Puhtia päivään pienistä siemenistä!

Ravintorikkaat siemenet ovat ravinnetiheiden ratkaisujen parhaimmistoa - ja oivallinen osanen jokapäiväistä leipää ja puuroa. Kooltaan pikkuruisiin siemeniin on sulloutunut kompaktisti rutkasti ravinteita: mm. hyviä rasvoja, proteiinia ja kuitua.
Foodin siemenet Ruohonjuuri

Kun rikastat ravintosi monipuolisesti siemenillä, ropautat samalla kroppaasi moninaisia terveyshyötyjä. Esimerkiksi kalsiumrikas seesaminsiemen on luustosi paras kaveri kun taas chia- ja pellavansiemenet tekevät eetvarttia vatsalle avuitellen mm. ruuansulatuksen toimintaa. Mahtavaa (yli 300:ssa kehon toiminnossa tarvittavaa) magnesiumia ja mm. ihon, hiusten ja kynsien kauneutta tukevaa sinkkiä on monissakin siemenissä - esimerkiksi auringonkukansiemenissä. 

Jos siemenistä tahtoo tempoa kaikki terveyshyödyt irti, kannattaa ne liottaa ennen kupuunsa kippaamista. Liotettuina siementen sisältämät entsyymit aktivoituvat ja siemenet sulavat vatsassa paremmin - ja myös ravintoaineet tulevat tällöin täydellisemmin hyödynnetyksi. 

Chia-Siemenet

“Chia-siemenet ovat hinta-laatusuhteeltaan ehkä paras hankinta superruoka-sektorin elintarvikkeista”, totesi ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja taannoin - eikä lainkaan suotta!

Pikkuruisia chia-siemeniä (Salvia Hispanica) ovat jo muinaiset atsteekit käyttäneet ravinteikkaana ruoka-aineena. Chia siemenet ovat omega 3-rasvahappojen lähde sekä proteiinirikas piristys ruokavaliotasi ryydittämään. Ne ovat kuitupitoisia ja sisältävät E-vitamiinia. Chia siemenet vaalivat vatsaasi ja ovat myös urheilijoiden ja voimailijoiden ruokavaliossa tärkeä supersiemen. Chia merkitseekin maya-intiaanien kielellä voimistamista ja vahvistamista. Buustaa sinäkin kroppasi entistä ehommaksi! 

Käyttövinkki: Laita siemenet likoamaan veteen (tai muuhun nesteeseen) 15-60 minuutiksi – näin saat aikaan huippuravinteikkaan, geelimäisen hyytelön, joka sopii sellaisenaan lusikoitavaksi tai lisättäväksi vaikkapa pirtelöiden, jogurttien, puurojen tai myslien joukkoon. Voit mainiosti tehdä kerrallaan isommankin annoksen chia-hyytelöä, sillä se säilyy mainiosti jääkaapissa useamman päivän.

Tummilla ja vaaleilla chia-siemenillä eroa on ainoastaan väri - ravintoarvot ovat molemmissa samat! Vaalea chia on kuitenkin perinteisesti arvostetumpaa, koska pellot tuottavat vain jonkun verran vaaleaa verrattuna tummaan. 

Chia imee itseensä 9-kertaisen määrän nestettä. Voit valmistaa Chia-hyytelön laittamalla 1dl siemeniä litran kannuun ja kaatamalla vettä tai muuta nestettä siementen päälle. Sekoittele välillä, ja huomaat että siemenet turpoavat täyttämään koko kannun. 

Tätä hyytelöä voit nauttia sellaisenaan tai käyttää sitä pirtelön pohjana - et tarvitse mitään muuta nestettä pirtelöösi.

Omega 3-rasvahapot ylläpitää normaaleja seerumin triglyseriditasoja.

Hampunsiemen

Hivenen pähkinäiseltä maistuvan hampunsiemenen sanotaan olevan lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Hampunsiemen ansaitseekin superfood-tittelin sen äärimmäisen monipuolisuutensa ja ravinnetiheytensä vuoksi. Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde, joka sisältää kaikki kehollemme välttämättömät aminohapot sekä liudan muita ei-välttämättömiä aminohappoja. 

Hampunsiemen on myös loistava hyvien rasvahappojen lähde, jossa omega-3- ja omega-6 -rasvahappojen suhde on ihmiskeholle optimaalisin. 

Omega 3 rasvahappojen saanti on tärkeää sydän- ja verenkiertoelimistön hyvinvoinnille. Ravitsemussuositusten mukainen rasvakoostumus, johon kuuluu omega-3 rasvahappoja, auttaa pitämään kolesterolinkin kondiksessa.

Auringonkukansiemen

Tiesitkö muuten, että auringonkukansiemen on varsinainen voimanpesä? 

Lempeän herkullisessa ja helppokäyttöisessä auringonkukansiemenessä on mm.  magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä. 

Kurpitsansiemen

Kuriptsansiemenet ovat muhkeita, meheviä ja aromikkaita. Arvostetuimmaksi kurpitsansiemeneksi korotetaan lähes poikkeuksessa Styrian-lajikkeen luomutuotetut kurpitsansiemenet, jotka ovat erityisen suuria ja maukkaita. Kurpitsansiemenissä on hyviä rasvahappoja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja E-vitamiinia sekä kohtuullisesti kaliumia, fosforia, kuparia ja seleeniä sekä kuitua.

Seesaminsiemen

Seesam, aukene! Seesaminsiemenillä on pitkä historia: niitä on kasvatettu yli 3000 vuoden ajan. Yllättävää kyllä; seesaminsiemen lienee yksi kaikkein  vanhimmista viljellyistä öljykasveista. 

Seesaminsiemenet ovat terveyttä tulvillaan! Niissä on herkullisessa muodossa mm. kalsiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. 

Seesaminsiemeniä suosimalla saa todella näppärästi kohotettua murkinansa ravintoarvoja - ja rikastettua ruokavaliotaan.

Ruohonjuuresta löytyy seesaminsiemeniä myös mustana versiona, joka on vaaleampaa “perussiementä” aromikkaampi ja ravinnetiheämpi versio. 

Pellavansiemen

Pellavansiemenet ovat omega-rasvahappojen lähde ja ne saavat vatsasi toimimaan terhakkaalla tavalla. Suosittelemme pellavansiemeniä erityisesti kovasta vatsasta kärsiville. 

Pellanvansiemenet sopivat oikein oivallisesti käytettäväksi esimerkiksi leivontaan sekä ripoteltavaksi esim. puuroon, mysliin tai vaikkapa jogurtin joukkoon.

Pellavansiemenet tuovat jeesiä mm. ruoansulatukseen liittyvissä ongelmissa.

Siementen käyttö

… on helpompaa kuin heinänteko! Nuo pikkuruiset voittajan voimavarart maistuvat mahtavilta evässekoituksissa ja tuovat leipä- ja sämpylätaikinoihin ravinteikkuutta ja mukavaa makua. Siemenet taikovat ateriasta täyteläisemmän hyvien rasvahappojen ja proteiinien lisätessä kylläisyyden ja mielihyvän tunteita.

Siemeniä on varsin vaivatonta levitellä sinne sun tänne: ruokien sekaan ja ruoka-annosten päälle, smoothien joukkoon tai vaikkapa puuron pariksi. Suositeltava päiväannos ravinnetiheitä siemeniä on aikuisille 2 rkl ja lapsille 1 rkl - tuon satsin saa nautituksi varsin helposti ja hyvillä mielin. 

Siementen valinnassa monipuolisuus kannattaa: vaihtele lajeja, niin kroppasi tulee ravituksi ja makuhermosi helistellyksi kokonaisvaltaisemmin.

Kattavan kimaran siemeniä löydät terveytesi tueksi Ruohonjuuren verkkokaupasta >>