Śikurikahvin hyödyt ja käyttö - Sillä sikuri!

Sikurikahvi tunnettiin taannoin pula-ajan antimena mutta sittemmin se on noussut suosioon terveyttään vaalivien keskuudessa - ja varsin hyvästä syystä!
Sikurikahvi tunnettiin taannoin pula-ajan antimena mutta sittemmin se on noussut suosioon terveyttään vaalivien keskuudessa - ja varsin hyvästä syystä!

Jos tuppaat kittaamaan kahvia enemmän kuin hyväksi olisi, kannattaa osa kupillisista vaihtaa sikurijuomaan! Kätevästi kuumaan veteen sekoittuva sikuri”kahvi” on maultaan erehdyttävästi kahvimainen kokemus ja siksi sen saakin vaativimmankin kahvikissan taatusti kehräämään. Luonnollisen vireyttävä sikuri”kahvi” ei sisällä ollenkaan kofeiinia eikä se siksi ärsytä vatsaa. Siksi sitä voikin huoletta nauttia melkeinpä kahmalokaupalla. 

Pula-ajan juomasta nykypäivän kulauteltavaksi

Sotien aikaan elintarvikkeita säännösteltiin ja kahvikin oli siis kortilla. Kahvinkittauksessa kunnostautuneet suomalaiset kehittivät oikean kahvin puutteessa korvikekahveja, joita valmistettiin esimerkiksi paahdetuista voikukanjuurista, sikurista, herneistä ja rukiinjyvistä. 

Koska liiallisesta peruskahvin hörpiskelystä voi seurata esimerkiksi vatsa- ja unipulmia, entistä useampi korvaa nyt ainakin osan kahvistaan sikurisella versiolla. Kofeiinittoman sikurikahvin hyötynä on myös se, että sitä voi nauttia hyvillä mielin illallakin Nukkumattia häiritsemättä. Tiesitkö muuten, että tavallisen kahvin piristävä vaikutus voi kestää elimistössä peräti kahdentoista tunnin ajan? Sen vuoksi monet välttelevätkin tavallisen kahvin ryystelemistä aamupäivän jälkeen.

Sikuri on vanha rohdoskasvi, jota on viljelty myös Suomessa. Kauniit, vaaleansiniset kukkaset omaava sikuri paistattelee nykyisin lähinnä koristekasvina silmäniloa tuomassa.

Sikurikahvi valmistetaan sikurikasvista  pesemällä ensin sen porkkanamuotoiset juuret, sitten kuivattamalla, paloittelemalla, paahtamalla ja lopuksi jauhamalla ne hienojakoiseksi pulveriksi.  Homman voi toki hoitaa myös kotikonstein - vaikkakin kosolti viitseliäisyyttä puhde toki vaatii.

Sikurikahvin terveyshyödyt

Sikuri sisältää inuliinia melkoisia määriä. Inuliini on muiden frukto-oligosakkaridien tapaan fruktaani, joka vaikuttaa merkittävästi suoliston kautta kokonaisterveyteen. 

Sikurikahvin inuliini tai muutkaan fruktaanit eivät sula mahalaukussa tai ohutsuolessa, vaan ne kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat. Suoliston läpi sutjastavasti matkaavat fruktaanit eivät imeydy vereen eivätkä siten nosta verensokeria. Siksi sikurikahvi on suositeltavaa kulauteltavaa myös diabeetikoille. 

Fruktaanit on ihmiselle ensiluokkaisia prebiootteja, joita temmeltelee kosolti myös äidinmaidossa. Prebiootit puolestaan ovat probioottien ruokaa ja niitä nauttimalla pidät suolistosi uutterat pikkuapulaiset tyytyväisinä.

Kätevästi kuumaan veteen sekoittuva Sikuri”kahvi” on maultaan erehdyttävästi kahvimainen kokemus. Luonnollisen vireyttävä Sikuri”kahvi” ei sisällä ollenkaan kofeiinia eikä se siksi ärsytä vatsaa.