Eteeriset öljyt syystalveen: tunnelmaa tuoksuista ja lempeää hoivaa vilustumisenkin varalle

Ilmojen viiletessä ja iltojen pimentyessä kotoilu alkaa taas houkutella. Eteerisillä öljyillä luot leppoisaa tunnelmaa ja autat myös kylmän kauden haasteiden ennaltaehkäisemisessä ja taltuttamisessa. Asiantuntijanamme tässä jutussa on  aromaterapeutti Liisa Seppälä, joka on opiskellut aromaterapiaa sekä Suomessa että Ranskassa. Nappaa ammattilaisen vinkit käyttöösi!
Eteeriset öljyt syystalveen: tunnelmaa tuoksuista ja lempeää hoivaa vilustumisenkin varalle

Eteeriset öljyt ovat turvallinen ja lempeä hemmottelu- ja hoitomuoto, joka tukee hyvinvointiamme varsin moniulotteisella tavalla.

Opitaan ensin perusasiat eteeristen öljyjen käytöstä: määrissä on maltti valttia. Eteeriset öljyt ovat todellisia tehotiivisteitä, joiden kanssa ei todellakaan tule lotrailla. Yleensä muutama tippa riittää.

Diffuusori on oivallinen apuväline eteeristen öljyjen hyödyntämiseen. Dissuusorin kautta eteerisiä öljyjä haihdutetaan huoneilmaan. Myös sen kanssa tulee muistaa perussääntö: diffuusoria käytetään korkeintaan 3-4 kertaa päivässä, puolen tunnin ajan kerrallaan. Laitetta ei siis missään nimessä pöhisytetä koko päivää, koska liika on aina liikaa. Tuoksumolekyylit vaikuttavat ilmassa vielä diffuusorin sammuttamisenkin jälkeen.

Eteerisiä öljyjä käytetään suoraan iholle vain poikkeustapauksissa. Yleensä ne sekoitetaan pohjaöljyyn, joksi keveytensä vuoksi sopivat kaikkein parhaiten aprikoosin- tai viinirypäleensiemenöljyt. Jos eteerisillä öljyillä ryydittää kylpyvetensä, tulee ne ensin sekoittaa esimerkiksi hunajaan tai Vogelin Molkosaniin - jos eteerisiä öljyjä tiputtelee suoraan veden sekaan, jäävät ne pinnalle kellumaan.

Eteeriset öljyt vaikuttavat meihin sekä aivojen että verenkierron kautta. Huoneilmaan haihdutetut tuoksumolekyylit kulkeutuvat sierainten kautta aivoihin ja toisaalta eteerisillä öljyillä rikastettujen hierontaöljyjen tapauksessa ihon läpi verenkiertoon.

Tässä jutussa esitellyt eteeriset öljyt ovat oikein annosteltuja turvallisia kaikille ihmisille seitsenvuotiaasta ylöspäin.

Öljyvalinnoissa kannattaa hyödyntää asiantuntijan suositusten lisäksi omaa intuitiotaan ja hajuaistiaan: Ruohonjuuressa kaikista eteerisistä öljyistä on tarjolla testerit, joita nuuhkimalla löytää omat suosikkinsa.

Eteeriset öljyt flunssakauden apureiksi

Aromaterapeutin mukaan parhaat eteeriset öljyt kylmän kauden haasteita ennaltaehkäisemään ja vilustumisoireita hoitamaan ovat ravintsara, eucalyptus radiata ja mänty. Ranskalaisen koulukunnan aromaterapeuteilla on vahva näkemys siitä, että edellä mainituista öljyistä flunssakauden pelastajista kaikkein tehokkain on ehdottomasti ravintsara. Sitä voi eucalyptus radiata- ja mäntyöljyjen kanssa sekoittaa halutessaan keskenään ja saada aikaan yksilöllisen hoitotuoksun vilustumisoireita hillitsemään tai niitä ennaltaehkäisemään.

Eteerisiä öljyjä voi hyödyntää flunssaa ennaltaehkäistessä tai hoitaessa diffuusorissa tai nebulisaattorissa haihduttamalla, hierontaöljynä tai höyry- tai kuivahengityksen avulla.

Höyryhengityksessä pienessä kattilassa kiehutetaan vettä ja veden alettua kuplia, kattila nostetaan pois liedeltä. Veden joukkoon tipautetaan 1-2 tippaa eteeristä ravintsara-, mänty- tai eucalyptus radiata -öljyä ja tuoksua hengitetään hetken aikaa pyyhe pään ympärille huppumaisesti kiedottuna. 

Eteerisen öljyjen iloista voidaan nauttia myös kuivahengityksen avulla. Tällöin muutama tippa öljyä ropautetaan kangas- tai paperinenäliinaan, jota nuuhkitaan päivän mittaan. Tämä on näppärä tapa napata eteeristen öljyjen hyötyjä esimerkiksi työpäivän tuoksinassa - erityisesti silloin, jos diffuusorin käyttö ei tule kysymykseen.

Jalka ja kokovartalokylvyt ovat hemmotteleva tapa eteeristen öljyjen hyödyntämisen. Jalkakylpyyyn tarvutaan 3-4 tippaa eteeristä ölyä/ vadillinen vettä kun taas kokonaiseen kylpyammeelliseen öljyä voi nakata kahdeksan tipallisen verran. Kylpyjä väsätessä tärkeää on muistaa aina emulgoida eteerinen öljy esimerkiksi hunajan tai Molkosanin kanssa ennen veteen sekoittamista - hätätapauksessa sekoittaminen suihkugeelinkin joukkoon toimii.

Vilustuneen ololle helpotusta tuo myös eteerisillä öljyillä ryyditetty hieronta. Yhteen teelusikalliseen viinirypäleen- tai aprikoosinsiemenöljyä sekoitetaan 1-2 tippaa eteeristä öljyä ja tätä aromaattista hierontaöljyä sivellään iholle. Tehokkaimpia paikkoja aromaterapeuttiselle hieronnalle ovat ranteet, rintalastan alue, korvantaukset ja jalkapohjiemme pehmeä kaarikohta (se, joka jää ilmaan seisoessamme). Korvakäytävään hierontaöljyä ei tule tietenkään sulloa.

Eteeristä ravintsaraöljyä voidaan sellaisenaankin tipauttaa 1-2 tippaa rintalastan iholle, josta öljy haihtuu nenään hiljalleen ja tehokkaasti hoitaen.

Eteerisiä öljyjä kotoiluun, hyvää tunnelmaa tuomaan ja unen tuloa avittamaan

Lempeän leppoista oloa voi toden totta luoda eteeristen öljyjen avulla. Aromaterapeutti Liisa Seppälä suosittelee kotoilun tueksi aivan erityisesti appelsiini-, laventeli- ja ruusupuuöljyjä. Näistä ruusupuu on oivallinen apuri ahdistavan olon helpottamiseen ja ajatusten oravanpyörästä irtipäästämiseen. Ruusupuuöljyä ei suositella lapsille eikä höyryhengitykseen.

Eteerinen appelsiiniöljy puolestaan on rauhoittava ja rentouttava, hyvää ja tasapainoista tunnelmaa edistävä valinta. Eteeristen öljyjen monitaituriksikin tituleerattu laventeliöljy rauhoittaa ylikierroksia ja avittelee myös tuudittautumaan suloisiin uniin. 

Leppoisan tunnelman luomiseksi eteerisiä öljyjä haihdutellaan huoneilmaan yleensä diffuusorin kautta. Myös hellivät kylvyt tasapainottavat mieltä ja saavat olon oivalliseksi.

Höyhensaarimatkailun helpottamineen aromaterapeutin tehovinkki on tämä: Hiero pohjaöljyyn sekoitettua eteeristä appelsiini- tai laventeliöljyä rintalastan alueelle, josta öljy leijailee sieraimen kautta aivoihin tuoden mukanaan tehokkaasti tyynnyttyttävän ja unettavan vaikutuksen.

VINKKI: Ruohonjuuressa myytävä Florame-sarja Yoga-tuoksusekoitus on oivallinen valinta leppoisan tunnelman luomiseen. Se auttaa tehokkaasti pääsemään irti mielen myllerryksistä ja tuo tyytyväisempää oloa mukanaan.

Vipinää vällyjen väliin eteeristen öljyjen avittamana

Tiesitkö, että Malesiassa tavataan tarjoilla naimisiin menevälle parille patsulinlehtijuomaa, jotta hääyö sujuisi hyvin? Kahdenkeskisten kokemusten kruunaamiseksi ja rakkaudellisen tunnelman kohottamiseksi oivallisimpia eteerisistä öljyistä ovatkin aromaterapeutin mukaan patsuli, afrodisiakkinakin tunnettu jasmiini, neroli, inkivääri ja ylang ylang. Jos haluttomuus on pulmana, eteerinen santelipuu saattaa hyvinkin tuoda helpotusta tilanteeseen. Edellä mainituista öljyistä inkivääriä ei suositella lapsille eikä höyryhengitykseen.

Lemmenliekkejä leiskuteltaessa eteerisiä öljyä kannattaa hyödyntää aivan erityisesti kahdenkeskisessä hieronnassa. Oleellista on valita afrodiittiisista öljyistä juurikin ne, joiden tuoksuista aidosti pitää. Aromaterapeuttinen hieronta on kokonaisvaltainen, moniaistillinen kokemus ja hyvän tuloksen saa aikaan ainoastaan omaan nenäänsä miellyttävällä öljyllä.

Eteerisiä öljyjä voi vallan mainiosti sekoitella keskenään persoonallisen tuoksun valmistamiseksi.

KÄYTTÖVINKKI: Muistathan, että eteeriset öljyt valitaan aina herkimmän tuoksuttelijan mukaan - esimerkiksi lemmikkieläimille kaikki öljyt eivät sovi. Lisää asiasta voit lukea tästä.