se sisältää sitruunamelissaa (Melissa officinalis), joka auttaa rentoutumaan ja saamaan unen päästä kiinni pitäen huolta myös mielenterveydestä. Kärsimyskukka (Passiflora incarnata), luonnon oma rauhoittava on monelle tuttu uniapuri. Pimeähormoni melatoniini puolestaan auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja ylläpitämään unta. L-teaniini on aminohappo, jota löytyy luontaisesti esimerkiksi vihreästä teestä. L-Teaniini on noussut suureen suosioon etenkin tyyneyttä ja mielenrauhaa arvostavien asiakkaiden keskuudessa. Unisin ei sisällä vahvoja lääkerohdoksia, joten se sopii erinomaisesti herkällekin ihmiselle.

Puhdistamon Magnesium-tuplapakkaus sisältää hurjan suositut magnesiumvalmisteet: Puhdistamon Triplamagnesiumin sekä Iltamagnesiumin, jotka pitävät monipuolisesti huolta magnesiumin tarpeestasi. Puhdistamon Tripla Magnesium sisältää kolmea huippulaadukasta magnesiumin muotoa: magnesiummalaattia, -glysinaattia ja -tauraattia. Tässä magnesium-valmisteessa parasta on vatsaystävällisyys, erinomainen imeytyvyys ja se, että tuote on lisä- ja täyteaineeton valinta. Magnesium edistää mm. normaaleja psykologisia toimintoja ja hermoston normaalia toimintaa stressaavankin arjen keskellä.

Puhdistamon iltamagnesium palvelee unta kaipaavan tarpeita. Se tyynnyttelee kehon ja mielen valmistellen matkaa suloisiin uniin. Kannatta testata, jos uni on kateissa, sillä kyseessä on tehokas valmiste, jossa magnesiumin kaverina tomivat tekevät mm. luonnon oma rauhoittava kärsimyskukkauute (Passiflora incarnata), L-tryptofaani sekä L-teaniini. Tryptofaani on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta ja se on neuroregulaattori serotoniinin ja melatoniinin esiaste.

Toivottavasti löysit näistä vinkeistä apuja talven haasteisiin!

Ruohonjuuren ravintolisävalikoima koostuu puhtaista, luonnollisista raaka-aineista, joiden valmistuksessa on otettu huomioon mahdollisimman vähäinen kuormitus luonnolle. Vahva kokemuksemme ja yhteistyö luontaistuotealan huippuammattilaisten kanssa on tuonut meille valtavan määrän taustatietoa eri ravintolisistä ja niiden vaikuttavista aineista. 

Muistathan, että meidän ihanilta, ravintotereapeutin kouluttamilta asiakaspalveljoilta voit aina kysyä neuvoa niin verkossa, kuin myymälöissäkin! Ravintoterapeutin chat-palvelusta voi myös kysellä vinkkejä verkosivullamme tiistaisin klo 9-11.

Toivotamme nautinnollisia talvipäiviä ja tervetuloa hyvän olon ostoksille Ruohonjuuren myymälöihin ja verkkokauppaan!

 ****************************************************  

Blogissa esiintyvien vitamiinien & hivenaineiden sekä kasvien terveysväittämien perusteet:

D-vitamiiniin tehtävät
D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa
D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina
D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä normaaleina
D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

C-vitamiinin tehtävät
C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen
C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten normaalia toimintaa varten
C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista luuston normaalia toimintaa varten
C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten
C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ikenien normaalia toimintaa varten
C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten
C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista varten hampaiden normaalia toimintaa
C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
C-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
C-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
C-vitamiini edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon
C-vitamiini lisää raudan imeytymistä

Sinkin tehtävät
Sinkki edistää normaalia happo-emäsaineenvaihduntaa
Sinkki edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa
Sinkki edistää normaalia kognitiivista toimintaa
Sinkki edistää normaalia DNA-synteesiä
Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä
Sinkki edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa
Sinkki edistää normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa
Sinkki edistää normaalia A-vitamiinin aineenvaihduntaa
Sinkki edistää normaalia proteiinisynteesiä
Sinkki edistää luuston pysymistä normaalina
Sinkki edistää hiusten pysymistä normaaleina
Sinkki edistää kynsien pysymistä normaaleina
Sinkki edistää ihon pysymistä normaalina
Sinkki edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina
Sinkki edistää näön pysymistä normaalina
Sinkki edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
Sinkki edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
Sinkki osallistuu solujen jakautumisprosessiin

B12-vitamiinin tehtävät
B12-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
B12-vitamiini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
B12-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
B12-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
B12-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Magnesiumin tehtävät
Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa
Magnesium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa
Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa
Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä
Magnesium edistää normaaleja psykologisia toimintoja
Magnesium edistää luuston pysymistä normaalina
Magnesium edistää hampaiden pysymistä normaaleina
Magnesium osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 4008 - Curcuma longa RHIZOME - Skin
M-2008-1061 4009 - Curcuma longa RHIZOME - Immunity. Antioxidant
M-2008-1061 4010 - Curcuma longa RHIZOME - Cholesterol/cardiovascular
M-2008-1061 4011 - Curcuma longa RHIZOME - Respiratory
M-2008-1061 4012 - Curcuma longa RHIZOME - Joints & bones
M-2008-1061 4013 - Curcuma longa RHIZOME - Liver
M-2008-1061 4014 - Curcuma longa RHIZOME - Nervous system

M-2008-1061 3333 - DROSERA ROTUNDIFOLIA L. - Contributes to physical well-being.
M-2008-1061 3334 - DROSERA ROTUNDIFOLIA L. - Helps to relax the gastrointestinal tract.
M-2008-1061 3749 - Drosera rotundifolia (Sundew) - Respiratory/ immune heatlh
M-2008-1061 4031 - Drosera rotundifolia L.(Common name: Sundew) - Respiratory health

M-2008-1061 2121 - Pimpinella anisum L. (Common name: Anise) - Respiratory Health

M-2008-1061 2170 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Immune health
M-2008-1061 2171 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Heart health
M-2008-1061 2172 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Digestive health
M-2008-1061 2506 - Zingiber officinale (Ginger) - Wellbeing during travelling
M-2008-1061 2726 - Ginger (Zingiber officinale) - Tonus/vitality
M-2008-1061 2867 - Zingiber officinale - Blood sugar metabolism
M-2008-1061 4200 - Zingiber officinale RHIZOME - Immunity & antioxidant.


M-2008-1061 2183 - Withania somnifera (common name: Ashwagandha) - Mental Health and relaxation
M-2008-1061 2503 - Withania somnifera (Withania, horse smell, ginseng Indian, ashwagandha) - Cardiovascular health
M-2008-1061 3251 - Ashwagandha root (Withania somnifera) - Adaptogenic properties
M-2008-1061 3657 - Withania somnifera - Contributes to optimal mental and cognitive activity
M-2008-1061 4194 - Withania somnifera ROOT - Mental, stress & sleep
M-2008-1061 4195 - Withania somnifera ROOT - Energy
M-2008-1061 4196 - Withania somnifera ROOT - Respiratory
M-2008-1061 4197 - Withania somnifera ROOT - Rejuvenation
M-2008-1061 4198 - Withania somnifera ROOT - Reproduction
M-2008-1061 4199 - Withania somnifera ROOT - Skin
M-2008-1061 4507 - Withania somnifera-roots-Ashwagandha, Winter cherry - Antioxidant Activity

M-2008-1061 2038 - Crocus sativus L. (Common name : Synonym : C. officinalis Martyn) - Mental health
M-2008-1061 2251 - Crocus sativus - Menstruation
M-2008-1061 2427 - Crocus sativus - Fertility

M-2008-1061 2085 - Melissa officinalis (Common Name : Lemon Balm ) - Cognitive and mental health
M-2008-1061 2301 - Melissa extract [Dry extract from leaves of Melissa officinalis L., drug/native extract ratio (4 - 6) : 1, solvent of extraction Methanol/Water , min 1.8% rosmarinic acid] - For insomnia and mental health
M-2008-1061 2302 - Melissa officinalis - common name : melissa, lemon balm, balm mint, sweet balm, common balm - Relaxing effect - helps to find sleep

M-2008-1061 2636 - extract of Passion flower (Passiflora incarnata) - herbal sedative

M-2008-1061 2088 - Matricaria recutita (Common Name : Chamomile) - Relaxation