Kuiva ja kutiseva iho - mikä avuksi?

Syysviimojen vinkuessa ja etenkin talven tullen kuiva sisäilma ja toisaalta ankara ulkoilma tuovat haasteita kuivalle iholle.
Kuiva ja kutiseva iho - mikä avuksi?

Ulkoisen kosteuttamisen lisäksi ihoa kannattaa “rasvata” myös sisäisesti. Hienotkin vartalovoiteet hujahtavat hukkaan, jos ruokavalio ja muut elämäntavat ovat retuperällä. Tässä muutama vinkkimme kuivan ihon hoitoon.

Syö kutina kuriin ja kuiva iho kosteammaksi!

Kuivaihoisen on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ihon “rasvaamisesta” sisäisesti. Tärkeiden rasvahappojen riittävä saanti tulee siis varmistaa. Pähkinät ja laadukkaat, kylmäpuristetut öljyt ovat järkevää ravintoa, jolla ruokit myös ihoasi. Omega-rasvahappojen lisäksi sinkki, seleeni ja E-vitamiini ovat suosittuja ihonsa hyvinvoinnista kiinnostuneiden keskuudessa.

Syö värejä, ihosikin tähden! Vihreät kasvikset ovat toki myös kuivaihoisen kaveri. Kehoa nesteyttävät, vihreät kasvikset ovat tulvillaan tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, joista hyötyy koko keho - myös iho. Punaiset, keltaiset ja oranssit kasvikset puolestaan paistattelevat beetakaroteenin lähteinä - popsi siis porkkanaa, puputa paprikaa ja nauti tomaateista! Beetakaroteeni on paitsi ihon hyvinvointia tukevan A-vitamiinin esiaste.

Syö värejä, ihosikin tähden! Vihreät kasvikset ovat toki myös kuivaihoisen kaveri. Kehoa nesteyttävät, vihreät kasvikset ovat tulvillaan tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, joista hyötyy koko keho - myös iho.

Valkoinen sokeri on ihonhoidon vihollinen: se lisää tulehdusta myös iholla, kuluttaa elimistön vitamiinivarantoja ja vahvistaa ikääntymisen merkkejä iholla. Sokeria on siis syytä vältellä myös ihonhoidon näkövinkkelistä vilkuillen. Myös einekset kannattaa jättää kaupan hyllyille, koska prosessoitu ruoka lisä- ja säilöntäaineineen ei ainakaan ilahduta ihoasi.

Muista myös riittävä vedenjuonti. Vesi laittaa kuona-aineille kyytiä, nesteyttää kroppaa ja saa ilon heleämmäksi ja terveemmän näköiseksi. Aloita aamusi parilla lasillisella huoneenlämpöistä vettä, johon olen puristanut puolen luomusitruunan mehun (tai lisännyt ruokalusikallisen omenaviinietikkaa). Tällä juomalla päivä pärähtää käyntiin suotuisin sävelin!

Kuivaihoisen kannattaisi juoda noin kaksi litraa vettä päivässä.

Älä ärsytä ihoasi turhan päiten vaan eliminoi yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet murkinastasi. Saatat havaita nopeastikin suotuisia muutoksia ihossasi! Ruoka-aineyliherkkyydet saattavat saada aikaan monenlaisia iho-ongelmia, kuten atopiaa tai aknea. Yleisimpiä allergisoivista aineksista ovat lehmänmaito, gluteeni ja kananmuna.

Suoliston kunto vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin. Pidä siis hyvä huoli suolistosi mikrobeista - ne ovat elimistösi uutteria pikkuapulaisia, jotka vaikuttavat terveyteen sangen kokonaisvaltaisesti. Suolistobakteeriston epätasapainon korjaaminen saattaa vaikuttaa myönteisesti myös ihon hyvinvointiin.

Kuivan ihon hoitovinkkejä

Jos kasvojen iho on hilseilevän kuiva, kannattaa vesipesun sijasta iho puhdistaa hellävaraisella puhdistusmaidolla. Levitä puhdistusmaito kuivalle iholle kuivin sormi ja pyyhi pois vanulappua hyödynnellen.

Ihon pH-tasapainoa tasapainottava ja kasvovoiteen imeytymistäkin edistävä kasvovesi on kuivaihoisen luottotuote. Käytä siis kuivaihoisille soveltuvaa kasvovettä ihonputsauksen jälkimainingeissa, ennen kasvovoiteen levittämistä.

Hyaluronihapposeerumi tekee melkein ihmeitä kuivallekin iholle! Huipputrendiikkkääksikin kehuttu hyaluronihappo nimittäin kosteuttaa ihoa sisältäpäin sekä samalla tasoittaa juonteita ja ryppyjä verrattoman tehokkaasti. Hyaluronaani eli hyaluronihappo on soluväleissä esiintyvä pitkäketjuinen sokerimolekyyli - luonnollinen polysakkaridi, jota esiintyy kaikissa elävissä organismeissa. Hyaluronihappoa on joskus kutsuttu "nuoruuden lähteeksi" - mutta äärimmäisen tehokas kosteutus: se juuri on juju ja suuren suosion salaisuus hyaluronihappossa. Ihonhoidon “ihmetuotteista” hyaluronihappo on kuivaihoisen valinta, ehdottomasti!

Kasvojen lisäksi on hyvä muistaa myös vartalon iho. Hellävarainen pesu on kuivuuteen taipuvalle iholle tärkeää. Varsinkin hikijumpan ja treenin jälkeen on tärkeää päästä pesulle ettei hiki kuivu ihoon ja ärsytä sitä. Erinomainen valinta pesuhetkiin on Weledan hoitava manteli-suihkuvoide.

Eikä unohdeta päänahkaa! Kuiva ja herkkä päänahka saattaa kutista, punoittaa tai hilseillä. Myös talvi ja kuiva sisäilma saattaa kuivattaa muuten normaalia päänahkaa. Onkin tärkeää valita herkälle päänahalle sopivat pesu- ja hoitoaineet. Lisäapua kutinaan ja kuivuuteen päänahassa saat esimerkiksi Dr.hauschkan neem-hoitoöljyllä.