Taklaa ihonhoidon uskomukset ja valitse ihollesi sopivat tuotteet

Kosmetiikkaviidakossa navigoidessa voi löytää itsensä ihastelemasta toinen toistaan upeamman kuuloisia tuotteita. Yksilölliset ihomme tekevät kuitenkin sen, ettei sama tuote sovi aina kaikille. Asiaa ei helpota se tosiasia, että ihonhoito on täynnä mitä erilaisempia uskomuksia, lupauksia ja hehkutusta. Ruohonjuuren kosmetologi vastaa kiperimpiin kysymyksiin ihonhoidon saloista.

Ihonhoitoa pohtiva nainen

Luonnonkosmetiikkatuotteiden määrä on kasvanut vuosikymmenessä moninkertaisesti ja tämä on aivan ilahduttava asia! Kuitenkin se luo omanlaisensa haasteen, koska kun valikoimaa tulee lisää, valinnanvaikeus ja markkinointilupaukset voivat yllättää valveutuneenkin kuluttajan. Ruohonjuuresta löydät tarkoin valitut luonnonkosmetiikan sarjat, joiden laatuun ja luonnollisuuteen voit luottaa.

Nappaa tästä ammattilaisen vinkit siihen, kuinka voit valita juuri itsellesi sopivat tuotteet haksahtamatta ylivertaisiin kehuihin tai hurmaaviin pakkauksiin. 

Ole kriittinen uskomattomilta kuulostavien lupausten kanssa

Mainostekstejä lukiessa ja kauniita pakkauksia katsellessa voi varmasti mieleen tulla ajatus, voiko näin ihanaa tuotetta ollakaan, tämä minun täytyy saada! Mistä sitten tietää, onko tuote oikeasti hyvä? Tämä kysymys on varmasti yksi yleisimmin esitettyjä ja samaan aikaan haastavimpia vastata. Se, miten tuote toimii ja onko se tehokas sekä turvallinen koostuu aktiiviaineiden laadusta ja yhteisvaikutuksesta eli synergiasta. Laadukkaan tuotteen ominaisuuksiin kuuluu hyvä imeytyvyys sekä se, että iho pystyy käyttämään aktiiviaineet hyödykseen, joten tuotteen teho on aina kokonaisuus. Entä sitten itse sisältö? Olet mahdollisesti kuullut puhuttavan tuotteen INCI:stä, mutta mikä se on ja mitä se oikein meille kertoo?

INCI:n eli ainesosaluettelon tehtävä on kertoa käyttäjälleen tiedot tuotteen sisällöstä. Se kertoo ainesosat suuruusjärjestyksessä 1 % saakka, jonka jälkeen loput ovat valmistajan valinnan mukaan ilmoitettu. On hyvä muistaa, että kosmetiikan raaka-aineissa on aina eroja, vaikka nimet olisivatkin samoja. Esimerkkinä ainesosaluettelon nimestä ei voi päätellä onko raaka-aine synteettisesti tai luonnollisesti valmistettu, onko se puhdas, turvallinen tai mikä sen laatu ja hinta on.

INCI:n lukemisella pääsee vain tiettyyn pisteeseen saakka. Yleisesti ajatellaan, että vähempi on parempi - myös ainesosien määrässä, mutta tämäkään uskomus ei ole niin yksinkertainen. Lyhyt ainesosaluettelo toki näyttää hyvältä, mutta ei aina ole sitä. On hyvä muistaa, että liian iso määrä hyvääkin tekevää raaka-ainetta voi olla huonoksi iholle ja aiheuttaa herkistymistä. Ainesosaluettelo ja ainesosien määrä ei myöskään kerro mitään hinnasta, koska teknologia tuotteen takana ei selviä INCI-listasta.

Se mitä kuluttajana voi päätellä listasta on allergeenit ja se mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty. Kun tiedät mitkä ainesosat sopivat ihollesi, voit hyvin varmistaa listalta onko niitä siellä. INCI-nimet ovat kansainvälisiä, joten voit valita omalle iholle sopivat tuotteet alkuperämaasta huolimatta.

Tiesitkö? EU:n kosmetiikkalainsäädäntö on yksi maailman tiukempia. EU:ssa on kielletty noin 1300 haitallista ainetta kuin taas esimerkiksi USA:ssa vain 11-30 haitallista ainetta (FDA). Kannattaa siis aina tarkastaa myös tuotteen valmistusmaa.

Kokeile ensin - taklaa virheostot

Kun olet löytänyt tuotteen, jota haluat kokeilla, älä laita sitä suoraan kasvoillesi. Kosmetiikkaa kokeillessa suositellaan tehtäväksi tuotetesti ensin muualle vartalon iholle esim. kyynärtaipeeseen. Anna tuotteen vaikuttaa 48-72 tuntia ja jos iholla ei näy ärsytystä, punoitusta tai kutinaa, voit ottaa tuotteen käyttöön. Jos ihosi on herkkä, voi se reagoida luonnonkosmetiikan aktiiviaineisiin aluksi hieman punoittamalla, kun iho hakee tasapainoa. Siihen miten ihosi palautuu ja tuleeko ihollesi tätä “rebound” efektiä vaikuttaa se, onko sinulla stressiä, iho-ongelmia, tai jopa millainen ruokavaliosi on. Jos käytät ihollasi useita erilaisia tuotteita, yhteisreaktioita voi myös esiintyä. Kärsivällisyys on siis valttia ja suosittelemme kokeilemaan vain yhtä uutta tuotetta iholla kerrallaan.

Ruohonjuuresta voit aina pyytää näytteen sinua kiinnostavasta tuotteesta. Haluamme, että asiakkaamme löytävät juuri heille sopivat ihonhoitorutiinit ilman hutiostoksia. Näin säästämme niin asiakkaan kuin maapallonkin resursseja.

 

Ihminen pumppaa ihonhoitotuotetta kädelleen

Miten tiedän tehon?

Tulosten kanssa ihonhoidossa kaivataan malttia. Normaali iho uusiutuu noin 28 päivässä ja tämä hidastuu iän myötä jopa 60-90 päivään. Ihon uusiutumisessa ihosolut muodostuvat ja kulkeutuvat kerros kerrokselta kohti pintaa sekä lopulta hilseilevät pois. Jos kaipaat itsellesi nopeita tuloksia, voidaan tällöin puhua vain ihonpinnan hoidosta. Tällaisia pikakaunistajia on esimerkiksi kasvokuorinnat ja -naamiot sekä kirkastavat seerumit. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ihonhoitoa ja sanotaankin, että hyvin hoidettu, kosteutettu iho on aina nuorekkaampi ja heleämpi kuin kuiva iho. Parhaimmat tulokset saat käyttämällä tuotteita päivittäin ja säännöllisesti. Tässä tapauksessa laatu ja säännöllisyys korvaavat määrän.


Vähempi voi olla myös enempi

Kun hankit ihonhoitotuotteita kannattaa skipata kaikki “ihmeitä” tekevät raaka-aineet ja lupaukset. Joskus uskomattomalta kuulostavat, 10-tuotetta vaativat ihonhoitorituaalit voivat jopa vahingoittaa ihon herkkää tasapainoa eli suojavaippaa. Suosittelemme panostamaan ensisijaisesti hyviin ja yksinkertaisiin perustuotteisiin, kuten hellävaraiseen puhdistukseen, kosteuttavuuteen kuten kasvoveteen, seerumiin tai päivävoiteeseen suojakertoimella sekä hyvään kasvoöljyyn. Näillä helpoilla rutiineilla huolehdit ihosi hyvinvoinnista ja palautat sen tasapainon. Sen jälkeen voidaan lähteä miettimään, jos iholla on esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelusta johtuvia tai stressin tuomia tarpeita.

Seerumiöljy pipettipullo puupalikan päällä

 

Tervetuloa tutustumaan upeaan luonnonkosmetiikan valikoimaamme myymälöissämme tai verkossa! Ammattilaiset auttavat sinua ilolla sopivien tuotteita valinnassa.

 

INCI-osion lähde: Kosmetiikan aineosaluettelo (INCI) usein väärinkäsitysten lähde - Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus (kosmetiikkajahygienia.fi)