Tervetuloa villiyrttivallankumoukseen!

Tätä vuodenaikaa olemme odottaneet! Luonto heräilee omaa tahtiansa eri puolella Suomea ja etelässä vihreys valloittaa jo maisemaa. Luonnon hevi-osasto tarjoilee pikkuhiljaa parastaan.  Lue Helsinki Wildfoodsin Anna Nymanin kirjoitus ja tule mukaan villiyrttivallankumoukseen!
villiyrtit
Kuva: Aino Huotari

Liikkuessamme ulkona näemme kaikkialla pienoisia herkullisia salaatin alkuja ja piristäviä pikkuyrttejä. Yrttejä alkaa kohta olla niin paljon, ettei enää tiedä mihin astua. Luonnon viherherkut ovat saatavilla nyt meille kaikille.

Kun luonnonyrtit ovat parhaimmillaan, on aika napata kori tai paperikassi käteen ja suunnata keräysretkelle. Villiyrttiharrastus kannattaa aloittaa lähtemällä retkelle jonkun kanssa, joka tuntee yrtit kunnolla, tai osallistua ohjatulle retkelle. Yrttipöhelikössä löytyy paljon herkkuja, mutta myös myrkyllisiä ja allergisia oireita aiheuttavia kasveja, joten lajitunnistus on ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi keräilijän on hyvä tuntea luonnon antimiin liittyvät jokamiehenoikeudet ja tietää kuinka kerätä vastuullisesti ja luonnon kannalta kestävästi.

Helsinki Wildfoods järjestää toukokuussa jo kolmatta vuotta suosittuja retkiä Kampin ja Iso Omenan Ruohonjuurten asiakkaille. Retkillä tutustaan reiluun kymmeneen villivihannekseen ja -yrttiin riippuen retkikohteesta ja retken ajankohdasta. Suursuosikeiksi ovat yltäneet parsamainen maitohorsma, porkkananmakuinen vuohenputki ja mantelia matkiva pihlajan silmu. Pihlajan silmuja tyydymme kuitenkin aina vain pikkaisen maistamaan, sillä puiden antimien keräämiseen vaaditaan maanomistajan lupa.

Nyt on ruokavallankumouksen aika!

Jokaisella villiyrttiretkellä olemme kannustaneet  ihmisiä jakamaan oppimaansa ystävilleen ja perheilleen. Puhummekin kursseillamme vitsailleen villiyrttivallankumouksesta, mutta salaa olemme oikeasti ihan tosissamme. Luontomme on täynnä upeita raaka-aineita ja niihin liittyvä kansanperinne on supermielenkiintoista. Tieto niistä voi unohtua, jos emme kaikki jaa tietoa toisillemme ja palauta niitä ruokakulttuuriimme. Vallankumouksella tarkoitamme, että toivomme, että tietoisuus luonnonantimistamme, kuten villiyrteistä, ja niiden hyödyistä leviää jokaiseen kotiin.

Villiyrttivallankumouksessa on kyse myös ruokavallankumouksesta. Villiyrtit ovat ravinteikasta, maukasta, ekologista, eettistä ja ilmastomyönteistä lähiruokaa.

Villiyrttien hiilijalanjälki jää nollaan, kun niitä poimitaan lähiluonnosta rikastuttamaan ruokalautastamme. Juuri sellaista ruuan kuuluisia olla, sillä ruuan tehotuotanto kuluttaa kovin maapalloamme ja vaikuttaa ilmastonmuutokseen yhtä lailla kuin liikenne tai asuminen. Pelkillä villiyrteillä ei kukaan ihminen voi elää, mutta niiden lisääminen ruokavalioon on hyödyllistä sekä meille että planeetallemme.

Villiyrttiharrastuksen myötä saamme myös pienen makupalan omavaraisuudesta. Siinä tunteessa, kun on itse hankkinut ruokansa, on jotain erityisen tyydyttävää. Ruokaa arvostaa erityisen paljon silloin, kun on sen itse poiminut eikä sitä missään tapauksessa halua viskata roskiin.

Villiyrttivallankumoukseen kuuluu myös vahvasti luontoyhteyden löytäminen. Usein kuulemmekin kurssilaisiltamme, että on mukava pitkästä aikaa viettää koko ilta luonnossa ja varsinkin pitkän työpäivän jälkeen. Kaupunkilaiset kertovat, että ovat unohtaneet sen hyvä fiiliksen, mikä tulee luontoretken jälkeen. Ja siihen tunteeseen pääsee ihan vain lähtemällä lyhyelle retkelle läheiselle viheralueelle. Luontoyhteyden löytäminen tuo tutkitusti todella helposti suuren hyödyn hyvinvointiimme ja terveyteemme. Luontoyhteyttä etsiessä löytyy myös vetreä keho, sillä kyykkiminen ja liikkuminen epätasaisessa maastossa tekee hyvää koko kehollemme.

Kirjoittaja: Anna Nyman

Osta Helsinki Wildfoodsin tuotteita Ruohonjuuren verkkokaupasta >>