Suojaa ihosi auringolta!

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat hellävaraisia iholle ja ystävällisiä ympäristölle. Tässä jutussa kerrataan luonnonkosmetiikkasertifioitujen aurinkovoiteiden edut kemialliseen suojaan perustuviin voiteisiin verrattuna.
Suojaa ihosi auringolta!

On selvää, että vaatteiden ja varjossa oleilun lisäksi tarvitaan toisinaan aurinkosuojavoiteen apua. Tiesitkö, että myös pilvisinäkin päivinä osa auringon UV-säteistä lankeaa ihollemme?

Aurinko on yksi elämän edellytyksistä, jolle saamme olla paljosta kiitollisia. Liika porotus on kuitenkin pahasta: UV-säteet altistavat ihosyövälle ja silmäsairauksille kuten harmaakaihille. Liiallinen auringonpalvonta saa aikaan ihon rypistymistä, veltostumista ja paksuuntumista. Kun ihonsa suojaa huolellisesti, voi vaikeuksilta kuitenkin välttyä.

Auringon UV-säteiltä tulisi suojautua aina UV-indeksi ollessa yli kolme. Ajantasaisen UV-indeksin saa selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Aurinkovoiteiden käyttö ei rajoitu pelkästään kesäkeleille; lumen heijastuksen vuoksi suoja on paikallaan myös aurinkoisina talvipäivinä. Erityisen tärkeää ihon suojaaminen on alkukesästä, jolloin talvihorteesta herännyt hipiämme ei ole vielä tottunut paisteisiin päiviin.

Miksi luonnonkosmetiikkalaatuiset aurinkovoiteet ovat kemiallisia parempia?

1. Ne ovat ympäristöystävällisempiä. Luonnonkosmetiikkalaatuiset aurinkovoiteet eivät sisällä nanopartikkeleita, jotka luontoon päätyessään vahingoittavat esimerkiksi vesistöjä. Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat ainesosiltaan hellävaraisia eivätkä ne kemiallisten tapaan esimerkiksi vahingoita koralleja. Tiesitkö, että esimerkiksi Havaijilla aurinkorasvojen myynti kiellettiin kokonaan, koska saarta ympäröivät koralliriutat olivat vaurioituneet pahasti kemiallisten aurinkovoiteiden sisältämien oksibentsonin ja oktyylimetoksisinnamaattin luontoonpääsyn vuoksi.

2. Ne ovat turvallisempia. Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden teho perustuu fysikaaliseen suojaan. Ne sisältävät siis ihon pinnalle jääviä mineraalifilttereitä (sinkki- ja titaniumdioksidit) eivätkä ollenkaan kemiallisia filttereitä. “Tavallisten” aurinkovoiteiden tehoaineet ovat reaktiivisia yhdisteitä, joilla on biokemiallisesti haitallisia vaikutuksia sekä ihmisiin että muuhunkin luontoon. 

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden fysikaaliset suojat (eli mineraalifiltterit) UV-säteilyn poispäin ihosta, kun taas “tavallisten” aurinkovoiteinen kemiallinen filtteri imee itseensä auringon UV-säteilyn.

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV-filtterit ovat hyvin tutkittuina turvallisia myös hyvin herkkäihoisten ja perheen pienimpien käyttöön. Tyypillisesti luonnonkosmetiikkalaatuisissa aurinkovoiteissa on myös hyvin miedot ja siedetyt tuoksut.

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat hellävaraisia iholle ja ystävällisiä ympäristölle.

Miten pestä aurinkovoiteet pois iholta?

Paisteisen päivän päätyttyä aurinkovoiteet on hyvä pestä pois iholta. Kerromme miten se onnistuu näppärästi!

Konjac-sienet

Aurinkovoiteet saa pestyksi pois iholta varsin vaivattomasti hyödyntämällä konjac-sientä, jonka karheahko pinta kuorii iholta voiteet pois käden käänteessä.

Aurinkovoide pois vartalon iholta

Periaatteessa kaikki öljypohjaiset puhdistusaineet sopivat mainiosti aurinkovoiteiden poispesemisen iholta. Parhaimmaksi aurinkovoideputsariksi on käytännössä osoittautunut kotimainen RimitaOats-suihkuöljy, joka puhdistuksen lisäksi kosteuttaa ja hoitaa ihoa mm. sisältämänsä kotimaisen kauran ja tyrnin voimin. Myös esimerkiksi Weleda-sarjan suihkuvoiteissa on öljyjä ja siksipä myös ne ovat oivallisia valintoja aurinkovoiteiden poistamiseen vartalon iholta.

Aurinkovoide pois kasvojen iholta

Myös kasvojen iholta aurinkovoide pestään pois öljypohjaisten putsareiden avulla. Loistavasti tähän toimeen soveltuu esimerkiksi Madara-sarjan Sulava puhdistusöljy, joka hellävaraisena soveltuu myös herkällä silmänympärysiholla käytettäväksi.

Kotimainen vaihtoehto aurinkovoiteiden poistamiseen on RimitaOats-sarjan kasvojenpuhdistusöljy, joka kevyesti vaahdoten putsaa voidejäämät hellävaraisen tehokkaasti - ja ilahduttaa samalla aisteja unelmaisella tuoksullaan.