Tutkittua tietoa kombuchasta – kotikemistit kuulolle!

Kombucha on terveysjuoma, josta varmasti kaikki ovat jo kuulleet tänä päivänä ja aika moni maistanutkin menettäen samantien sydämensä tälle kuplivalle ilojuomalle. Kombuchat valmistetaan makeutetusta teestä fermentoimalla ja niitä voi tehdä monenlaisia makuversioita – myös kotona. Nyt kombuchasta on saatavana myös ainutlaatuista suomenkielistä tutkimustietoa!
Tutkittua tietoa kombuchasta – kotikemistit kuulolle!

Terveysjuomanakin asemansa vakiinnuttaneen kombuchan makumaailma on ainoastaan mielikuvituksella rajattu. Yhtenä Ruohonjuuren suosituimpana makuna on pitkään paistatellut The Good Guysin villivadelma ja nokkonen & kataja -kombuchan maun muhevaa metsäisyyttä on myös kosolti kehuttu, erilaisia makuvaihtoehtoja löytyykin runsaasti.

Mikäli makuhermojasi kuitenkin kutkuttelisikin jokin aivan uniikki maku tai olet aina haaveillut pienestä panimosta, niin miksipä et pistäisi pystyyn omaan keittiöösi pientä kombucha panimoa? Kombuchan valmistus kotona onnistuu nimittäin hyvin helposti. Alkuun avittelee Ruohonjuuresta saatava aloituspakkaus ja loppu voi hyvinkin olla historiaa! Mutta ennenkuin rynnätään suinpäin panimohommiin, tutustutaan vähän kombuchaan.

The Good Guys kombucha

Mitä kombuchasta tiedetään?

Kombuchasta ja sen sisältämistä bakteereista ja hiivoista on tehty paljon tutkimusta ulkomailla viime vuosina. Kombuchasta ja oman terveyden vaalimisesta kiinnostuneille on usein ollut haasteena päästä tieteellisten artikkeleiden pariin, saatikka saada olennainen tieto irti tieteellisestä tekstistä – etenkin, kun teksti on yleensä englanniksi.

Kombuchan ystäville ja kotikemisteille on ilouutisia, sillä nyt kombuchaan liittyvää tutkimusta on vihdoin saatavana myös suomeksi! Tampereen Yliopiston biotekniikan opiskelija Olga Teräväinen teki kandityönään erinomaisen kirjallisuuskatsauksen kombuchatutkimuksesta, joka valottaa erityisesti kombuchassa esiintyvien mikrobien ruokavaliota ja aineenvaihduntatuotteita nykytutkimuksen valossa.

Biologian tunneilta on ehkä jäänytkin mieleen, että bakteerit ja hiivat rakastavat sokeria. Myös hiivalla kohotettuja leivonnaisia leiponeet tietävät, että kannatta ripsauttaa joukkoon vähän sokeria, niin hiiva hoksaa kohotella taikinaa. Mutta mitä bakteerit ja hiivat syömistään sokereista tuottavat ja miksi se on meille tärkeää?

Olgan kandityössä tutkittiin neljää hiivasukua, kahta bakteerisukua ja niiden tuottamia upeita eri yhdisteitä. Työssä tuli esille mm. seuraavia pointteja:

- Kombuchalle ominaisimpia kemiallisia yhdisteitä ovat bakteeriselluloosa, etikka-, glukoni- ja glukuronihappo, etanoli, glukoosi ja fruktoosi.

- Lisäksi kombuchassa on paljon erilaisia estereitä, fenoleita ja haihtuvia yhdisteitä, jotka omalta osaltaan vaikuttavat sen makuun.

- Kombuchan fermentaatiossa bakteerit muodostavat hiivan muodostamasta etanolista etikkahappoa, jolloin kombuchan alkoholipitoisuus ei nouse samalle tasolle, kuin esimerkiksi siiderin tai oluen valmistuksessa.

Lisäksi tutkimuksessa todettiin kombuchan olevan antioksidanttinen ja esiin nousi kiinnostavia seikkoja liittyen kombuchan suotuisista vaikutuksista sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan.

Olgan kandityö löytyy kokonaisuudessaan Tampereen Yliopiston sivuilta >

The Good Guys kombuchan raaka-aineiden keräystä

Tieteen maailmasta käytännön pariin: kombuchan kotivalmistus!

Kombuchan valmistus tapahtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että sokeroituun teehen livautetaan scoby, eli kombuchakasvusto, annetaan käydä ja kun juoma on juomakelpoista, se maustetaan – jos halutaan, kombucha kun maistuu ihan sellaisenaankin.

Alkuun pääset helposti tällä The Good Gyusin Kombucha aloituspakkauksella, joka sisältää kaiken mitä tarvitset kotona kombuchan valmistukseen. Itse asiassa aloituspakkauksessa on kaikki mitä tarvitset aloittaaksesi oman kombucha-panimon koko loppuiäksesi!

The Good Guys Kombuchan kotivalmistus


Aloituspakkauksen kaveriksi sopii loistavasti myös Kombucha: kaikki valmistuksesta -kirja, jonka sivuilta löytää kättä pidempää niin vasta-alkaja, kuin harrastuksesta isomminkin innostunut kotikeittiöiden panimomestari. Kotivalmistajan huolia myös hälventävät kirjan valokuvin kuvitetut selkeät ohjeet. Kirjasta löytyy myös runsaasti erilaisia kombucha reseptejä, jos et halua ihan ensimmäiseksi lähteä keksimään pyörää uusiksi!

Kombuchan kotivalmistus The Good Guys

Kombuchan valmistuksessa tarvitaan kombucha-kasvusto eli scoby. Kun sellaisen on saanut omakseen, voi sienen avulla valmistaa kombuchaa ihan loputtomasti - edellyttäen, että scobynsä saa pidettyä hengissä. Hyvät hengissäpito-ohjeet löydät toki pakkauksen sisältä, mutta kolmen ärrän taktiikka ruokaa, rakkautta ja rajoja pätee tähänkin elävään organismiin mainiosti.

Rohkeasti vaan kokeilemaan ja kehittelemään omia makuja ja nauttimaan kombuchan hyvää tekevistä ominaisuuksista!

Jos kuitenkin haluaisit nauttia kombuchasi valmiina, niin täältä löydät mainion valikoiman The Good Guysin kombucoja >