Ruokien yhdistelysäännöt ayurvedan mukaan

Intialaisen kansanlääketieteen Ayurvedan mukaan tietyt ruokien ominaisuudet (guna) vaativat tietynlaisia ruuansulatustoimintoja. Siksi jotkut ruuat sulavat yhdessä paremmin ja toiset puolestaan keskenään huonommin.
Huonot ruoka-aineyhdistelmät aiheuttavat Ayurvedan mukaan ruuansulatuksessa kuona-aineiden muodostumista. Tämä taas johtaa kehotyyppien epätasapainoon.

Huonot ruoka-aineyhdistelmät aiheuttavat Ayurvedan mukaan ruuansulatuksessa kuona-aineiden (ama) muodostumista. Tämä puolestaan johtaa kehotyyppien eli doshien epätasapainoon ja pidemmässä juoksussa sairauksien puhkeamiseen. 

Ayurvedan mukaan osa ruoka-aineista on ominaisuuksiltaan happamia, osa emäksisiä ja toiset taas vaativat sulaakseen runsaasti entsyymejä. Osa ruuista vaatii sulaakseen runsaasti vatsahappoja, kun taas toisten ruoka-aineiden sulaminen liian happamassa ympäristössä ei onnistu ihanteellisesti. Ayurvedassa yhdistelysääntöjen avulla pyritään optimoimaan ruuansulatus ja pitämään ruuansulatuksen tuli (agni) terhakkaana.

Usein ruoka-aineiden sopimaton yhdistely huomataan jo varsin pian syömisen jälkeen. Jos aterioinnista seuraa esimerkiksi ilmavaivoja, närästystä, turvotusta tai tukkoisuuden tunnetta, jokin aterian ainesosia yhdistettäessä on todennäköisesti mennyt pieleen. Ayurvedan mukaan mausteiden kanssa kokatut ruuan sulavat paremmin kuin ne, joihin on mausteita lisätty jälkikäteen. Siksi ayurvedisissa ruokaohjeissa suositellaankin ruuansulatusta edistävien mausteiden (mm. kardemumma, kaneli, inkivääri, kurkuma) paistamista gheessä eli kirkastetussa voissa aterian valmistuksen alkumetreillä. 

Ruokien yhdistelysääntöjä Ayurvedan mukaan

EI HEDELMIÄ MUIDEN RUOKIEN KANSSA

Kaikki hedelmät tulisi syödä vähintään 2h erillään muista ruuista.

MAITOA VAIN SOKERIN, VILJOJEN JA RASVOJEN KANSSA (ei muiden ruokien)

Etenkin banaanit, leipä, kananmunat, jugurtti, kala, liha, melonit, kirsikat ja happamat ruuat muodostavat kuona-aineita (ama) maidon kanssa herkuteltuna. 

KANANMUNAT - ei nautita yhdessä seuraavien kanssa: maito, hedelmät, jugurtti, juusto, kala, liha

SITRUUNA - ei nautita yhdessä seuraavien kanssa:  maito, jogurtti, tomaatti, kurkku

RAAKARUOKAA ja kypsää ruokaa ei tulisi yhdistellä sekaisin.

TUORETTA RUOKAA ja eilistä ruokaa ei tulisi yhdistellä samalle aterialle.

KYLMÄÄ RUOKA ja kuumaa ruoka  ei tulisi yhdistellä sekaisin.

RUUAN KANSSA JUODAAN VAIN LÄMMINTÄ JUOMAA - kylmää juomaa ei tule yhdistää minkään ruuan kanssa - eikä toisaalta edes tyhjään vatsaan. Kylmä juoma sammuttaa ruuansulatuksen tulen.

Ayurveden mukaan ruuan kanssa juodaan vain lämmintä juomaa.

Esimerkkejä suositeltavista yhdistelmistä ayurvedan mukaan

VIHANNEKSIA VOI YHDISTÄÄ muiden vihannesten, viljojen, palkokasvien, juuston, jogurtin, lihan, kalan, pähkinöiden, siementen, kananmunien ja öljyjen kanssa.

PAPUJA JA HERNEITÄ voi yhdistää muiden palkokasvien, vihannesten, pähkinöiden, siementen ja öljyjen kanssa.

Sana Ayurveda on sanskritin kieltä. “Ayur” tarkoittaa elämää ja “Veda” tietoa tai tiedettä. Elämäntieteeksikin kutsuttu, ikivanha Ayurveda perustuu kokonaisvaltaiseen näkemykseen mielen ja kehon yhteistoiminnasta. Ayurvedan ajatuksena on opettaa ihmisiä elämään niin, että keho ja mieli ovat tasapainossa. Tämän seurauksena ihminen on terve ja voi kokonaisvaltaisesti hyvin.

Ayurveden sääntöjen mukaan herneitä voi yhdistää muiden vihannesten kanssa.