Kesä ja uni - kuinka nukkua hyvin valoisina kesäöinä?

Valoisat kesäyöt aiheuttavat omat haasteensa nukahtamiselle. Nappaa tästä jutusta Ayurvedaan pohjautuvat vinkit suven suloisimpiin uniin.
Kesä ja uni - kuinka nukkua hyvin valoisina kesäöinä?

Kesän valoisuus vaikuttaa ihmisen sisäiseen kelloon ja aktiivisuuteen ylipäätään: nukkumaanmeno voi viivästyä, kun virtaa tuntuu piisaavan enemmän kuin muina vuodenaikoina. Myös helteet saattavat aiheuttaa haasteita höyhensaarimatkailijalle: etenkään tuskastuttavassa kuumuudessa ei ole helppoa saada unen päästä kiinni.

Unipulmiahan on moneen junaan: jotkut meistä eivät meinaa millään nukahtaa, toiset heräilevät tiheään ja kolmannet koisivat koiranunta höyhenenkevyesti torkkuen. Onneksi kaikenlaisiin nukkumisongelmiin voi ammentaa apua Ayurvedan ikiaikaisesta viisaudesta.

Ayurvedisiä vinkkejä parempiin uniin

Kesäisten unihaasteidensa selättämiseen voi hyödyntää Ayurvedan pitkät perinteet omaavia oppeja. Ayurvedan mukaan esimerkiksi nukkumaan olisi hyvä mennä ennen iltakymmentä, koska siihen saakka vuorokautta rytmittää rauhoittumiseen liittyvä kapha-aika. Koska iltakymmeneen saakka kehomme on luontaisesti valmiudessa rentoutumaan ja rauhoittumaan, ovat olosuhteet hyvälle unelle silloin otollisimmat.

Vuoteeseen kannattaa vaeltaa heti, kun uni-ikkuna on avautumassa eli alkaa
vähänkään väsyttää. Selvää on, että mieltä rauhoittavat toiminnot rentouttavan kirjan lukemisesta joogaan ja meditaatioon auttavat unimaailmaan matkaamista huomattavasti enemmän kuin mieltä stimuloivien elokuvien katselu tai kännykän intensiivinen näprääminen.

Ayurvedisesti ajatellen iltaruokansa kannattaa nauttia hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, jotta ruuansulatus ehtisi tehdä tärkeän työnsä ennen levolle laskeutumista. Optimaalinen aika illalliselle on klo 18:n seutuvilla. Sikeiden yöunien tueksi voit siemailla illalla ayurvedistä iltamaitoa, joka valmistuu seuraavasti:

Ayurvedinen iltamaito niDRA:lla tehostettuna:

  • 2 dl täysmaitoa (tai kauramaitoa)
  • 1-2 tl gheetä
  • ¼ tl ceylon-kanelia
  • ¼ kardemummaa
  • ripaus aitoa vaniljaa
  • 1-2 kapselia niDRA

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa yhdessä mausteiden kanssa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan 1-2 avattua niDRA-kapselia. Nauti hyvillä mielin, kaikessa rauhassa mielellään noin tuntia ennen petiin pelmahtamista.

Tässä iltamaitoreseptissä erityisenä tehoaineena paistattelee niDRA-valmiste, joka edistää tehokkaasti hyvää yöunta sisältämiensä Affron sahramiuutteen ja KSM66-ashwagandhauutteen avulla. Niin sahramia kuin ashwagandhaakin on perinteisesti hyödynnetty Ayurvedassa mielen tunne-elämän tasapainon, rentoutumisen, stressin poistamisen ja hyvien yöunien tukena.

Hyvän unen perusta luodaan jo päivällä

Etenkin stressaavassa elämäntilanteessa tai kiireisen arjen pyörityksessä tulisi palauttavia minitaukoja pitää pitkin päivää. Kun kuormitus ei pääse päivän aikana kasvamaan liian suureksi, on rauhoittuminen illalla helpompaa.

Päiväsajan fyysinen aktiivisuus ja raittiissa ilmassa tapahtuva reippailu
pohjustavat myös osaltaan polkua suloisille unille. Liian raskasta liikuntaa sen sijaan on hyvä välttää ilta-aikaan, jottei kehomme stimuloidu ylenpalttisesti. Ayurvedan mukaan optimaalisin aika intensiiviselle liikunnalle on aamulla 6-10:n välillä, jolloin edes kesällä aurinko ei vielä porota aivan täydellä voimallaan.

Myös virvoittavat nautinnot on hyvä ajoittaa aamuun tai aamupäivään. Enää
iltapäivällä ei kahvia, mustaa teetä tai suklaata kannattaisi nauttia ainakaan isoja määriä. Oivallinen idea on siemailla iltapäiväkahvinsa kofeiinittomana tai virkistää itseään esimerkiksi piparminttuisen raikasta Aromastick Energy  -tuoksupuikkoa nuuhkien.

Illan iloksi puolestaan sopii erinomaisesti mm. rentouttavaa laventelia sisältävä Aromastick Relax -tuoksupuikko, joka osaltaan valmistelee kehoa ja mieltä hyviin yöuniin.

Viilentäminen ja pimentäminen

Ayurvedisestä vinkkelistä vilkuillen valoisa ja aktiivinen kesä on pitta-aikaa, jonka kuumuus saattaa aiheuttaa haasteita niin nukahtamiselle kuin hyvinvoinnillemme ylipäätään. Etenkin helteiden hehkutellessa kannattaa kehoaan pyrkiä viilentämään esimerkiksi vilvoittavissa vesissä pulahtelemalla, kookosvettä lipittelemällä ja keskipäivän paahteisimpien tuntien ulkoilua välttämällä. Myös eteerisellä piparminttuöljyllä ryyditetty kookosöljyhieronta viilentää kehoa tehokkaasti.

Parempien yöunien saavuttamiseksi olisi makuuhuone hyvä pitää
mahdollisimman viileänä. Helteillä tämä saattaa olla hankalaa. Tällöin avuksi voi ottaa kylmennetyt ja kostutetut pyyhkeet tai jääpalapussit. Pimennysverhot tuovat apua liian valoisuuden vaivaamille. Jos sellaisia ei
satu omistamaan, silmille asetettavat unilaput tuovat tummennettua rauhaa
nukkumaan asettuneelle.

Kaksin aina kaunihimpi: niDRAn ostajalle unilaput kaupan päälle

Ayurvedan perinteisin aineksin (eli sahramin ja ashwagandhan voimin) hyviä yöunia avittavan niDRA-ravintolisän ostaja saa tänä kesänä Ruohonjuuresta kaupan päälle silmille asetettavat unilaput. Tehokkaasti tyynnyttävä ja unentuloa avittava niDRA ja unisilmälaput ovatkin ylivertainen yhdistelmä nukkumatin houkutteluun: myös valoisina kesäöinä kunnolliset yöunet ovat tarpeen.

Väsynyt valvomaan? niDRA vaikuttaa uniongelmien juurisyihin!

Oletko mielestäsi tehnyt jo kaikkesi unipulmiesi selättämiseksi? Vaikka
kikkakolmosetkin olisi jo kokeiltu ja uuden testailu turhauttaisi, kokeile vielä niDRAa! Se auttaa uniongelmiin pintaa syvemmältä vaikuttaen niiden juurisyihin: stressiin ja levottomaan oloon. Iso joukko ihmisiä onkin omakohtaisesti havainnut niDRAn helpottavan nukahtamista, vähentävän levottomuutta ja rauhoittavan hermostunutta oloa. Ayurvediseen tietämykseen perustuvan niDRA:n elämänlaatua parantavat vaikutukset perustuvat sisältämiensä KSM66®-ashwagandha- ja Affron®- sahramiuutteiden ainutlaatuiseen yhteistoimintaan. Unilääkkeiden tai melatoniinivalmisteiden tapaan niDRA ei aiheuta riippuvuutta, ei sekoita luonnollista unirytmiä eikä aiheuta aamutokkuraisuutta tai kärttyisyyttä.

Kehon luonnollisia toimintoja tukeva niDRA ei tee väsyneeksi myöskään päivän aikana, pikemminkin päinvastoin: kun kehoa autetaan rentoutumaan ja nukkuminen onnistuu, myös päiväsaikainen puhtimme lisääntyy. niDRAa onkin suositeltavaa nauttia aamuin illoin: kun päivälläkään stressitasot eivät pääse kohoamaan pilviin, tyyntyminen unten maille sujuu illalla sutjakammin.

EFSA-terveysväitteet:

Harmonia niDRAn sisältämä sahramiuute (Affron®) edistää rentoutumista, emotionaalista tasapainoa sekä positiivista mielialaa. Valmisteen sisältämä ashwagandha-juuriuute (KSM66®) auttaa nukahtamista, edistää palautumista ja tukee kehoa hermostuneisuuden, jännittyneisyyden ja levottomuuden yhteydessä.

Kuvat: Jassu Dammert