Ruohonjuuri 40 vuotta - lisää sattumuksia vuosien varrelta

Tänä vuonna Ruohonjuuri täyttää 40 vuotta. Tuon pitkän taipaleen aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua kaikenlaista. Tässä jutussa muistelemme menneitä.
Ruohonjuuri 40 vuotta - lisää sattumuksia vuosien varrelta

Tekevälle sattuu - mutta yrittänyttä ei laiteta! Selvää on, ettei kaikki aina mene kuin Strömssössä konsanaan. Alkuaikojen Ruohonjuuressa touhuja leimasi intohimoinen tekeminen ja valtava halu parantaa maailmaa - intoa oli usein enemmän kuin taitoa. Prosessi-sanasta ei oltu edes kuultu eivätkä hommat aina olleet loppuun asti mietittyjä - muun muassa siksi vaaratilanteiltakaan ei aina vältytty. Mutta onneksi kaikesta ollaan selvitty.

Koristekurpitsa aiheutti tulipalon Tampereen Ruohonjuuressa

Ruohonjuuressa noin viiidentoista vuoden ajan ahertanut henkilöstöpäällikkömme Jani muistaa mainiosti ajan, jolloin Ruohonjuuren myymälöissä “kaikki tekivät kaikkea” ja välillä sekamelska töiden, tuotteiden ja ihmisten kesken oli melkoinen - eikä tulipaloiltakaan voitu välttyä.

- Syksyinen koristekurpitsa oli jätetty jääkaapin päälle. Ajan saatossa sen sisältö levisi jääkaapin moottoriin, joka syttyi palamaan. Onneksi tästä selvittiin rivakalla tuuletuksella ja uudella jääkaapilla, Jani muistelee Hatanpään valtatiellä sijainneen Tampereen vanhan myymälän aikoja.

Tampereen vanha Ruohonjuuren myymälä oli lisäksi niin ahdas, että taukohuoneessa sijainneen hellan ohittaminen sai kerran jos toisenkin virtanappulat kaakkoon ja hellan päälle ihan vahingossa. Myös tästä seurasi pari pientä tulipaloa, jotka onneksi molemmat huomattiin ajoissa. Taannoisen myymälän ahtaus aiheutti epätoivoa niin niin asiakkaissa kuin työntekijöissäkin ja onneksi muutaman vuoden kuluttua päästiinkin muuttamaan nykyiseen, huomattavasti avarampaan liiketilaan Hämeenkadulle. Ruohonjuuri siis ponnisti pienestä tilasta rohkeasti parempaan päin!

Meluisa mylly jylläsi - ja hirtti toistuvasti kiinni

Yli kymmenen vuotta Ruohonjuuressa työskennellyt Riikka muistelee hymy huulillaan aikaa, jolloin myllyllä jauhettiin jyviä jauhoksi myymälässä, asiakkaan odottaessa:

- Hieno, saksalainen kivijauhatusmylly piti hirmuista mökää, josta koko myymälä kärsi. Jauhatus maksoi viisikymmentä senttiä ja pussillisen jauhaminen kesti kymmenisen minuuttia.

Minuutit tuntuivat välillä piinallisen pitkiltä ja myllyssä riitti paljon päiviteltävää - etenkin silloin, kun joku oli sujauttanut myllyyn kauranjyviä, jolloin rakkine leikkasi kiinni ja jauhatus loppui kuin seinään.

Luomutaimet uhkasivat mersua

Toukokuussa Ruohonjuuren myymälöihin saapuu Kolin luomutilalta jokavuotinen luomutaimikuorma: peräkärryllinen ihania kirsikkatomaatin, yrttien ja vihanneksien taimia. Hakaniemen Ruohonjuuri myy nämä taimet kaupan ulkopuolella olevista rullakoista.

- Sörnäisten Rantatie on myymälämme kohdalla hieman kallellaan, joten rullakot ovat joskus seikkailleet milloin missäkin. Kerran työntekijämme sai liikkeelle lähteneen rullakon napattua kiinni juuri, kun se oli valumassa Mersun päälle, Hakaniemen Ruohonjuuressa vuosia työskennellyt Riina kertoo.

Kampin Ruohonjuuren etuovi jäi yöksi auki

Yhtensä suunnuntaiaamuna kello kymmenen, kymmenisen vuotta sitten, henkiöstöpäällikkömme Janin puhelin soi. Luurin toisessa päässä oli asiakas, joka soitti Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevasta Kampin myymälästä, jonka sisällä hän hämmentyneenä seisoi - ulko-ovi oli ollut auki, mutta henkilökuntaa ei näkynyt missään ja kaikki valotkin olivat sammuksissa.

Oli sattunut niin veikeästi, että lauantaivuorossa olleet työntekijät olivat unohtaneet lukita myymälän oven, joten se oli ollut apposen avoimena koko lauantain ja sunnuntain välisen yön. Onneksi pimeä puoti ei houkutellut kutsumattomia vieraita ja tilanteesta Janille ilmoittanut asiakas lukitsi tunnollisesti myymälän oven lähtiessään - ja lupasi tulla ostoksille parin tunnin päästä, kun paikalla on myös henkilökuntaa. Olemme kiitollisia urhealle ja rehelliselle asiakkaallemme, joka pelasti puotimme mahdollisesta pinteestä.

Ruohonjuuren verkkokauppa ponnisti pienestä

Nykyisin Ruohonjuuren IT- ja ohjelmistokehitysasioiden parissa uurastava Niko aloitti Ruohonjuuri-taipaleensa verkkokauppamme ainoana työntekijänä.

- Minulla oli pöytä Itäkeskuksen Ruohonjuuren varaston nurkassa, josta käsin koko verkkokaupan toimintaa pyöritettiin, hän muistelee.

Harmaita hiuksia aiheutti uuden verkkokauppa-alustan lanseeraus useita vuosia myöhemmin: ensimmäisenä päivänä kaksi kolmesta maksutavasta ei toiminut eikä kukaan osannut käsitellä tilauksia uudessa järjestelmässä eteenpäin.

- Olin palannut juuri ennen uuden verkkokaupan avaamista takaisin hommiin seitsenviikkoiselta kesälomaltani ja jo kolmen työpäivän jälkeen olin totaalisesti uuden loman tarpeessa, Niko muistelee nyt jo hymyillen.

Vaikka tekniset ongelmat piinasivakin vielä viikkojen ajan, saatiin lopulta kaikki tilaukset lähtemään asiakkaita ilahduttamaan.

 

Kuva: Pauli Araneva