Shatavarista tukea naisen elämän aallokoihin

Ayurveda on tuhansia vuosia vanha kasvilääkinnällinen oppi, josta voimme nykypäivänäkin ammentaa vinkkejä päivittäiseen elämäämme. Vanhaa perimätietoa ei toden totta kannata ylenkatsoa, sillä se pohjautuu pitkään sarjaan käyttäjäkokemuksia ja luonnonlääkintätietoutta.
Shatavarista tukea naisen elämän aallokoihin

Selvähän se: yrteistä voimme ammennella luonnollista tukea eri elämäntilanteisiin. Esimerkiksi hormonaaliseen epätasapainoon luonnollista jeesiä voi saada statavarista, joka on Ayurvedassakin korkealle arvostettu rohtoyrtti.

Shatavari (Asparagus racemosus) eli terttuparsa, tunnetaan ayurvedassa yhtenä vaikuttavimmista uudistavista yrteistä. Tämä intialainen kasvi kuuluu parsakasvien sukuun. Shatavari hellii hermostoamme, lisää hedelmällisyyttä ja edistää sekä miesten että naisten lisääntymisterveyttä.

Shatavari, kuten monet parsojen sukuun kuuluvat kasvit, tunnetaan pääasiassa kasviestrogeenisista ominaisuuksistaan. Shatavaria käytetään ayurvedassa tasapainottamaan erityisesti hormonitoimintaa, mutta myös tyynnyttämään ja tasapainottamaan mieltä. Kun sisäiset myllerrykset on saatu laannutettua, matka unten maillekin sujuu sukkelammin. Tasapainottava shatavari on noussut suosituksi myös limalakvojensa hyvinvointia arvostavien keskuudessa. 

Tyyneyttä ja tasapainoa myös vaihdevuosiin

Vaihdevuosiin eli menopaussiin liittyy useimmilla naisilla niin kehollisia kuin henkisiäkin muutoksia. Hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat ensin kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä ja lopulta niiden loppumisen. Kiireinen elämäntapa ja stressi voivat nekin osaltaan vaikuttaa herkkään hormonitasapainoon häiritsevästi, ennen varsinaista vaihdevuosi-ikää.

Shatavari voi tarjota tässä, joskus vaativassakin, naisen elämänvaiheessa kasviperäistä tukea laaja-alaisesti hormonitoimintaa tasapainottavalla ja hermostoa tyynnyttävällä vaikutuksellaan. Adaptogeeneihin lukeutuva shatavari parantaa kykyämme mukautua stressaaviin tilanteisiin ja ympäristön muutoksiin.

Shatavari tasapainottaa doshia

Ayurvedan mukaan doshamme joutuvat toisinaan epätasapainoon. Hermostoamme hellivä shatavari tasapainottaa dosheista erityisesti vataa ja pittaa. Se voi myös nostaa kaphaa pidempiaikaisessa käytössä. Shatavari viilentää tehokkaasti kuumaa pittaa ja auttaa siten tasapainottamaan ylikierroksilla käyvää kehoa ja mieltä. Ayurvedassa shatavaria käytetäänkin hermoston tasapainottamiseen ja vahvistamiseen. Vatan sanotaan hallitsevan niitä, joten liiallinen vata voi tuoda epätasapainoa tälle alueelle. Siksi shatavarin vataa ja pittaa tasapainottavan vaikutuksen katsotaan tukevan myös henkistä hyvinvointiamme.

Adaptogeenisiä yrttejä ja kasveja hankkiessaan kannattaa suosia luomua, jolloin vältytään mahdollisilta lannoitejäämiltä ja kasvin ominaisuuksista saadaan myös enemmän irti, kun se on saanut kasvaa luonnonmukaisesti.

 

EFSA-hyväksytyt terveysväitteet/ Shatavari:

2644 - Asparagus racemosus (Shatavari) - Protect and rejuvenate the female genito-reproductive system: the active ingredients might have similar effects to female hormones

2645 - Asparagus racemosus (Shatavari) - Protect and rejuvenate the male genito-reproductice system: interaction with the androgen receptors

2646 - Asparagus racemosus (Shatavari) - Protect of nervous system