Varjokahvi - juo kahvia, jolla on merkitystä!

Kun valitset siemailtavaksesi Ruohonjuuren 40-vuotisjuhlakahvin, teet pienen hyvän teon sekä biodiversiteetin että Etelä-Amerikan alkuperäiskansojenkin puolesta. Lue lisää blogisamme, saat samalla tietää mikä on varjokahvi!

Varjokahvi - juo kahvia, jolla on merkitystä!

Varjokahvi - mistä on kyse? Tänä vuonna 20-vuotistaivaltaan juhlistava Cafetoria on rakkaudella paahtanut aromikkuudellaan ihastuttavat Ruohonjuuren 40-vuotiskahvit, jotka toden totta saavat vaativimmankin kahvikissan kehräämään. Kahveja on kaksi erilaista: niistä perulainen Puno blend Sandia-kahvi sisältää kofeiinia kun taas nicaragualainen Rio Coco -kahvi on kofeiiniton kokemus. Kumpaakin kahvia on saatavilla sekä kokonaisina papuina että suodatinjauhatuksena.

Molempiin juhlakahveihin paahdetut kahvipavut ovat vanhoja arabica-lajikkeita: caturraa, typicaa ja bourbonia. Nämä perinteiset, herkät ja vaativat kahvilajikkeet ovat uusia muunnoksia selvästi vaikeampia viljellä. Siksi perinteisiä kahvilajikkeita ei kasvateta enää yhtä paljon kuin aikaisemmin - Ruohonjuuren juhlakahvit ovat siis harvinaista herkkua, jotka tekevät hyvää niin särpijälleen kuin viljelijöilleenkin!

Varjokahvia nauttimalla taistelet luontokatoa vastaan!

Puno blend Sandia -kahvi on nimensä mukaisesti kotoisin Perusta; legendaarisesta Titicaca-järvestään kuuluisan Punon maakunnasta. Kahvipensaat ovat kasvaneet luonnon monimuotoisuudesta tunnetussa Sandian laaksossa ns. varjokahveina.

“Varjokahvi” tarkoittaa sitä, kahvipensaat ovat kasvaneet muun luonnon keskellä puiden ja muiden korkeampien kasvien varjostaessa kahvipensaita. Puno blend Sandia -kahvi ei siis todellakaan ole monokulttuuriviljelmillä tehotuotettu plantaasikahvi vaan luonnon monimuotoisuutta vaalien kasvatettu taidonnäyte, joka toden totta saa makuhermot helisemään.

Oman tärkeän lisänsä kahvipapujen aromikkuuteen tuo niiden korkealla (1500-1900 metriä meren pinnan yläpuolella) sijaitseva kasvupaikka; kun kahvipensaat ovat varttuneet verkkaisesti vähemmässä hapessa ja korkeampien kasvien varjostamina, on papuihin tiivistynyt kahmalokaupalla aromikkaita aktiiviaineita. Luomuviljelyn onnistumiselle on eduksi, että korkealla merenpinnasta sijaitseva kasvupaikka suojelee kahvipensaita monilta tuhohyönteisiltä - torjunta-aineita ei siis edes tarvita.

Ylhäältä kuvattu vehreä laakso, jossa virtaa joki

Sandian laaksosta - suurella sydämellä ja biodiversiteetin puolesta

Lähellä Bolivian rajaa sijaitseva Sandian laakso on pinta-alaltaan laaja kulttuurisen ja biologisen monimuotoisuuden alue, jossa ketsua- ja aymarayhteisöt luomuviljelevät perinteitään kunnioittaen myös Ruohonjuuren 40-vuotisjuhlakahvia. Kahvinviljelyalueensa ulottuvat majesteettisen Bahuaja Sonenen kansallispuiston ja Tambopata-nimisen luonnonsuojelualueen reunamille. Kumpikin näistä alueista nauttii maailmanlaajuista arvostusta ainutlaatuisen elonkirjonsa ansiosta.

Ruohonjuuren juhlakahvin kasvattaneet ihmiset ovat viljelleet kahvia yli 40 vuoden ajan. Viljely perustuu perinteikkääseen yhteisöllisyyteen ja luontoa kunnioittaviin menetelmiin. Viljelijät auttavat toisiaan talkoohengessä; kun työtaakka käy yhdelle viljelijälle liian raskaaksi, rientävät toiset hänen avukseen.
Sandian laakso on tärkeä elinympäristö monille harvinaisillekin eläimille. kahvipensaiden katveessa elelevät mm. silmälasikarhut, tuliharjakotingat ja puumat.

Paratiisissa on myös varjonsa; Sandian laakson luonnon monimuotoisuutta uhkaavat kullan laiton louhiminen sekä laittoman tienrakennuksen ja voimaperäisen tehomaatalouden tunkeutuminen herkästi haavoittuviin ekosysteemeihin. Ruohonjuuren 40-vuotiskahvia suosimalla tuet Sandian laakson alkuperäiskansoja ja heidän perinteikästä, luonnon monimuotoisuutta vaalivaa kahvinviljelytaitoaan.

Kolme kättä kippistää kahvikuppeja

Miltä Sandian laakson varjokahvi maistuu?

Kahvintuntijamme kertovat Puno blend Sandia-kahvissa aistittavan miellyttävää hapokkuutta, joka yhdistyy pehmeäntäyteläiseen jälkimakuun. Makuvivahteina pirskahtelevat tumma viinirypäle, suklaa ja vesimeloni. Tämä keskitummaksi paahdettu Ruohonjuuren juhlakahvi sopii niin suodatinkahviksi, pannukahviksi, aeropressiin kuin espressokahviksikin.

Kofeiiniton Rio Coco -kahvi ammentaa aromista Coco-joen liepeiden ravinteikkaasta maaperästä

Kofeiiniton Rio Coco -kahvi on kotoisin Nicaraguasta, Coco-joen varrella sijaitsevilta viljelmiltä, joissa kahvipensaat kasvavat ravinteikkaassa maaperässä. Useammankin luonnonpuiston läpi virtaava, 841 kilometrin pituinen Coco-joki liepeineen on elonkirjon rikkaudeltaan varsinainen aarreaitta.

Cafetoria-paahtimo on käsitellyt tämän Ruohonjuuren 40-vuotiskahvin kofeiinittomaksi erityisellä vesihöyryä hyödyntävällä “Swiss water” -menetelmällä. On selvää, että juuri laatuun kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota kofeiinittomia kahveja etsiessään. Ei-luomuversioissa kofeiini poistetaan kahvipavuista kovilla kemikaaleilla, joiden käyttö on luomukahvin käsittelyssä kielletty.

Kofeiinittoman Rio Coco -kahvin ehdottomana etuna kofeiinillisiin verrattuna on se, ettei stimuloimaton siemailtava viritä ihmistä ylikierroksille tai haittaa yöunta. Kofeiinittoman Rio Coco -kahvin mainiosta mausta voitkin nautiskella huoletta myös päivällisen päätteeksi ilman pelkoa yöunien häiriintymisestä.

Miltä Rio Coco -kahvi maistuu?

Kofeiinittoman Rio Coco -kahvin maku on kevyesti suklainen ja karamellisuuteenkin vivahtava. Tämä keskivaaleaksi paahdettu juhlakahvi sopii niin suodatinkahviksi, pannukahviksi kuin vaaleaksi esprossokahviksikin.

Täältä saat napattua koriisi mieluisimman vaihtoehdon:

- RJ 40-vuotisjuhlakahvi, varjokahvi, kofeiiniton suodatinjauhatus, 200 g >

- Ruohonjuuren 40-vuotisjuhlakahvi, varjokahvi, kofeiiniton papu, 200 g >

- Ruohonjuuren 40-vuotisjuhlakahvi, varjokahvi, papu, 200 g >

- Ruohonjuuren 40-vuotisjuhlakahvi, varjokahvi, suodatinjauhettu, 200 g >