Aurinkosuojaa ihanalle ihollesi!

Aurinko on ihana asia - mutta liika on toki aina liikaa. On fiksua suojata ihoa pahimmalta paisteelta luonnonkosmetiikkalaatuisin aurinkovoitein. Annetaan luonnonkosmetiikka-asiantuntija Maria Nykäseen valottaa aurinkoasioiden taustoja!
Aurinkosuojaa ihanalle ihollesi!

Ensin opitaan perusasiat eli perehdytään siihen, miksi ihoa kannattaa suojata auringolta.

- Kaikkein tärkeintä on suojata ihoa palamiselta. Palaminen aiheuttaa ihossa solumuutoksia, joista pahimmillaan aiheutuu ihosyöpä, Nykänen pohjustaa.

Ihoa kannattaa suojata toki muistakin syistä: liiallinen porotus esimerkiksi nopeuttaa ihon vanhenemista. Sanotaan, että iholla on “muisti” - puhutaan ns. valovanhenemisesta. Kun iho elämänkokemuksen kartuttua alkaa oheta, saattavat kaikki vuosien varrella kertyneet altistukset UV-säteilylle alkavat näkyä ihossa mm. pigmenttimuutoksina ja ihon rypistymisenä ennen aikojaan.

Auringolta suojautuminen on kaikkien asia - perheen pienimpien herkän hipiän lisäksi pitäisi muistaa suojata myös oma iho. Aurinkosuojavoiteiden käyttö ehkäisee ihon kuivumista ja sen ennenaikaista vanhenemista.

Alkukesällä tarkkana auringon kanssa!

On tärkeää napata aurinkosuojavoiteet käyttöön jo ihan kevään ensimmäisistä aurinkoisista päivistä asti. Pitkän talven jälkeen aurinko tulee iholle yllätyksenä eikä hipiämme ole valmistautunut ottamaan vastaan auringon UV-säteilyä. Suomessa aurinko porottaa juhannukseen saakka sellaisessa kulmassa, että se polttaa ihon helposti.

- Fysikaalisen suojan omaavia, luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkovoiteita on aivan erityisen tärkeää käyttää kevään ensisäteistä alkaen, jos omaa rosaceaan tai aurinkoihottumaan taipuvaisen ihon, estenomi Nykänen korostaa.

Sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteet ovat turvallisia myös herkkäihoisille ja ihohaasteista kärsiville. Niissä ei ole sallittua käyttää kemiallisia UV-filttereitä eli toisin sanoen ns. reaktiivisia yhdisteitä.

Kemiallisten ja luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden erot

Miksi kemiallisen UV-filtterin omaavia aurinkovoiteita ei kannata käyttää?

- Kemialliset UV-filtterit ovat reaktiivisia yhdisteitä, joilla on  biokemiallisesti haitallisia vaikutuksia sekä ihmisiin että luontoon - eikä näitä kaikkia vaikutuksia vielä edes tunneta, Nykänen toteaa.

Esimerkkinä hän mainitsee oktokryleeni-nimisen kemiallisen UV-filtterin, joka on niin vahvaa tavaraa, että jos sitä tiputetaan yksi pisara kymmeneen uima-altaalliseen vettä, se tappaa kaikki korallit siltä alueelta.

- Voidaan sitten miettiä, mitä tämä aine sitten tekee ihmisen iholle, Nykänen huokaisee.

Kun kemiallinen UV-filtteri imee itseensä auringon UV-säteilyn, fysikaaliset suojat  puolestaan heijastavat säteilyn poispäin ihosta.

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV -filtterit eivät ole reaktiivisia yhdisteitä vaan ne toimivat eri tavalla. Kun kemiallinen UV-filtteri imee itseensä auringon UV-säteilyn, fysikaaliset suojat  puolestaan heijastavat säteilyn poispäin ihosta.

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV-filtterit ovat hyvin tutkittuina turvallisia myös hyvin herkkäihoisten ja perheen pienimpien käyttöön. Tyypillisesti luonnonkosmetiikkalaatuisissa aurinkovoiteissa on myös hyvin miedot ja siedetyt tuoksut.

Fysikaalisen suojan omaavan luonnonkosmetiikkatuotteen tunnistaa tietysti luonnonkosmetiikkasertifikaatista. Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy aurinkosuojavoiteita moneen menoon esimerkiksi Madara-, Alga Maris-, Biosolis- ja Acorelle-sarjoista. Kaikki Ruohonjuuren aurinkovoiteet ovat luonnonkosmetiikkalaatuisia ja tuotteiden kyljissä paistattelevatkin näin ollen viralliset luonnonkosmetiikkasertifikaatit.

Miten lasten iho kannattaa suojata?

Ensisijaisesti perheen pikkuväen iho suojataan ohuella mutta peittävällä vaatetuksella ja varjossa oleilemalla. Jos aurinkoon kuitenkin ampaistaan esimerksi ranta- tai uimahommien muodossa, kannattaa kumppaniksi napata luonnonkosmetiikkalaatuinen aurinkovoide.

- Fysikaalisen UV-suojan omaava luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoide on lapsille ehdottomasti paras vaihtoehto, koska lasten iho on ohuempi eikä kemiallisten aurinkovoiteiden kaikkia vaikutuksia vielä tunneta, Nykänen muistuttaa.

Lapsille varta vasten kehitellyissä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa on aivan erityisen hellävaraiset raaka-aineet ja usein myös korkeampi suojakerroin, jopa 50. Joissain lasten aurinkovoiteissa on myös 100 % vedenpitävyys, mikä on myös hyvä huomioida rantapäiviä ajatellen.

- 100 % vedenpitävyyden omaavat aurinkosuojavoiteet eivät välttämättä lähde ihosta tavallisesti suihkutellessa vaan fysikaaliset filtterit voivat “hilseillä” ihosta. Jos siis käyttää 100 % vedenpitävyyden omaavat aurinkosuojavoidetta, kannattaa ajoittain hieroa iho kookosöljyllä, antaa öljyn vaikuttaa hetken aikaa ja sitten lämpimässä vedessä pestä öljy aurinkovoidejäämineen suihkussa pois. Näin vedenpitävä aurinkofiltteri saadaan irtoamaan ihosta - ja bonuspalkintona iho pysyy ihanan pehmeänä, Maria Nykänen vinkkaa.

Madaran voiteet ovat aurinkosuojatuotteiden aatelia

Madara-sarjassa komeilee kahmalokaupalla laadukkaita aurinkosuojavoiteita, joissa on suojakerroin 30 eli korkea aurinkosuoja. Kasvoille tarkoitetussa aurinkovoiteessa on mukana hiukan sävyä, joka tasoittaa ihoa ja suojaa palamiselta tuikitehokkaasti.

Madaran aurinkosuojavoiteissa on muiden tehoaineiden lisäksi mukana isoampiaisyrttiä, joka osaltaan suojaa ihon kollageenia, ehkäisee valovanhemenista, suojaa palamiselta ja uudistaa ihoa. Aikuisten iholle suunniteltu, kasvoille tarkoitettu aurinkovoite pitää lisäksi sisällään hyaluronihappoa, joka tehokosteuttaa ihoa. Jos auringossa oleillaan pitkiä aikoja, kosteutta haihtuu ihosta ja iho saattaa kuivua. Tähän haasteeseen apua tuo huipputehokkaana kosteuttajana kosolti mainetta niittänyt hyaluronihappo!

Madara-sarjan vartalon iholle tarkoitettu aurinkovoide on puolestaan ihan koko perheen voide, jota voi mitä mainioimmin käyttää myös lapsille. Hyvin imeytyvä ja helposti levittyvä voide ei taatusti jätä ihoa valkoiseksi!

- Vaikka olisi vilkkaampikin lapsi, joka ei montaa sekuntia paikallaan pysy, Madaran aurinkovoide toimii loistavasti, Nykänen mainostaa uutuusvoiteen imeytymisnopeutta ja levittymiskykyä.

Koska Madaran aurinkovoiteessa on 85 % vedenpitävyys, kannattaa sitä lisätä iholle uusi kerros aina jokaisen pulahduskerran jälkeen. Näin varmistetaan se, että tuikitärkeä aurinkosuoja pitää taatusti pintansa.

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat ympäristöystävällinen valinta

Ruohonjuuressa myytävät aurinkovoiteet ovat ystävällisiä sekä iholle että ympäristölle. Toisin kuin kemialliset voiteet, luonnonkosmetiikkasertifioidut aurinkorasvat eivät vahingoita koralleja tai vesistöjen ekosysteemejä ylipäätään.

Esimerkiksi Havaiji rajoittanut kemiallisten aurinkovoiteiden myyntiä, koska niiden on todettu vaurioittavan koralliriuttoja. Koska Havaijisaarella lomailevien määrä kieppuu kahdeksassa miljoonassa, lomakohteessa käytetyillä aurinkotuotteilla on merkitystä saaren haavoittuvaisen ekosysteemin kannalta. Monet kemialliset aurinkovoiteet sisältävät oksibentsonia ja oktyylimetoksisinnamaattia, joiden on tutkittu haalentavat korallien värejä.

Luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkosuojavoiteita suosimalla teen siis paremman valinnan pallommekin parhaaksi.

Ampiaisyrtti uhmaa ikääntymistä ja taistelee auringon haittavaikutuksia vastaan!

Pohjoisessa kasvanut isoampiaisyrtti on yksi Madaran aurinkovoiteiden tehoaineksista. Tämä uniikki, innovatiivinen ainesosa tuo aurinkosuojavoiteille ihonhoidollisia ominaisuuksia antioksidanttirikkautensakin ansiosta. Antioksidantit auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja ja ehkäisemään ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä, vähentäen pigmenttivirheiden, juonteiden ja ryppyjen näkyvyyttä iholla. Madaran aurinkovoiteissa käytetään ampiaisyrtin kantasoluja, jolloin yhtäkään kasvia ei vahingoiteta, koska kantasolut kasvatetaan bioreaktoreissa.

- Laajat In-Vitro –tutkimukset indikoivat, että  isoampiaisyrtti neutralisoi auringosta johtuvia vaurioita, vapaita radikaaleja sekä ehkäisee pigmenttihäiriöitä ja vahvistaa kollageenisynteesiä, toteaa Alternative Plants -tutkimusyrityksen Anna Ramata-Stunda.

Muita aurinkovoiteiden tärkeitä ainesosia ovat sinkkioksidi, mustakuminaöljy ja tyrniöljy.

Kurkkaa tästä Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >