Sinun silmiesi tähden

Kuivat ja kutisevat silmät tuntuvat vaivaavan yhtä jos toista. Vaiva on yleistä etenkin tietokonetyöläisten keskuudessa. Monella vaiva pahenee kevätkaudella, kun katu- ja siitepölyt punkeavat lisää rikkoja rokkaan.
Kuivat ja kutisevat silmät tuntuvat vaivaavan yhtä jos toista. Ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu kertoo parhaat vinkit silmien terveyden hyväksi.

Miksi ihmisten silmät ovat kuivat ja kutisevat?

Kuivasilmäisyys liittyy usein ikään ja sukupuoleen. Iän myötä kyynelnesteen eritys vähenee ja yli 40-vuotiailla ja naisilla kuivasilmäisyyttä esiintyy useimmin, mutta toki nuoretkin siitä kärsivät. Keväisin vaiva on yleisempää kaikenikäisillä sukupuoleen katsomatta, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu pohjustaa. 

Myös joihinkin sairauksiin liittyy silmien kuivumista. Jotkut silmäsairaudet saattavat lisätä silmien kuivumista, samoin useat lääkkeet. Kuivasilmäisyyden oireita lisäävät erilaiset ärsykkeet, esimerkiksi koneellinen ilmastointi, ilmalämpöpumppu, auton lämmityslaite, pöly, tuuli, kuiva sisäilma, saunominen ja jotkut kosmeettiset tuotteet. Pitkään lukiessa ja päätetyöskentelyssä silmien räpyttely vähenee ja sekin saattaa aiheuttaa oireita. Keväisin silmäoireita aiheuttavat siitepöly ja kaupunkien katupöly. Yleisiä oireita ovat silmien kutina, kirvely, kuivuuden ja roskantunne, vetistys ja valonarkuus. Silmät myös usein väsyvät helposti ja voi kuivuus vaikuttaa näkökykyynkin. 


Silmäpulmien hoito luonnonmukaisin keinoin

Itsestään selvää on, että on silmäoireita pahentava tekijä on tiedossa, kannattaa siitä hankkiutua eroon tai ainakin vähentää altistusta - jos vaan mahdollista. Myös huoneilman kosteuttaminen erityisesti lämmityskaudella voi helpottaa silmien kuivumista ja oireilua. Myös huonelämpötilan laskemisesta voi olla hyötyä. Kirkkaalla kelillä hyvät ja riittävän isot aurinkolasit voivat lievittää oireita. Näyttöpäätetyössä voi oireita helpottaa suuntaamalla katseen alaviistoon ja huolehtia ihan tietoisesti silmien räpyttelystä.

- Konkreettisena apua voivat tuoda kosteuttavat A. Vogelin silmätipat tai Valioravinnon tyrniöljyn omega 7:ää sisältävä silmäsuihke, Ruohonjuuren ravintoterapeutti neuvoo.

Silmissä on luontaisesti hyaluronihappoa, joka ylläpitää kosteutta kudoksissa. Sen määrä laskee iän myötä. Solgar-sarjan Hyaluronihappo -ravintolisästä voi siksi hyvinkin olla apua kuivasilmäisyydessä.  

Luteiinia, mustikkaa ja A-vitamiinia silmien terveyden tueksi 

- Ravintolisistä löytyy useita tuotteita jotka tukevat silmien hyvinvointia. Esimerkiksi Terranovan Luteiini Complex on oivallinen silmätuote, Eijaliisa Koivu toteaa. 

Luteiini on yksi monesta luonnossa esiintyvästä karotenoidipigmentistä. Elimistö ei pysty tuottamaan luteiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Luteiinia on silmänlinssissä ja verkkokalvon keltatäplässä, makulassa, joka vastaa tarkasta näkökyvystä.

Luteiinin puutosta on usein tarkkanäön heikentyessä ja useissa silmäsairauksissa. Luteiini tukee antioksidanttisesti silmää ja ihoakin haitallisilta valon ja UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Luteiinin keltainen väri suodattaa sinistä valoa pois silmästä, mikä voi auttaa vähentämään mm. tableteista ja puhelimista tulevia haittavaikutuksia silmille. Parhaan hoitotehon saavuttamiseksi tarvitaan kolmen tai neljän kuukauden luteiinikuuri, Koivu kertoo.

Mustikalle sen tummanvioletin värin antavat flavonoidit ovat tärkeitä kollageenin, tukikudoksen, verenkierron ja silmien terveydelle. Ellei pakastimesta löydy mustikoita, kannattaa ruokavaliota lisätä näppäräkäyttöistä mustikkajauhetta tai -rouhetta. Ne sopivat mainiosti ripoteltavaksi vaikkapa puuroon, jogurttiin tai smoothieen. 

- Antioksidanttina toimivaa A-vitamiinia tarvitaan myös hämäränäköön, värien aistimiseen sekä ylläpitämään ihon, sarveiskalvon ja limakalvojen soluja. Muista myös tarvittavat omegat, rasvahappo DHA ja sinkki, jotka aiemmin mainittujen lisäksi tukevat normaalia näkökykyä, ravintoterapeutti suosittelee.

Silmien terveys. Luteiini on yksi monesta luonnossa esiintyvästä karotenoidipigmentistä. Elimistö ei pysty tuottamaan luteiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Luteiinia on silmänlinssissä ja verkkokalvon keltatäplässä, makulassa, joka vastaa tarkasta näkökyvystä.


Lepoa ja treeniä

Silmätkin tarvitsevat lepoa ja harjoittelua. Pidä siis silmäystävällisiä taukoja työskentelyssä ja lukemisessa. Harjoita silmiäsi nostamalla katse tietokoneen näytöltä tai kirjasta noin puolen tunnin välein ja suuntaa katse kolmen metrin päähän. Hengitä syvään ja levähdä hetki ennen työn jatkamista.  

 - Ruokavalioon voi myös lisätä silmien terveyttä hoitavia raaka-aineita kuten porkkanaa, joka sisältää paljon beetakaroteenia ja A-vitamiinia. Porkkanatkin voivat pitää silmäsi terveempinä. Muita hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat tummalehtiset kasvikset, Eijaliisa Koivu vinkkaa.

- Hedelmät ja vihannekset sisältävät C-vitamiinia ja antioksidantteja, jotka omalta osaltaan tukevat koko kehon hyvinvointia tukemalla immuunijärjestelmän toimintaa.

Syömällä monipuolisesti ja värikkäästi hoidat myös silmiesi terveyttä, Ruohonjuuren ravintoterapeutti kannustaa.