Pieni johdanto Ayurvedan doshiin (kehotyypit)

Ayurveda (Ayus = elämä + Veda = tieto) tarkoittaa elämäntaito-oppia. Se antaa neuvoja, kuinka saavuttaa fyysinen, psyykkinen ja henkinen onnellisuus ja samalla ennaltaehkäistä sairauden syntyä. Lue lisää kehotyypeistä!
ayurveda kehotyypit

Ayurvedinen lääketiede käyttää doshia ymmärtääkseen kehon ja mielen rakennetta ja toimintoja, sairauden syitä, oireoppia, taudinmääritystä, taudin ilmentymistä sekä taudin luokittelua. Se näkee kehon laajojen systeemien ja niiden välisten vuorovaikutusten kautta. Keskeinen teoria on, että doshien keskinäinen tasapaino luo terveyden.

Ayurvedassa kaikki kehon ja mielen toiminnot kuvaillaan viidellä elementillä, joita ovat eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa.  Kun elementit yhdistetään pareittain, syntyy dosha: Vata, Pitta, Kapha.

Ayurveda-kehotyypit

Vata (eetteri + ilma) symbolisoi liikettä

Sille on ominaista; kuivuus, kylmyys, karheus, nopeus, keveys, liikkuvuus, epävakaisuus, kovuus. Vata säätelee hengitystä, silmäluomien räpytystä, lihasten ja kudosten liikettä, sydämen sykettä ja hermoimpulssien etenemistä. Kuivuus ilmenee usein ummetuksena tai nivelten naksumisena.

Kehotyypiltään pääasiallisesti Vataa edustavat ovat tyypillisiä multitaskaajia. He kykenevät nopeasti ottamaan haltuunsa uusia asioita, ovat luovia ja nopealla ajatuksenjuoksulla varustettuja. Tasapainossa Vata on energinen ja innostunut visionääri, jolla on ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan. Nopeatempoisen elämisen myötä Vatat väsyvät helposti. Voimavarojen puutteessa hommat voivat mennä sekoiluksi, projektit jäädät kesken ja pahimmillaan Vata muuttua välinpitämättömäksi. Itsevarmuuden ja uskalluksen puute voi aiheuttaa ahdistusta, ruokahalun menettämistä ja haluaa sulkeutua muulta maailmalta.

Vatan tärkeimpiä tasapainottajia ovat rutiinit, joihin kuuluvat säännölliset ruokailu- ja nukkumaanmenoajat, stimulanttien välttäminen sekä kylmyyden ja kuivuuden vähentäminen esimerkiksi hieromalla iholle lämmintä seesamöljyä. Energinen Vata on ns. tuulella käyvä; se pitää ankkuroida rutiineihin.

Pitta (tuli + vesi) symbolisoi muutosta

Sille on ominaista; kuumuus, kosteus, läpäiseväisyys, nestemäisyys, terävyys, pistävyys, voimakas haju ja happamuus. Pitta on vastuussa jokaisesta kemiallisesta muutoksesta kehossa. Se tuottaa janon ja ruokahalun sekä säätelee ruuansulatusta, imeytymistä, sulattamista, aineenvaihduntaa, ruumiinlämpöä, ihonväriä, silmien kiiltoa sekä älyä ja ymmärrystä. Ihottumat, närästys ja erilaiset tulehdukset ovat Pittalle tyypillisiä. Mm. erilaiset suolisto-ongelmat, hormonaaliset häiriöt, migreeni, tunnesyöminen, kilpirauhasen toimintahäiriöt, runsas hikoilu, kuumat aallot ovat yleisiä.

Pitta on luontainen johtaja ja suunnannäyttäjä.  Päämäärätietoisena hänellä on kunnianhimoa, selkeät tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Tasapainoisena hän on tarkka ja huolellinen sekä omaa hyvän keskittymiskyvyn. Rentoutuminen on Pittalle vaikeaa ja ollessaan epätasapainossa hän on herkästi äkkipikainen, jopa aggressiivinen.

Tasapainon kannalta pittojen tulee suosia viileyttä niin ruokien kuin olosuhteidenkin kanssa. Ruuissa tulisi suosia mietoja makuja ja välttää tulisia, happamia ja mausteisia aterioita. Heidän tulisi rentoutua ja antaa itselleen aikaa.

Kapha (vesi+maa) symboloi vakautta

Sille on ominaista; raskaus, hitaus, kylmyys ja rasvaisuus. Kapha on kehon rakentaja vastaten mm. luuston, lihasten ja hampaiden kehittymisestä, nivelten voitelusta, ihon kosteudesta, muistista ja immuniteetista. Hitaan ruoansulatuksen seurauksena paino nousee helposti.

Luonteeltaan Kaphat ovat lempeitä, suvaitsevaisia ja anteeksiantavia. Vaikka asioiden sisäistäminen saattaa ottaa aikaa, on heillä tapana muistaa oppimansa asiat pitkään. Kaphat ovat niitä ihmisiä, jotka toistavat kerran opittua ja hyväksi havaittua koko elämänsä. Epätasapainossa Kapha saattaa muuttua ripustautuvaksi, ahneiksi tai kateellisiksi. Hän voi olla veltto, tuskallisen hidas, laiska ja mukavuudenhaluinen niin päätöksenteossa kuin toiminnassaan.

Vakaan Kaphan tulisi opetella rikkomaan rutiineja ja etsiä vaihtoehtoisia tapoja tehdä asioita. Liikunta on Kaphalle, kaikista kehotyypeistä, tärkein. Heillä on luontaiset ominaisuudet kestävyyslajeihin, koska he jaksavat tehdä rauhallisella tahdilla paljon ja pitkään.

Ayurvedan mukaan samanlainen lisää ja vastakkainen vähentää

Suurin osa sairauksista johtuu Vatan epätasapainosta. Koska muiden doshien toiminta perustuu Vatan liikkeellepanevaan voimaan, häiriintyvät ne herkästi Vatan epätasapainosta. Siksi Vatan palauttaminen tasapainoon tukee keskeisesti terveyden tilaa.

Ashwagandha on erityisen hyvä tasapainottamaan Vata-tilaa. Sen lämmittävä ja kudosten uusiutumista edistävät vaikutukset kohdistuvat erityisesti hermostoon ja endokriinisiin järjestelmiin eli hormoneja tuottaviin umpieritysrauhasiin.

Ashwagandhan maku on makea, karvas ja kutistava. Maut vaikuttavat eri doshiin eri tavoin. Harmonia KSM66:ssa käytetty täydenkirjon juuriuute on valmistettu vesi-maitouuttomenetelmällä, joka pehmentää Ashwagandhan makujen vaikutusta suhteessa doshiin. Uuttomenetelmän ansiosta täydenkirjon juuriuute sopii tasapainottamaan kaikkia kehotyyppejä silloin, kun Vata-ominaisuudet ovat häiritsevästi korostuneet.

Harmonia KSM66® -valmisteen sisältämällä Ashwagandhalla on vahva yhteys Ayurvedaan, joka on maailman vanhin elämäntaito-oppi. Ashwagandhaa kutsutaan Ayurvedan prinssiksi. Harmonia KSM66® -valmisteen vaikuttavassa aineessa yhdistyvät selkeä vaikutus, kliininen dokumentaatio, luonnonmukainen tuotanto ja yhteiskuntavastuuseen perustuva filosofia.

Kirjoittaja: Outi Häkkinen, fytonomi

Osta Harmonia KSM66-ashwagandha Ruohonjuuren verkkokaupasta >>

 

Lue myös:

Ayurvedan vinkit kevään koitoksiin >>