Pohjolan voimayrtit: Ruusujuuri ja väinönputki

Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin. Lue Lapin jymykasvien terveyshyödyistä ja käytöstä tästä jutusta! Haastattelussa luonnontuoteyrittäjä, Arctic Warriorsin perustaja Katja Misikangas.
Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin.
Arctic Warriorsin Katja Misikangas on kotoisin Narkauden kylästä Rovaniemen läheltä. Hän on kasvanut suvussa, jossa monenlaisia kasveja on perinteisesti käytetty osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Misikangas on ollut innostunut yrteistä jo lapsesta saakka. Hän muistaa hyvin, miten esimerkiksi piharatamoa käytettiin jo lapsuudessaan pienten haavojen hoidossa. 

Laulussakin luikautetaan Lapin luonnossa olevan outoa taikaa ja pohjoisessa kasvaneiden kasvien tiedetään olevan vahvaa tavaraa. Miksi Lapin luonnossa kasvavat yrtit ja kasvit ovat tehoaineellisesti voimakkaampia kuin etelämmässä kasvaneet?

- Pohjoiset olosuhteemme laittavat kasvimme äärimmäisen tiukille. Kasvimme joutuvat ikään kuin paiskimaan töitä yötä myöten vuoden valoisimpina aikoina. Niiden pitää kehittää vahvempia vaikuttavia aineita, jotta kestävät auringon paisteen kesällä, ja toisaalta kovat lumet ja pakkaset talvella. Vain vahvat selviävät Lapissa, julistaa Katja pilke silmäkulmassa.

Ruusujuuren terveyshyödyt ja käyttö


Ruusujuuri on adaptogeeninen kasvi, josta hyötyy taatusti moni oravanpyörässä ravaava nykyihminen. Mitkä ovat ruusujuuren tärkeimmät hyvinvointia lisäävät avut ja miten nopeasti ruusujuuresta voidaan hyötyjä saada?

- Adaptogeeniset kasvit ovat tasapainottavia ja auttavat sekä kehoa että mieltä balanssiin. Ruusujuuri on erityisen hyvä stressiin, koska se tasapainottaa sekä henkisiä että fyysisiä stressioireita. 

- Ruusujuuri on todella hyvä yrtti myös urheileville ihmisille. On todettu, että ruusujuuri vilkastuttaa lihasten hapenottokykyä ja nostaa kehon suorituskykyä. Se onkin erinomainen valinta vaikkapa kesän vaellusreissuille mukaan, Katja suosittelee.

Ruusunjuuren energisoivan vaikutuksen voi tuntea jopa saman tein jos olo on hyvin nuutunut ja väsynyt. Arctic Warriorsin Sinni-tuotteessa ruusujuuri on uutettu kasviglyseriiniin mikä takaa sen hyvän imeytymisen, joka alkaa jo suoraan suun limakalvoilta. Vaikutus voi olla välitön - joko piristävä tai sitten ylikierroksia tasapainottava.

- Toisaalta urhelijoiden voi olla hyvä boostata kehoa jo etukäteen, esimerkiksi viikko tai pari ennen itse suoritusta maltillisella ruusujuuri-annostuksella, jotta kehon suorituskyky paranee jo etukäteen. Myös kovan urheilusuorituksen jälkeen kannattaa ottaa ruusujuurta, joka auttaa kehoa palautumisessa, kertoo Katja.

Arctic Warriorsin ruusujuurta sisältävää Sinni-tuotetta käyttävät yhä suuremmissa määrin keski-ikäiset naiset sekä monet miehet, jotka ovat erityisen hektisessä elämäntilanteessa. 

- Olemme saaneet ihanaa palautetta siitä, miten Sinni on palauttanut fokuksen ja terävyyden takaisin ihmisten elämään, kertoo Katja iloisesti. 

- Myös urheilijat ja aktiiviliikkujat hyötyvät Sinnistä, ja matkoilla se on loistava apuri paikkaamaan vuorokausirytmin heilahteluita, niin sanottua jet lag-vaikutusta.

Arctic Warriorsin Sinniä on saatavilla kätevissä kertaannospakkauksissa sekä pullossa. Pienet kertaannospakkaukset ovat superkäteviä reissuilla mukana. 
Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin.

Väinönputken terveyshyödyt ja käyttö


Myös väinönputki on noussut terveystietoisten suosioon viime vuosien aikana. Mitä hyötyjä väinönputkessa on ihmisen hyvinvointia ajatellen?

- Väinönputki on Lapin pyhä kasvi, jota saamelaiset ovat käyttäneet kautta aikojen ja pitäneet sitä pyhänä yrttinä. Väinönputki on C-vitamiinia pullollaan, ja saamelaiset ovat käyttäneet sitä mm. keripukin torjunnassa. Se on myös erittäin antibakteerinen, joka tekee siitä loistavan flunssakauden kaverin, ja on tutkittu, että se jopa tappaa streptokokkibakteereita. Väinönputki on loistava ensiaputuote flunssan ensioireisiin, toki väinönputkea kannattaa nauttia ennaltaehkäisevästi jo ennen flunssakauden alkamista, jotta saadaan vastustuskykyä entistä paremmaksi, yrttitaituri Katja vinkkaa. 

Väinönputkea voi nauttia esimerkiksi Arctic Warriorsin Mahti-tuotteen avulla, jossa väinönputken lisäksi on myös nokkosta. Sekä Mahdissa että Sinnissä on molemmissa toisena raaka-aineena nokkosta. 

- Nokkonen on kaikista ravintosuperfoodeista ihan ehdoton kunkku, koska se sisältää lähestulkoon kaikkea mitä me ihmiset tarvitsemme. Nokkonen toimii äärimmäisen hyvin yhdessä erityiskasvien kanssa. Nokkosesta saadaan iso skaala eri ravintoaineita kun taas erityiskasveissa, kuten väinönputkessa tai ruusujuuressa, on tietty funktio kehon ja mielen tasapainottamisessa. Loistava kombo siis, kertoo Katja. 
Ruusujuuri ja väinönputki nostavat suosiotaan - eikä mikään ihme! Niistä molemmista on kosolti apua monenlaisiiin haasteisiin.

Arktiset soturit - pohjoiset mahtiyrtit


Arctic Warriors tuo framille arktisen luonnon jykevimmät soturit muodossa, jossa nykyihminen saa niiden tehon helposti hyödynnettyä. Ruusujuuren ja väinönputken suosio on viime vuosina kasvanutkin kohisten. Ne ovat kuitenkin olleet suomalaisessa kansanlääkinnässä tunnettuja kasvoja jo iät ja ajat. Miksi ne vaipuivat melkein unholaan vuosien saatossa?

- Tietämykseni mukaan sotien aikana ja jälkeen meidän lääketeollisuus otti valtavia harppauksia eteenpäin. Tämä kehitys syrjäytti luontaisen lääkityksen täysin. Kaikkialla maailmassa tätä ei ole tapahtunut, kuten esimerkiksi Venäjällä tai monessa muussa Euroopan maassa, jossa perinteinen kasvilääkintä on pidetty länsimaalaisen lääketieteen rinnalla. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana on toki Suomessakin kasvanut kiinnostus kasvilääkintään. Itse näen, että pehmeämpi kasvilääkintä toimii erityisen hyvin ennaltaehkäisevästi ja erilaisten oireiden ensiavussa, kun taas järeämpää lääketiedettä tarvitaan sitten kun muut keinot eivät enää auta, pohtii Katja. 

Arctic Warriorsilla on tärkeä rooli Narkauden kylän vireyttäjänä. Kerro lisää toiminnastanne hyvän jakajana paikallisesti.

- Täällä meillä on yrityksenä kylän tuki, ja vaikka me laskettiin jossain vaiheessa, että varasto- ja postitustilojen siirto Viroon olisi meille edullisempaa, päätettiin kuitenkin jatkaa toimintaamme täällä yhdessä Narkauden kyläläisten kanssa. Tätä kautta saamme kylän ihmiset meille työskentelemään. Lapin kylät autioituvat ja työpaikoista on pulaa ja siksi koemme, että se on erittäin tärkeää, että voimme työllistää ihmisiä täällä, Misikangas linjaa.

Katja Misikangas vinkkaa, että Lappiin kannattaa tulla toki marjareissuunkin, sillä yhtä lailla kaikki marjatkin ovat pullollaan ravintoaineita. Ruohonjuuren asiakkaille hän lähettää myös vuolaat kiitokset ja terveiset. 

- Ruohonjuuren asiakkaille iso kiitos. Kiitos kaikista tsempeistä ja palautteista, mitä olemme tuotteistamme saaneet. On ihana huomata, miten aktiivisesti te tulette myymälässä juttelemaan meidän maistattelijoille, kysymään ja keskustelemaan tuotteista. Rohkaisen kaikkia kyselemään tuotteistamme ja tutustumaan lisää, sanoo Katja hymyssä suin. 

Arctic Warriorsin valikoimaan kuuluu Sinnin ja Mahdin lisäksi myös hunajapohjainen, energisoiva Puhti, kuusenkerkkäjauhe Kerkkä sekä puolukka- ja mustikkajauhe.

Löydät kaikki Arctic Warriorsin tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta ja myymälöistä.
Nappaa Pohjolan voimayrtit omaksesi tästä >>