Saunominen tukee terveyttäsi!

Suomalaiset ovat tienneet saunan hoitavan ja parantavan vaikutuksen jo vuosisatojen ajan. Tässä jutussa Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu valottaa saunomisen moninaisia terveyshyötyjä.
Saunominen tukee terveyttäsi!

Saunassa mieli parhaimmillaan hiljenee ja hyvä olo hiipii kehoon. Sauna onkin  mainio paikka sekä terveytensä hoitamiseen että itsensä hemmotteluun.

Saunomisella on toden totta kosolti terveysvaikutuksia - jopa tutkitusti etenkin aivotoimintaan liittyen. Ihan pieni hikimajahetki ei terveysvaikutusten nappaamiseen riitä vaan saunoa kannattaisi nelisen kertaa viikossa. Terveyden tuunaamisen kannalta ihanteellisinta on saunoa noin 80 asteen lämpötilassa parisenkymmentä minuuttia kerrallaan, rauhallisissa ja hälyttömissä olosuhteissa.

Myös kylmyyden ja kylmä-kuuma -vaihtelun terveyshyödyt ovat kiistattomat. Moni avanto-sauna -aktivisti puhuukin palavasti esimerkiksi vastustuskykyyn ja mielialaan liittyvien etujen edestä. Kylmävesiuinnin hoitavaa vaikutusta voi tehostaa entisestään yhdistämällä vilpoisessa viilettämiseen hengitysharjoitukset.

Moni onkin jäänyt koukkuun kylmä-kuuma -vaihtelun aikaansaaman levolliseen ja euforiseksikin kuvailtuun oloon. Kun mieli tyyntyy, olo tuntuu tyytyväisemmältä. Kaikki on hyvin.

Mieli

Saunan lämpö ja rauha vapauttaa endorfiinejä, jotka tuottavat rauhaisan hyvää oloa. Mieli rauhoittuu ja öisen ajan syvän unen määrä lisääntyy. Stressaantuneen olisi siis hyvä ottaa aikaa rauhoittavalle ja hyvää tekevälle saunomiselle. Rankkoina aikoina Ruohonjuuren ravintoterapeutti suosittelee kokeilemaan reishiä eli lakkakääpää, ruusunjuurta tai jotain ihanaa teetä -  eikö esimerkiksi Happy Me -tee kuulostakin mainiolta?! Monet B-ryhmän vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistävät normaalia henkistä jaksamista ja psykologista toimintaa. Tukea hyvään uneen antavat valeriaana, ashwagandha ja melatoniini.

Iho

Ahkeran saunojan iho tykkää saunan vaikutuksesta. Saunojan iho ei kuivu niin helposti ja psoriaatikot sekä monet muut ihosairauksista kärsivät voivat hyötyä saunomisesta. Hikoilu poistaa tehokkaasti epäpuhtauksia ja bakteereita iholta. Kuollut iho on helppo pestä tai harjata pois saunomisen yhteydessä. Saunan jälkeen iho on hyvin vastaanottavainen laadukkaille, hoitaville voiteille.

- Ihon hyvinvoinnin tueksi voit käyttää ravintolisistä biotiiniä, sinkkiä ja muistaa myös hyvät omegat sisäisesti nautittuna, Eijaliisa Koivu suosittelee.

Tuki- ja liikuntaelimistö

Saunan lämmössä kireydet niin mielestä kuin kehosta hellittävät ja lihakset rentoutuvat. Urheilusuorituksen jälkeen saunominen rentouttaa ja voi vähentää maitohappojen kertymistä. Muistathan hoitaa myös mahdollisia niska-hartiajumeja saunan lauteilla lempeästi venytellen. Saunominen voi vähentää reumaa tai fibromyalgiaa sairastavan kipuilua. Voit tehostaa jumien hellittämistä laittamalla jalat pesuvatiin jossa on lämpimään veteen liuenneita magnesiumhiutaleita. Kylpemisen jälkeen voit hieroa kehon kipeisiin kohtiin magnesiumvoidetta tai -geeliä. Ja ottaa sisäisesti magnesiumia rauhoittavassa bisglysinaatti- tai tauraattimuodossa.

- Magnesiumilla on lukematon määrä tehtäviä elimistössämme. Lihasten ja hermoston normaalin toiminnan lisäksi se edistää elektrolyyttitasapainoa ja normaalia energia-aineenvaihduntaa. Myös kalium edistää lihasten normaalia toimintaa, ravintoterapeuttimme opastaa.

Hengityselimistö

Saunominen voi helpottaa astmaatikon hengitystä ja oloa. Löylyveteen voi lisätä esimerkiksi muutaman tipan eukalyptusöljyä, niin nuhan oireet voivat lievittyä ja röörit aukeavat.

- Saunan jälkeen rintakehälle hierottavat Carmolis-tipat helpottavat hengitysteiden oireita. Ayurvedasta tuttu tulsi on myös hyväksi hengitysteille, Koivu suosittelee.

Aineenvaihdunta

Sauna pistää vauhtia aineenvaihduntaan ja hikoilun myötä kehosta poistuu kuona-aineita. Voit tehostaa sitä vartalonkuorinnoilla ja harjaamalla ihoa. Puhdistava Epson kylpysuola esimerkiksi jalkakylvyn muodossa tehostaa kehon puhdistumista.

- Lisää tehoa sisäiseen puhdistumiseen saat viherjauheilla tai paastopaketin mehuilla, ellet ihan paastolle ryhdy. Paastotessa ihminen palelee herkästi, jolloin lempeä saunominen voi olla erityisen mieluisaa.

- Hyvä tukituote maksan hyvinvoinnnille on maarianohdake. Hikoilu ja aineenvaihdunnan tehostuminen muistuttaa hyvästä nesteytyksestä. Huolehdithan riittävästä juomisesta saunomisen yhteydessä ja jälkeen, ravintoteraoeutti neuvoo.

Hikoilessamme menetetään elektrolyyttejä eli suoloja ja mineraaleja, jotka hoitavat sähköisiä impulsseja kehossa. Näitä ovat mm natriumkloridi, kalium, kalsium, magnesium  ja natriumbikarbonaatti. Koivu neuvookin laittamaan veden sekaan voi laittaa vaikka hieman meri- tai himalajan kristallisuolaa.

- Kattavan mineraalipitoinen juoma syntyy helposti valmiista elektrolyyttijauheesta.

Sydän- ja verenkiertoelimistö

Verenpaine voi laskea saunomisen myötä kun rentoudutaan kunnolla. Verenkierto vilkastuu ja ääreisverenkierto paranee. Jos siis kärsit kylmistä jaloista tai käsistä, voi ahkera saunominen tuoda helpotusta. Saunominen voi myös parantavan verisuonten joustavuutta.

- Valkosipuli hoitaa niin stressiä kuin sydämen terveyttä ja kalium edistää verenpaineen pysymistä normaalina. Neidonhiuspuu-uute eli Gingko biloba edistää verenkiertoa erityisesti aivoissa.

- Hyvä iltapala saunan jälkeen voisi olla esimerkiksi lohisalaatti, josta saa hyviä rasvoja tai syyskaudella herkullinen sienipiirakka. Naposteluun pieni kulhollinen pähkinöitä, tummaa suklaata ja kuivattuja hedelmiä, Ruohonjuuren ravintoterapeutti vinkkaa.