Ubikinonin ja ubikinolin erot

Solutasolta puhkuvaa puhtiaan voi vahvistaa Q10-koentsyymin avulla. Sen eri muotoja ovat ubikinoni ja ubikinoli. Mutta mitä eroa niillä on? Blogimme pureutuu näiden ravintolisien ominaisuuksiin ja eroihin.
Ubikinonin ja ubikinolin erot

Solujemme mitokondriot ovat puhtipesäkkeitä, joiden hommana on muuttaa mutustelemamme ruuan energia kemialliseksi ATP-energiaksi, jota lihakset voivat hyödyntää. Koentsyymi Q10 on välttämätön aine elimistön energiantuotannossa. Ilman sitä solujemme mitokondriot eivät kykene tuottamaan energiaa kehon käyttöön.

Maksamme tuottaa Q10:n muodoista ubikinonia, joka entsyymitoiminnan tohinassa muuntuu ubikinoliksi. Muuntamistouhussa kestää kuutisen tuntia, jonka kuluttua ubikinonilisän ottamisesta tarmontunteen voikin todeta.

Ubikinoli on Q10-koentsyymin aktiivimuoto, joka imeytyy hetkessä ja on oitis mitokondrioiden hyödynnettävissä. Ubikinoli on siis oikotie onneen: se tuo puhtia jo kahden tunnin kuluttua ravintolisän popsimisesta. Jos maksan entsyymitoiminnassa on häikkää tai seleeninsaanti takkuaa, kannattaa puhtipillerinsä popsia juurikin ubikinolin muodossa. Joillekin ihmisille ubikinoli on liiankin tuhti tarmontuoja - siinä tapauksessa verkkaisemmin vaikuttavat ubikinoni on paikallaan.

Good energy

Ubikinonin popsijalla piisaa virtaa kuin pienessä kylässä

Miksi Q10-koentsyymin eri muotoja kannattaa sitten tankata? Elimistön oma ubikinonituotanto on huipussaan parikymppisenä, ja se alkaa hidastua jo 35:n ikävuoden kieppuvilla. 70-vuotiaan ihmisen maksassa ubininonia on todettu kehittyvän alle puolet siitä määrästä mitä parikymppisen. Esimerkiksi pitkittynyt stressi ja ankara treenaaminen voivat kahmia kehon ubikinonivarastoja tyhjiksi. Usein ubikinonin puute havaitaan ensimmäiseksi uupumuksen ja heikkouden tunteina - se ei olekaan ihme: jos solujen puhtipesäkkeet eivät jaksa toimia täydellä teholla, ei energiaa riitä kehomme käyttöön.

Kolesterolilääkkeitä käyttäville Q10-lisä on erityisesti tarpeen: statiinit estävät kolesterolin muodostumisen lisäksi myös ubikinonin muodostumista maksassa.

Ruohonjuuren verkkokaupasta löydät puhtaita laadukkaita sekä ubikinoli että ubikinoni ravintolisiä, kumpi sitten tarpeisiisi paremmin vastaakin:

Ubikinoni Q10 vaihtoehdot: 

- Puhdas+ Ubikinoni Q10 >

Pharma Nord: Bio-Qinon Active Q10, luonnollinen ubikinoni >

- Together Health: Ubikinoni Q10 >

- Terranova: Ubikinoni Q10, CoQ10 >

Ubikinoli Q10 vaihtoehdot:

- Solgar Ubikinoli (Kaneka GH) >

- Pharma Nord BioActive Ubiqinol Q10 >