Parsakaali on paras kaali, jonka itumehujauheessa terveys tiivistyy!

Parsakaali (Brassica oleracea)  on toden totta terveyttä tulvillaan - etenkin sen pakastekuivattu itumehu on tiivistä tavaraa! Parsakaali on ruuansulatuselimistömme ylin ystävä, joka tasapainottaa vatsahappojemme toimintaa.
Parsakaali on paras kaali, jonka itumehujauheessa terveys tiivistyy!

Parsakaali on noussut terveellisten ruokien symboliksi - ainakin jos selailee juttuja, joihin ravinteikasta ruokaa on kuvattu. Parsakaalin terveellisyys onkin herkullinen fakta: Brassica olerace sisältää mm. rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, ravintokuitua ja K-vitamiinia. Moniin muihin tuoreisiin kasviksiin nähden parsakaalissa on myös hyvät määrät proteiinia, alfalinoleenihappoa, B2-vitamiinia ja kasvisteroleita. Eniten kuitenkin kiinnostusta on herättänyt parsakaalin tehoaine ;sulforafaani, joka ”aktivoituu” elimistön käyttöön muiden parsakaalin sisältämien aineiden vaikutuksesta silloin, kun kasvis vaurioituu - esimerkiksi pureskelun tuoksinassa.

Parsakaali - sitä suolistosikin söisi!

Suolistomme merkitys kokonaisterveydellemme on kiistaton ja suoliston sanotaankin olevan ihmisen ”toiset aivot”. Kun vatsa ja suolisto voivat hyvin, on ajatuksenjuoksukin kirkkaampaa ja mieli paremmassa tasapainossa.

Parsakaali rientää apuun myös tässä;, se on hyväksi sekä vatsalle että koko suolistolle. Anemiaan taipuvaisten ja kasvissyöjien kannattaa nauttia säännöllisesti parsakaalia varmistaakseen riittävän raudansaannin. Folaatti on luonnollinen muoto foolihaposta ja sitä on parsakaalissa runsaasti. Folaatti on tärkeä sydänterveydelle ja tekee hyvää myös korkeasta verenpaineesta kärsiville. Folaattia suositellaan myös raskaana oleville, se edistää raskauden aikaista kudosten kasvua ja on hyväksi sikiön kehitykselle.

Folaatti edistää aminohapposynteesiä, veren muodostumista, homokysteiinin aineenvaihduntaa, psykologisia toimintoja ja edistää immuunijärjestelmän toimintaa. Folaatti myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Se osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja edistää raskauden aikaista kudosten kasvua. Folaatti on siis tärkeä tukipilari hyvinvoinnillemme - ja juurikin parsakaali on folaatimestari parhaasta päästä.

Raakana, säilöttynä vai kypsennettynä?

Parsakaali on puhtiipommi kaikilla tavoilla käytettynä, mutta jos siitä haluaa kaikkein parhaimmat terveyshyödyt irti, sitä kannattaa popsiskella raakana. Kun parsakaalin rakenne vaurioituu (esimerkiksi pureskeltaessa), sen eri osissa olevat aineet tuottavat sulforafaania. Keitettäessä ja pakastettuna sulforofaania tuhoutuu, mutta tutkimusten mukaan versojen samanaikainen syönti auttoi tuottamaan uudelleen sulforafaania.

”Parsakaalijauhessa ei ole myrosinaasia, mutta siinä on sulforafaanin esiastetta. Kun jauhetta syötiin yhdessä, parsakaalin versot "lainasivat" myrosinaasiaan jauheelle. Kuten tutkijat ennustivat, molemmat ruoista tuottivat lopulta sulforafaania ja näin tarjosivat entistä paremman vastustuksen syövälle.
Lähde: Science Daily

Parsakaalin parhaat puolet tehokkaasti purkissa

Biomedin upouudessa Vahva Parsa -tuotteessa yhdistyvät suomalaisen parsakaalin lempeästi kuivatut idut, tuoreista iduista kylmäpuristettu mehu sekä parsakaalijauhe. Tutkijat ovat havainneet, että kun yhdistetään versojen syönti parsakaalijauheen kanssa, bioaktiiviset yhdisteet veressä nousevat korkeammalle, kun jos niitä syödään erikseen. Ne siis toimivat hyvässä symbioosissa. Syö parsakaalia ainakin 3 - 5 annosta viikossa, niin saat erinomaisen hyödyn sen terveyttä edistävistä ominaisuuksista. Helppokäyttöisestä parsakaalijauheesta saat jo yhdestä teelusikallisesta kahmalokaupalla puhtia ja  ”supervoimia”.

2759 - Brocoli : Dry extract of concentrated Brassica oleracea inflorescences juice - Gastric acidities