Ashwagandhan sanotaan helpottavan stressiä, mutta miten se toimii?

Adaptogeeniksi luokitellulla Ashwagandhalla on stressistä palauttava vaikutus. Sen ajatellaan perustuvan erityisesti kortisolia normalisoivaan vaikutukseen. Lue fytonomi Outi Häkkisen kirjoitus ayurvedan opeista stressinhallintaan.
stressin hallinta ksm66

Stressihormoni kortisoli on kuin käsijarru, jonka hirttäessä kiinni elinvoimaa edistävät ja ylläpitävät hormonit eivät pääse muodostumaan ja toimimaan normaalisti. Kun jarru lasketaan pois päältä, niin kudoksia rakentava aineenvaihdunta pääsee taas töihin. Ashwagandhalla siis vapautetaan jarru, mutta anabolisten hormonien rakennusaineet on hankittava ruuasta.

Stressireaktio on ihmiselle tarpeellinen. Se on elimistön keino ottaa kaikki mahdolliset voimavarat käyttöön, kun niitä tarvitaan. Stressireaktiosta tehokas palautuminen on elinvoiman säilymisen kannalta aivan yhtä tarpeellinen.

Stressissä on kolme vaihetta:

  1. Ärsyke aiheuttaa elimistössä hälytysreaktion, jolloin tahdosta riippumattoman (autonomisen) hermoston toiminta vilkastuu.

  2. Jos ärsytys jatkuu, erittyy erityisen paljon stressihormonia (kortisoli) lisämunuaisista. Kortisolin vaikutus on kudoksia hajottava (katabolinen).

  3. Stressistä palautuminen (kortisolitason normalisoituminen) edistää kudoksia rakentavien hormonien muodostusta ja toimintaa (anabolia).

 

Doshat: Vata, Pitta ja Kapha

Ayurvedassa (Intialainen elämäntaito-oppi) kaikki kehon ja mielen toiminnot kuvaillaan viidellä elementillä, joita ovat eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa.  Kun elementit yhdistetään pareittain, syntyy dosha eli kehotyyppi: vata, pitta tai kapha.

Doshat eivät ole pelkästään kehotyyppejä vaan Ayurvedinen lääketiede käyttää doshia ymmärtääkseen kehon rakennetta ja toimintoja, sairauden syitä, oireoppia, taudinmääritystä, taudin ilmentymistä sekä taudin luokittelua. Se näkee kehon laajojen systeemien ja niiden välisten vuorovaikutusten kautta. Keskeinen teoria on, että doshien keskinäinen tasapaino luo terveyden.

Vata (eetteri +ilma) vastaa kataboliasta

Stressaantunut ihminen on levoton ja hermostunut. Hän saattaa puhua paljon pääsemättä asiaan. Hengitys on nopeaa ja kevyttä. Hän kärsii ummetuksesta ja usein myös unettomuudesta.

Tasapainoon pyrkiessään Vata tarvitsee erityisesti säännöllisyyttä ruokailu- ja unirytmiinsä. Levossa, rauhassa ja hiljaisuudessa hän lataa akkunsa ja on jälleen valmis luomaan uusia ideoita. Säiden salliessa, Vatan tulisi kävellä luonnossa paljain jaloin.

Pitta (tuli +vesi) on vastuussa jokaisesta kemiallisesta muutoksesta kehossa

Stressireaktion ollessa päällä ruuansulatus, imeytyminen ja aineenvaihdunta ylipäätään ovat vaihtopenkillä. Pitta huolehtii ruuansulatuksen lisäksi myös ajatusten ja tunteiden sulattelusta, kunhan stressireaktio on ensin kytketty pois päältä. Siihen tarvitaan Pittan muutosvoimaa.

Kylpy tai pitkä viileä suihku, saa kuumentuneet tunteet viilenemään. Kuuntele hengitystäsi ja tee yksinkertainen harjoitus: vedä syvään henkeä ja puhalla ilma hitaasti ulos huulten välisestä raosta tuntien pieni vastustus.

Kapha (vesi+maa) vastaa anaboliasta

Kärsivällinen ja vakaa Kapha kärsii stressistä kahta muuta kehotyyppiä harvemmin. Stressi ilmenee usein voimattomuutena, alakuloisuutena ja liiallisena omistushaluna. Kapha on vastuussa kehon kasvusta ja korjaantumisesta. Elinvoiman ylläpitäminen ei kuitenkaan onnistu, ennen kuin stressi on taltutettu.

Kapha tarvitsee henkisiä virikkeitä ja kehon aktiviteettia. Laita hiki virtaamaan. Kokeile jotain uutta. Esimerkiksi matka tai uuden taidemuodon kokeilu voi olla täydellinen tapa piristää elämää ja nostaa mielialaa. Stressaantuneena saatat sortua tunnesyömiseen, joten pidä huoli erityisesti hyvästä ruokarytmistä.


Ashwagandha-juuriuute KSM66® stressiin

Stressihormoni (kortisoli) aiheuttaa kudoksia hajottavaa aineenvaihduntaa (katabolia). Tarvitaan muutos aineenvaihdunnassa, että kudoksia rakentava aineenvaihdunta (anabolia) pääsee uudelleen käyntiin. Tässä muutoksessa, kataboliasta anaboliaan, on ashwagandhasta todettu olevan apua. Vaikutus on ensin havaittu tuhansien vuosien käyttökokemuksella Ayurveda-hoidoissa ja sittemmin tutkittu myös tieteellisesti (kaksoissokko + plasebokontrolloitu).

Ayurvedassa rohtokasveista valmistetut jauheet ohjeistetaan tavallisesti sekoittamaan gheen tai hunajan kanssa, tai kiehuttamaan täysmaidon kanssa ennen nauttimista, jotta lääkkeestä saadaan toivottu hoitovaikutus. Intialainen yritys Ixoreal Biomed valmistaa Ashwagandhan juuresta ”full spectum” -uutetta, KSM66®, jonka valmistuksessa hyödynnetään perinteistä ammentavaa nykyaikaista Green-Chemistry teknologiaa.

Jos haluat kokeilla, miten oma kehosi ja mielesi olisivat tutkimuksessa reagoineet, niin helpoimmin voit toistaa kokeen ihan omassa arjessasi hankkimalla purkillisen Harmonia KSM66® -tuotetta ja nauttimalla yhden kapselin aamuin illoin. Täsmälleen samalla vaikuttavalla-aineella ja annostuksella on mm. stressin ja levottomuuden vähentämiseen keskittynyt tutkimus tehty (A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults)

Harmonia KSM66® -valmisteen sisältämällä Ashwagandhalla on vahva yhteys Ayurvedaan, joka on maailman vanhin elämäntaito-oppi. Ashwagandhaa kutsutaan Ayurvedan prinssiksi. Harmonia KSM66® -valmisteen vaikuttavassa aineessa yhdistyvät selkeä vaikutus, kliininen dokumentaatio, luonnonmukainen tuotanto ja yhteiskuntavastuuseen perustuva filosofia. 

Kirjoittaja: Outi Häkkinen, fytonomi

Osta Harmonia KSM66-ashwagandha Ruohonjuuren verkkokaupasta >>