Pohjolan voimayrtit: Ruusujuuri ja väinönputki

Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin. Lue Lapin jymykasvien terveyshyödyistä ja käytöstä tästä jutusta! Haastattelussa luonnontuoteyrittäjä, Arctic Warriorsin perustaja Katja Misikangas.
Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin.

Arctic Warriorsin Katja Misikangas on kotoisin Narkauden kylästä Rovaniemen läheltä. Hän on kasvanut suvussa, jossa monenlaisia kasveja on perinteisesti käytetty osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Misikangas on ollut innostunut yrteistä jo lapsesta saakka. Hän muistaa hyvin, miten esimerkiksi piharatamoa käytettiin jo lapsuudessaan pienten haavojen hoidossa. 

Laulussakin luikautetaan Lapin luonnossa olevan outoa taikaa ja pohjoisessa kasvaneiden kasvien tiedetään olevan vahvaa tavaraa. Miksi Lapin luonnossa kasvavat yrtit ja kasvit ovat tehoaineellisesti voimakkaampia kuin etelämmässä kasvaneet?

- Pohjoiset olosuhteemme laittavat kasvimme äärimmäisen tiukille. Kasvimme joutuvat ikään kuin paiskimaan töitä yötä myöten vuoden valoisimpina aikoina. Niiden pitää kehittää vahvempia vaikuttavia aineita, jotta kestävät auringon paisteen kesällä, ja toisaalta kovat lumet ja pakkaset talvella. Vain vahvat selviävät Lapissa, julistaa Katja pilke silmäkulmassa.

Ruusujuuren terveyshyödyt ja käyttö

Ruusujuuri on adaptogeeninen kasvi, josta hyötyy taatusti moni oravanpyörässä ravaava nykyihminen. Mitkä ovat ruusujuuren tärkeimmät hyvinvointia lisäävät avut ja miten nopeasti ruusujuuresta voidaan hyötyjä saada?

- Adaptogeeniset kasvit ovat tasapainottavia ja auttavat sekä kehoa että mieltä balanssiin. Ruusujuuri on erityisen hyvä stressiin, koska se tukee sekä fyysistä kuntoa, että kognitiivista ja henkistä suoriutumista. Kognitiivisia toimintoja ovat mm. kielelliset toiminnot, ajattelu, päättely ja ongelmanratkaisu, muistaminen ja oppiminen.

- Ruusujuuri on todella hyvä yrtti myös urheileville ihmisille. On todettu, että ruusujuuri vaikuttaa sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan ja sitä kautta vilkastuttaa lihasten hapenottokykyä nostaen samalla kehon suorituskykyä. Se onkin erinomainen valinta vaikkapa kesän vaellusreissuille mukaan, Katja suosittelee.

Ruusunjuuren energisoivan vaikutuksen voi tuntea jopa saman tein jos olo on hyvin nuutunut ja väsynyt. Arctic Warriorsin Sinni-tuotteessa ruusujuuri on uutettu kasviglyseriiniin mikä takaa sen hyvän imeytymisen, joka alkaa jo suoraan suun limakalvoilta. Vaikutus voi olla välitön - joko piristävä tai sitten ylikierroksia tasapainottava. Sinnissä ruusujuuren kaverina on käytetty nokkosta, joka on aivan omaa luokkaansa superfoodien joukossa.

- Toisaalta urheilijoiden voi olla hyvä boostata kehoa jo etukäteen, esimerkiksi viikko tai pari ennen itse suoritusta maltillisella ruusujuuri-annostuksella, jotta kehon suorituskyky paranee jo etukäteen. Myös kovan urheilusuorituksen jälkeen kannattaa ottaa ruusujuurta, joka auttaa kehoa palautumisessa, kertoo Katja.

Arctic Warriorsin ruusujuurta sisältävää Sinni-tuotetta käyttävät yhä suuremmissa määrin keski-ikäiset naiset sekä monet miehet, jotka ovat erityisen hektisessä elämäntilanteessa. 

- Olemme saaneet ihanaa palautetta siitä, miten Sinni on palauttanut fokuksen ja terävyyden takaisin ihmisten elämään, kertoo Katja iloisesti. 

- Myös urheilijat ja aktiiviliikkujat hyötyvät Sinnistä, ja matkoilla se on loistava apuri paikkaamaan vuorokausirytmin heilahteluita, niin sanottua jet lag-vaikutusta.

Arctic Warriorsin Sinniä on saatavilla kätevissä kerta-annospakkauksissa sekä pullossa. Pienet kerta-annospakkaukset ovat superkäteviä reissuilla mukana. 

Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin.


Väinönputken terveyshyödyt ja käyttö

Myös väinönputki on noussut terveystietoisten suosioon viime vuosien aikana. Mitä hyötyjä väinönputkessa on ihmisen hyvinvointia ajatellen?

- Väinönputki on Lapin pyhä kasvi, jota saamelaiset ovat käyttäneet kautta aikojen ja pitäneet sitä pyhänä yrttinä. Väinönputki on C-vitamiinia pullollaan, ja saamelaiset ovat käyttäneet sitä mm. keripukin torjunnassa. Se auttaa myös elimistöämme torjumaan erilaisia ulkopuolelta tulevia taudinaiheuttajia. Väinönputki onkin loistava ensiaputuote, kun vilu värisyttää kehoa. Väinönputkea kannattaa nauttia ennaltaehkäisevästi silloin, kun tulee tilanteita, jolloin vastustuskyvyn soisi olevan vahvimmillaan. Yrttitaituri Katja vinkkaa. 

Väinönputkea voi nauttia esimerkiksi Arctic Warriorsin Mahti-tuotteen avulla, jossa väinönputken lisäksi on myös nokkosta. Myös Mahdissa on toisena raaka-aineena nokkosta

- Nokkonen on kaikista ravintosuperfoodeista ihan ehdoton kunkku, koska se sisältää lähestulkoon kaikkea mitä me ihmiset tarvitsemme. Nokkonen toimii äärimmäisen hyvin yhdessä erityiskasvien kanssa. Nokkosesta saadaan iso skaala eri ravintoaineita, kun taas erityiskasveissa, kuten väinönputkessa tai ruusujuuressa, on tietty funktio kehon ja mielen tasapainottamisessa

Nokkosella itsellään on aivan hurja kimara hienoja terveyttämme tukevia ominaisuuksia. Se virkistää kehoa, tukee sydämen- ja verisuonten toimintaa, poistaa nestettä, vaikuttaa luihin, kynsiin ja hiuksiin, niveliin, tukee vastustuskykyämme, vaikuttaa ihon terveyteen ja eturauhasen toimintaan. Yhdistettynä väinönputken ja ruusujuuren kanssa syntyy aivan loistava kombo siis, kertoo Katja. 


Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin.


Arktiset soturit - pohjoiset mahtiyrtit

Arctic Warriors tuo framille arktisen luonnon jykevimmät soturit muodossa, jossa nykyihminen saa niiden tehon helposti hyödynnettyä. Ruusujuuren ja väinönputken suosio on viime vuosina kasvanutkin kohisten. Ne ovat kuitenkin olleet suomalaisessa kansanlääkinnässä tunnettuja kasvoja jo iät ja ajat. Miksi ne vaipuivat melkein unholaan vuosien saatossa?

- Tietämykseni mukaan sotien aikana ja jälkeen meidän lääketeollisuus otti valtavia harppauksia eteenpäin. Tämä kehitys syrjäytti luontaisen lääkityksen täysin. Kaikkialla maailmassa tätä ei ole tapahtunut, kuten esimerkiksi Venäjällä tai monessa muussa Euroopan maassa, jossa perinteinen kasvilääkintä on pidetty länsimaalaisen lääketieteen rinnalla. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana on toki Suomessakin kasvanut kiinnostus kasvilääkintään. Itse näen, että pehmeämpi kasvilääkintä toimii erityisen hyvin ennaltaehkäisevästi ja erilaisten oireiden ensiavussa, kun taas järeämpää lääketiedettä tarvitaan sitten kun muut keinot eivät enää auta, pohtii Katja. 

Arctic Warriorsilla on tärkeä rooli Narkauden kylän vireyttäjänä. Kerro lisää toiminnastanne hyvän jakajana paikallisesti.

- Täällä meillä on yrityksenä kylän tuki, ja vaikka me laskettiin jossain vaiheessa, että varasto- ja postitustilojen siirto Viroon olisi meille edullisempaa, päätettiin kuitenkin jatkaa toimintaamme täällä yhdessä Narkauden kyläläisten kanssa. Tätä kautta saamme kylän ihmiset meille työskentelemään. Lapin kylät autioituvat ja työpaikoista on pulaa ja siksi koemme, että se on erittäin tärkeää, että voimme työllistää ihmisiä täällä, Misikangas linjaa.

Katja Misikangas vinkkaa, että Lappiin kannattaa tulla toki marjareissuunkin, sillä yhtä lailla kaikki marjatkin ovat pullollaan ravintoaineita. Ruohonjuuren asiakkaille hän lähettää myös vuolaat kiitokset ja terveiset. 

- Ruohonjuuren asiakkaille iso kiitos. Kiitos kaikista tsempeistä ja palautteista, mitä olemme tuotteistamme saaneet. On ihana huomata, miten aktiivisesti te tulette myymälässä juttelemaan meidän maistattelijoille, kysymään ja keskustelemaan tuotteista. Rohkaisen kaikkia kyselemään tuotteistamme ja tutustumaan lisää, sanoo Katja hymyssä suin. 

Arctic Warriorsin valikoimaan kuuluu Sinnin ja Mahdin lisäksi myös hunajapohjainen, energisoiva Puhti, kuusenkerkkäjauhe Kerkkä sekä puolukka- ja mustikkajauhe.

Löydät kaikki Arctic Warriorsin tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta ja myymälöistä. Nappaa Pohjolan voimayrtit omaksesi tästä >>

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:

M-2008-1061 2376 - Golden root,;(Rhodiola rosea), - Heart and vascular system
M-2008-1061 2659 - extract of rhodolia (Rhodiola rosea) - adaptogen, helps to stimulate nervous system
M-2008-1061 2829 - Roseroot (Rhodiola rosea) - Physical performance and condition. Antioxidativity
M-2008-1061 3877 - Rhodiola rosea (Common Name : Rhodiola) - Cognitive and mental performance

M-2008-1061 3225 - ANGELICA ARCHANGELICA L. - Contributes to body defences against external agents
M-2008-1061 3226 - ANGELICA ARCHANGELICA L. - Hepatoprotective
M-2008-1061 3227 - Angelica archangelica L. (Common name: Angelica) - Respiratory health
M-2008-1061 3732 - Angelica archangelica - common name : Angelica, European angelica - Digestion
M-2008-1061 3733 - ANGELICA ARCHANGELICA L. - Contributes to maintain physiological gastric pH and digestive health
M-2008-1061 3967 - Angelica archangelica L.(Common name: Angelica) - Respiratory health
M-2008-1061 4261 - Angelica archangelica (Common Name : Angelica) - Appetite

M-2008-1061 2152 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
M-2008-1061 2177 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Heart health
M-2008-1061 2285 - Lamium album - common name : white dead nettle - Renal elimination / organism draining
M-2008-1061 2346 - Urtica dioica - common name : Stinging nettle - Renal Elimination / Oragnism draining
M-2008-1061 2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 2732 - Nettle (Urtica dioica L.) - Vein health
M-2008-1061 2766 - Plante : Ortie - Urtica dioica (Nettle) - Fonction säborrhäique de la peau
M-2008-1061 2821 - Nettle - Bone, nails, hair
M-2008-1061 3834 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
M-2008-1061 3835 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Joint health
M-2008-1061 3853 - Galeopsis segetum (Common Name : Hemp-nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 3893 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Blood health
M-2008-1061 3894 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Immune health
M-2008-1061 3936 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - prostate healt
M-2008-1061 4498 - Urtica dioica-Herb-Nettle - Skin Health