Ravintoterapeutin retkieväsvinkit - jos metsään haluat mennä nyt!

Hyvät eväät ovat monen metsäretken kohokohta. Niiden väsäämiseen saat vinkit Ruohonjuuren ravintoterapeutilta.
Ravintoterapeutin retkieväsvinkit - jos metsään haluat mennä nyt!

Suomalaiset ovat toden teolla innostuneet luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä. Se on erinomainen asia - sekä yksilön, että kansanterveyden kannalta. Luonnossa liikuskelu toden totta tekee eetvarttia. 

Luonnon hyvinvointivaikutukset jaetaan yleensä kolmeen kategoriaan: psyykkisiin, fyysisiin ja kognitiivisiin. Henkisen hyvinvoinnin lisääntyminen näkyy kasvaneena elämänmyönteisyytenä, murehtimisen ja märehtimisen vähenemisenä ja stressin lievittymisenä. Metsässä samoilleen yhteistyöhalukkuus kasvaa ja ihminen kokee usein elpyneensä rasituksista ja tulleensa elinvoimaisemmaksi. 

Luonnossa lekottelun fyysisiin hyvinvointivaikutuksiin puolestaan kuuluvat sykkeen rauhoittuminen sekä kortisolitason ja verenpaineen laskeminen.

Kognitiivisten kykyjen vinkkelistä vilkuiltuna metsä saa tarkkaavaisuustaidot elpymään.

Metsässä möyriskelyn tiedetään tekevän hyvää myös suolistomme bakteerikannalle. Etenkin havupuurikkaassa metsässä hengittely hoitaa myös keuhkoja - ja terveyttä kokonaisvaltaisemminkin. Etenkin männyllä on entisaikojen Suomessa ollut parantajapuun maine: keuhkotautisairaaloitakin rakennettiin ennen mäntymetsien siimeksiin. 

Mukavan samoilun ja luonnon äänistä sekä kauneudesta nauttimisen ohella ovat makoisat eväät tietenkin tärkeässä osassa. Mikäs sen hienompaa kuin istahtaa kannon nokkaan tai levähdyspaikalle ja kaivaa murkinat repusta! Sillä on kuitenkin iso merkitys, millaista purtavaa repusta löytyy - välipalalla tosiaan on väliä!

Ravintoterapeutin suositukset retkieväiksi

Ravintoterapeutin näkökulmasta oikein valikoidut eväät vaikuttavat koko retkipäivän onnistumiseen.

- Mukaan kannattaa pakata juomaksi veden ohella marja-, mango- tai vihersmoothie, joka janon sammuttamisen lisäksi tarjoaa rutkasti vitamiineja ilman lisättyä sokeria. Smoothie tuo helposti lisäbuustia reippailuun silloin kun ei ihan vielä ole kunnon tauon paikka, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu toteaa.

- Mainio energiaa ja jaksamista lisäävä uutuus on ravintorikas Virta -juomajauhe. Jauhemuodon etu on myös se ettei tarvitse kantaa painavia nesteitä vaan kevyesti mukana kulkevan jauheen voi sekoittaa vaikka lähdeveteen.

- Jos kaipaa retkelle mukaan hiilihappopitoista juomaa on kombucha loistava valinta. Fermentoidussa eli hapatetussa teepohjaisessa juomassa probiootit eli maitohappobakteerit tukevat hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti.

- Kuumana päivänä elektrolyyttijauheet on näppärä tapa varmistaa tarvittavien mineraalien saanti. Erityisesti hikoillessamme menetämme suoloja ja jauheesta saa helposti nesteytyksen kuntoon ja jaksaa jatkaa matkaa.

- Näppärä välipala on myös erilaiset patukat. Niistä saat helposti kuituja vatsasi hyväksi sekä proteiinia jaksamiseen ja hiilihydraatteja energiaa tuomaan. Vaihtoehtoja eväs-, kaura- ja proteiinipatukoissa on useita jotka sopivat myös vegaaneille ja pähkinäallergisille. Ketoilijoille löytyy myös omat välipalakeksit. Laadukkaiden patukoiden etu on myös että niiden sisältävät raaka-aineet ovat luonnollisia eivätkä sisällä esimerkiksi ylimääräisiä makeutusaineita.

- Pähkinöitä kannattaa pakata pikkuisiin pusseihin ja helposti saataville taskuihin. Pähkinöistä saat helposti energiaa, hyviä rasvahappoja ja proteiinia. Heikotuksen hetkellä pähkinät on silloin parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi makeinen. Karkit nimittäin tuovat nopean verensokeripiikin, joka hiipuu pian - ja sitten on taas väsymys ja  känkkäränkkä valloillaan. Pähkinät sen sijaan tasapainottavat proteiinin ja rasvojen ansiosta verensokeria pidempään ja jaksaa jatkaa hyväntuulisena kunnes kunnon ruokaa on tarjolla.

- Tavallisten karkkien sijaan neuvon valitsemaan herkuiksi kuivattuja omena- tai mangolastuja, aprikooseja tai suklaarusinoita. Niissä ei ole lisä- tai väriaineita ja kuidun ansiosta ne nostavat verensokeria maltillisemmin kuin karkit tai muut vastaavat höttöhiilarit.

- Jos kuitenkin haluat herkutella suklaalla, valitse tummaa suklaata. Tiesitkö että 40 grammaa tummaa suklaata on eduksi, jos stressihormoni kortisoli on päässyt valloilleen?! Ja lakritsinhimoon sopii loistavasti  lempeä pellavalaku.

- Leiritulilla kokkaillessa helpon juustoisen vivahteen keittoon, salaattiin tai pataan saat B-vitamiinirikkaalla oluthiivajauheella.

- Jos yövyt retkellä neuvon pakkaamaan kotona kannelliseen purkkiin sopivan määrän lempeitä kehoa emäksisöiviä tattari-hirssipuurohiutaleitaIllalla lisäät purkkiin vettä ja sinulla on aamulla valmiina maittava tuorepuuro, johon voit lisukkeeksi kerätä maastosta ihanat tuoreet marjat.  

Eikä unohdeta koirakavereita, vaan heille pakataan mukaan omat patukat. Oma koirani kärsii autokammosta, ja hänen kaltaisilleen suosittelen kotimatkalle rauhoittavaa herkkua, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu kertoo.

Metsämurkinat mukaan ja menoksi!

Ruohonjuuren hyllyjä on kesäkuun alussa tulossa notkuttamaan neljä uljasta pöheikköpöperöä. Ne ovat “lisää vain kiehuva vesi” -tyylillä toimivia, vegaanisia ja gluteenittomia ruokia, joista ammennetun positiivisen energia avulla jaksaa taittaa pidempääkin taivalta. Metsämurkinoiden puhtiaineksina paistattelevat mm. punajuuri, riisi, linssit ja muut kasvikset.