Smål-kombucha: iso maku - pieni alkoholi

Ruohonjuuren asiakkaita ja henkilökuntaakin villitsevä Smål syntyi yhdestä selkeästä ajatuksesta: iso maku, pieni alkoholi. Smål Boosted Kombucha on tehty nimenomaan tilanteisiin joissa normaalisti käteen tulisi long drink, siideri tai olut, se on tuote jossa alkoholin vähentäminen johtaa nimenomaan suurempiin makukokemuksiin eikä niistä luopumiseen.
Smål-kombucha: iso maku - pieni alkoholi

Smål-kombuchat ovat parin vuoden tuotekehittelyn tulos - ja varsin onnistunut sellainen!

- Projekti on käynnistynyt alun perin loppuvuonna 2018, jolloin ryhdyimme tekemään innovaatiotyötä ginin tapaisten matala-alkoholisten vaihtoehtojen ympärillä. Kehitimme ainutlaatuisen tislausmetodiikan, jolla saadaan aikaiseksi valtavan voimakkaasti maustettu “Boosted Gin”, ja jota on myös käytetty Smål Boosted Kombuchan valmistuksessa. Kombucha taas tehdään Pirkkalassa käsityönä perinteitä kunnioittaen, ja kun lisäämme valmiiseen pastöroimattomaan ja maustamattomaan kombuchaan tilkan buustattua giniä syntyy buustattu kombucha – Smål. Prototyyppien valmistus aloitettiin loppuvuonna 2020, ja ensimmäinen tuotantoerä tehtiin keväällä 2021, kombuchamaakari Eetu Topo kertoo.

Mikä on sitten on Smål-kombuchanja sitä valmistavan yrityksen filosofia? Miksi kombuchasta tuli sellainen kuin tuli - ja miksi se rikastettiin ginillä?

- Kautta historian ovat ihmiset kerääntyneet juomien äärelle jakamaan yhteisiä hetkiä, keskustelemaan, nauramaan ja nauttimaan. Alkoholilla on kuitenkin myös suuri rooli yksinäisyyden ja sosiaalisten ongelmien aiheuttajana, joten otimme missioksi tuottaa matala-alkoholisia juomia joiden myynnillä myös tuetaan työtä sosiaalisten haasteiden ratkomiseksi. Keskitymme tekemään tuotteita hetkiin, joissa yhteinen nautiskelu on humaltumista tärkeämpää, ja 2,8% vahvan Smål Boosted Kombuchan myyntituotoista ohjataan 2,8 prosenttia yksinäisyys- ja ystävyystyötä tekevien järjestöjen tukemiseen.

- Emme valmista Boosted Ginin kanssa sekoitettavaa kombuchaa itse, vaan halusimme yhdistää kotimaisen ginin parhaan suomalaisen kombuchan kanssa. Käytyämme läpi liudan vaihtoehtoja, sopiva kumppani löytyi lopulta Tampereen kupeesta Pirkkalasta. Ehdotimme heille yhteistyövalmistusta, innostus oli suurta, ja lopulta Smål Boosted Kombucha syntyi yhteisen tuotekehityksen seurauksena. Pohjalla käytettävä kombucha on perinteinen ja maustamaton vihreästä teestä ja sokerista scobyn eli volgansienen kanssa valmistettu ja pastöroimaton luonnontuote, täydellinen kumppani havuisen raikkaalle ginille.

Havumetsäistä raikkautta ginisieppojenkin kitusiin!

Smålissa makuhermoja helisyttelevä gin on ainutlaatuinen yhdistelmä havumetsäistä raikkautta ja tuoreita sitruksia, jotka taittavat pehmeästi kombuchalle tyypillistä tuhtia aromia. Smål on siis muihin markkinoilla oleviin kombuchoihin verrattuna tuoreen kepeä ja raikas. Se on myös ensimmäinen Suomessa valmistettu ginin ja kombuchan yhdistelmä, myös ainoa matala-alkoholinen gin-kombucha maailmassa.

Eetu Topo suosittelee Smål-kombuchaa etenkin makua arvostaville aikuisille, jotka valitsevat puhtaita kotimaisia tuotteita ostoskoriinsa ja käyttävät alkoholia harkiten.

- Smål on tehty yhteisiin iltapäiviin, rauhalliseen nautiskeluun, Topo kuvailee.

Juominen on muuttunut: nyt kaivataan vähemmän alkoholia, enemmän makua

Smålin taustalla häärää pieni kotimainen juoma-alan hämmentäjä, Kåska. Perustajina on kaksi tislaamotyön parissa tutustunutta ystävää, Eetu Topo ja Fred Karlsson, joita rupesi tympimään kulahtanut ja vanhanaikainen tuoteajattelu alkoholin ympärillä. Nimi Kåska syntyi lauseesta “Koska juominen on muuttunut”.

- Vähemmän alkoholia, enemmän makua, enemmän yhdessäoloa. Näistä lähtökohdista rakentui yritys, joka pyrkii ensisijaisesti vaikuttamaan positiivisesti siihen miten vietämme aikaa yhdessä, Eetu Topo taustoittaa.

Smål on Kåskan toinen tuote keväällä 2020 julkaistun Kåska Casual Spiritin lisäksi. Kåska Casual on kuusen neulasilla ja sitruunan kuorella maustettu 15 % vahva kirkas tisle drinkkeihin, eli noin kolme kertaa perinteisiä väkeviä miedompi tuote täynnä makua. Smålissa käytetty “% for change” -ajattelu, eli myyntituottojen sitominen vaikutushankkeisiin on peräisin Kåska Casualista, jossa 15 prosenttia myyntituotoista käytetään yksinäisyys- & ystävyystyötä tekevien järjestöjen tukemiseen ja kohtaamisten luomiseen.