Tee se itse: Luonnonkosmetiikkaa kotikonstein!

Tee se itse -kosmetiikka ja raaka-aineminimalismi ovat kummatkin kasvavia trendejä luonnonkosmetiikasta kiinnostuneiden parissa. Tästä jutusta voit napata luonnonkosmetiikkakonkari Riitta Jänkälän vinkit kotikosmetiikan tekoon.
Tee se itse -kosmetiikka ja raaka-aineminimalismi ovat kasvavia trendejä luonnonkosmetiikan parissa. Lue Riitta Jänkälän vinkit kotikosmetiikan tekoon.
Kotitekoisen kosmetiikan valmistaminen ei tosiaankaan ole hervotonta välineurheilua ja värkkäilemään pääsee helposti, varsin simppeleinkin raaka-ainehankinnoin.

- Tavallisilla keittiövälineillä pääsee kotikosmetiikan tekemisessä mainiosti alkuun. Kattila, metallikulho (jonka voi laittaa vesikattilaan rasvojen sulatusta varten), lusikka, käsivatkain, sauvasekoitin ja nuolija riittävät hyvin, Riitta Jänkälä opastaa.

Kokeilevan kosmetiikkamaakarin raaka-aineiksi Jänkälä suosittelee mehiläis- ja karnaubavahoja, shea- eli karitevoita, kaakaovoita, kasviöljyjä, suolaa, sokeria ja eteerisiä öljyjä. 

Näin pääset alkuun kotitekoisessa kosmetiikassa


Mitkä sitten ovat helpoimpia tuotteita, joita voi vähillä raaka-aineilla ja tavallisilla välineillä tehdä kotonaan. Mitä raaka-aineita tarvitaan? 

- Sheavoi: tarvitaan käsivatkain, sulatuskulho, vesikattila, nuolija, lusikka. Jos halutaan tehdä vähän notkeampaa sheavoita, joukkoon lisätään kasviöljyä, esimerkiksi arganöljyä. Eteerisillä öljyillä saa sheavoihin tuoksua ja erilaisia vaikutuksia, riippuen käytettävän eteerisen öljyn ominaisuuksista, Riitta neuvoo.

Jos sheavoinsa ryydittää esimerkiksi eteerisellä laventeliöljyllä, tuloksena on mieltä ja kroppaa rauhoittava ja rentouttava voide, joka sopii erityisesti ilta-aikaan käytettäväksi. Piparminttuöljyllä rikastettu shea- eli karitevoi puolestaa viilentää ja virkistää kun taas ylang ylangilla ”maustettu” kohottaa mielialaa ja saattaa jopa saada lemmenliekitkin leiskumaan.

Monen DIY-kosmetiikkamaakarin mielestä tekemisessä parasta onkin juuri se, että luomuksiaan voi ryydittää lempiainein – etenkin eteerisiä öljyjä kannattaakin valita fiilispohjalta, oman mielen mukaan.

Notkistettujen, eteerisillä öljyillä rikastettujen sheavoiden lisäksi helppoa on valmistaa huulivoiteita ja erilaisia salvoja.

- Huulivoiteisiin ja salvoihin tarvitaan ainoastaan mehiläisvahaa tai karnaubavahaa, kasviöljyä ja eteerisiä öljyjä. 

Myös vartalokuorinnat syntyvät vaivattomasti: suola- tai sokeripohjaisiin kuorintoihin tarvitaan kasviöljyä, sokeria, hienoa merisuolaa tai kristallisuolaa ja lisäksi eteerisiä öljyjä jos, halutaan kuorintaan halutaan tuoksua ja aromaterapeuttisia lisävaikutuksia.

Kosteuttava kasvovesi tai vartalosuihke taikoontuu myös simppeistä aineksista: pohjaksi otetaan ruusuvesi tai laventelivesi, jota rikastetaan glyseriinillä.

- Kukkaisvedet ovat luonnostaan jonkinverran kosteuttavia mutta jos haluat enemmän kosteuttavaa vaikutusta, lisää kukkaveteen noin 3 % glyseriiniä, niin saat erittäin kosteuttavan kasvoveden, Riitta Jänkälä vinkkaa.

- Glyseriinillä rikastettu kukkaisvesi sopii mainiosti kasvojen puhdistukseen ja sitä voi suihkauttaa vaikka kasvoöljyn päälle, jolloin öljy imeytyy nopeasti ihoon ja tuntuma on kuin kosteusvoiteella.

Superkosteuttavaa kukkaisvesi-glyseriinisuihketta voi käyttää myös vartalosuihkeena eli body mistinä suihkien sitä koko vartalon kosteuttamiseksi ja ihon rauhoittamiseksi tai virkistämiseksi esimerkiksi auringossa oleilun jälkeen.

- Laventelivesi rauhoittaa auringonpolttamaa ihoa hetkessä. Kannattaa huomioida, ettei kukkaisvesi-glyseriinisekoitus säily kovin kauan. Siksi kannattaakin tehdä pieniä annoksia kerrallaan ja käyttää väsäeltämänsä parin viikon sisällä, Jänkälä neuvoo.

DIY kosmetiikka ja raaka-aineminimalismi ovat kasvavia trendejä luonnonkosmetiikan parissa.

Tee se itse -kosmetiikkaa turvallisesti


Mitä kotitekoisen kosmetiikan tekijän kannattaa huomioida esimerkiksi tuotteiden valmistukseen liittyvän turvallisuuden tai raaka-aineiden yhdistelyn suhteen? 

- Vahojen ja rasvojen/öljyjen sulatus kannattaa aina tehdä vesihauteessa. Jos rasvoja kuumentaa kattilassa liedellä, on vaarana että rasvat kuumentuvat liikaa ja leimahtavat tuleen, jolloin riskeinä ovat tietysti palovammat ja jopa tulipalo.

- Vettä laitetaan kattilaan sen verran, että vesihauteeseen laitettava, kuumuutta kestävä kulho, jossa rasvat sulatetaan, pysyy pystyssä. Tuotteeseen ei saa päästää vettä säilyvyyden takia. Älä tietenkään jätä kattilaa ilman vartiointia hellalle, Jänkälä pohjustaa.

Kauanko itse tehty kosmetiikka sitten säilyy? Mistä tietää sen, ettei tuote ole enää käyttökunnossa?

- Kotona tehty, vedetön kosmetiikka säilyy noin kahden kuukauden ajan, jos sekoituksessa on sheavoin ja vahojen lisäksi myös eteerisiä öljyjä ja kasviöljyjä.

- Vatkattu sheavoi ilman mitään lisukkeita säilyy pitkään, noin kaksi vuotta. Jos tuote muuttaa väriä ja tuoksua tai tuoksuu härskiintyneelle, se ei ole enää käyttökunnossa, Jänkälä kertoo. 

- Ilman säiilöntäaineita valmistettu, vettä sisältävä kosmetiikka pitää säilyttää suljetussa purkissa mielellään viileässä ja käyttää noin viikon sisällä. Vettä sisältävään kosmetiikkaan alkaa kehittyä bakteerikasvustoja, jotka voivat olla hyvinkin haitallisia iholle ja silmille.

- Myös home alkaa kasvaa vettä sisältävään kotikosmetiikkaan lyhyessä ajassa. Jos tuotteessa on näkyvää homekasvustoa, ei sitä tietenkään pidä laittaa iholle. 

Kotikosmetiikan raaka-aineet pähkinänkuoressa

Shea- eli karitevoi


Sheavoista voi tehdä suojaavia ja hoitavia voiteita sellaisenaan vatkaamalla tai vain sulattamalla ja valamalla purkkiin. Sheavoilla saa kotitekoisiin emulsiovoiteisiin paksuutta, täyteläisyyttä ja tehokkaampaa hoitovaikutusta. Sheavoita lisäämällä saippuoihin, salvoihin ja huulivoiteisiin saa lisää hoitavaa tehoa.

Kasviöljyt

Kasviöljyt (esimerkiksi arganiaöljy, jojobaöljy, manteliöljy, rypäleensiemenöljy, ruusunmarjaöljy)  ovat jo ihan sellaisenaankin hyviä öljyjä kasvojen ja koko vartalon ihon hoitoon. Niihin voi lisätä eteerisiä öljyjä tuoksun ja erilaisten hoitovaikutusten saamiseksi ja tehostamiseksi. Kasviöljyjä tarvitaan raaka-aineiksi kotitekoisiin emulsiovoiteisiin ja salvoihin sekä huulivoiteisiin sekä esimerkiksi suola- ja sokerikuorintoihin.

Vahat

Vahat ovat tärkeitä salvojen ja huulivoiteiden raaka-aineita. Ne suojaavat, hoitavat, antavat paksuutta ja pitävät tuotteen kiinteänä.

Mehiläisvaha

Mehiläisvaha (Cera Alba) tekee iholle suojaavan kalvon jolloin kosteus säilyy paremmin ihossa, suojaa ihoa ja huulia ja pitää ne pehmeänä. Mehiläisvaha ei tuki ihohuokosia. Kotikosmetiikan raaka-aineena käytettynä se antaa paksun koostumuksen salvoihin, hoito-balmeihin, huulivoiteisiin ja body buttereihin eli vartalovoihin.

Mehiläisvahan käyttöohje: Käytä 1-3% voiteisiin paksuntamaan koostumusta ja antamaan hoitavuutta.

Vedettömiin salvoihin merhiläisvahaa käytetään 10-20%. Mitä enemmän mehiläisvahaa tuotteeseen laitetaan, sitä kovempi koostumus saadaan aikaan.

Voidepaloihin, huulivoiteeseen ja huulipuniin mehiläisvahaa laitetaan 20-27%.

Mehiläisvahan sulamispiste 62-64 °C.

Ruohonjuuressa myytävä Flow Cosmetics- sarjan mehiläisvaha on luomulaatua, eikä se siis sisällä jäämiä torjunta-aineista.

Karnaubavaha

Karnaubavaha lisää kotikosmetiikan tuotteissa kosteutta ja kiiltoa - se on vegaaninen vaihtoehto mehiläisvahalle. Karnaubavaha on alkujaan pohjoisbrasilialaisen, villinä kasvavan karnaubapalmun veden haihtumiselta suojaava lehtivaha. Kotikosmetiikkaan se tuo lisäarvoa kosteuttavien, hypoallergisten ja kiiltoa tuovien ominaisuuksiensa ansiosta. 

Karnaubavaha on erittäin kova, kuivantuntuinen vaha, joka tekee hipiälle suojaavan kalvon, jolloin kosteus säilyy paremmin ihossa. Karnaubavahaa (Copernicia Cerifera) käytetään yleisesti huulipunissa, meikkikynissä, mascarassa, hiuspomadassa, hedelmien pintakäsittelyssä, makeisissa, huonekalujen kiillotuksessa.

Karnaubavan käyttöohje:

Käytä voiteisiin 1-3 % karnaubavahaa paksuntamaan koostumusta ja antamaan hoitavuutta.

Vedettömiin salvoihin, body buttereihin karnaubavahaa käytetään noin 10-15%.

Voidepaloihin, huulivoiteisiin/-puniin deodoranttistickeihin karnaubavahaa laitetaan 15-20%.

Karnaubavahan sulamispiste on korkea:  82-86 °C.

Kaakavoi

Kaakaovoi on hyvä raaka-aine melkeinpä mihin vaan! Se sopii oikein oivallisesti esimerkiksi palamuotoisten tuotteiden valmistamiseen mehiläis- tai karnaubavahaan yhdistettynä. Kaakaovoi sulaa nopeasti ihon lämmössä, imeytyy vikkelästi sekä suojaa, hoitaa ja pehmentää ihoa.

Kaakaovoi myös tuoksuu monen mielestä taivaalliselta! Sitä käytetäänkin ihan sellaisenaan rakkauden tunnetta lisäävään hierontaan.

Eteeriset öljyt

Eteerisillä öljyillä saadaan kotikosmetiikan väsäelmiin tuoksua ja hoitovaikutuksia. Riippuen siitä, mitä öljyä käytetään, saadaan tehtyä hoitotuotteita erilaisiin iho-ongelmiin tai -vaivoihin (esimerkiksi lihaskipuja tai -jännityksiä tai tulehduksia lievittämään). Eteerisiä öljyjä voidaan sekoittaa kaikenlaisiin kosmetiikkatuotteisiin, mutta vain hyvin pieniä määriä. Eteeriset öljyt ovat siis sangen riittoisia, eikä niiden kanssa kannata lotrailla.

Glyseriini

Glyseriini on kotikosmetiikassa yleisesti käytetty, kosteutta sitova aine eli humektantti. Glyseriini kosteuttaa tehokkaasti estäen myös kosteutta haihtumasta ihosta. Tämän lisäksi glyseriini pehmentää ihoa, parantaa sen kimmoisuutta ja auttaa kotikosmetiikan tuotteiden muita raaka-aineita imeytymään ihoon paremmin.

Erittäin hellävarainen ja superkosteuttava glyseriini sopii kaikentyyppisille ihoille. Se auttaa torjumaan ihoärsytystä ja ihottumia. Glyseriiniä voi toki käyttää sellaisenaankin iholle - sitä voi levitellä yön ajaksi esimerkiksi kasvoille, kuiville ja halkeileville kantapäille, kovettumiin ja vaikkapa kuiville kyynärpäille.

Glyseriinin käyttöohje kotikosmetiikassa: Käytä ihovoiteissa, puhdistusaineissa, hiustenhoitoaineissa, nestesaippuassa. Normaali annostus 2-5%.

Vinkki: Jotta glyseriini todella kosteuttaa, sekoita se veteen, öljyyn tai voiteeseen ennen käyttöä siten, että korkeintaan puolet käytettävästä tuotteesta on glyseriiniä. Glyseriini sitoo itseensä painonsa verran vettä, joten sitä ei ole edes tarvetta lisätä suuria määriä.

Ruohonjuuressa myytävä Flow Cosmetics -sarjan glyseriini on vegaaninen, luomulaatuinen ja palmuöljy-vapaa valinta.

Asiantuntijana Ruohonjuuren kotikosmetiikkajutussa toimi Vihreä Kosmetiikka -yrityksen perustaja ja Flow Cosmetics -tuotteiden “äiti”  Riitta Jänkälä.