Purukumit - popsitko muovia tietämättäsi?

Tiedätkö mitä laitat suuhusi, kun syöt purukumia? Tanskalaiskaverukset lukivat ainesosalistan ja järkyttyivät. Nykyisin he valmistavat purukumia pelkästään luonnollisista ainesosista.
True Gum biohajoava purkka

Purukumin synkät salaisuudet

Purukumi on nykyisin harhaanjohtava nimitys. Nimestään huolimatta purukumi on harvoin tehty luonnonkumista. Sen sijaan purukumin perusmassa sisältää usein synteettisiä kumeja, jotka valmistetaan maaöljystä – samasta materiaalista kuin muovi!

Tämä ei ole purukumin ainoa synkkä salaisuus. Harmittomalta tuntuva suupala saattaa sisältää myös hormonitoimintaa häiritseviä yhdisteitä, joista voi seurata kehitys- ja lisääntymishäiriöitä sekä ongelmia hermoston tai immuunipuolutuksen toiminnassa. Hormonihäiritsijöitä ovat myös purukumeissa hapettumisenestoaineina käytetyt lisäaineet E320 ja E321 (BHA ja BHT).

Purukumi ei ole ainoa hormonihäiritsijöiden lähde, vaan niitä voi saada myös muista lähteistä kuten kosmetiikasta, pakkauksista, kankaista ja rakennusmateriaaleista. Tässä piileekin ongelman ydin.

Vaikka purukuminvalmistajat noudattaisivat kaikkia säädöksiä ja lisäaineille määriteltyjä turvarajoja, sekin voi olla liikaa. Tanskan kuluttajaneuvosto kehottaa erityisesti lapsia ja raskaana olevia naisia välttämään kaikkia BHA- ja BHT-yhdisteitä sisältäviä tuotteita, sillä jopa pienet annokset lisäävät yhdisteiden kokonaisvaikutusta.

True Gum maatuva purukumi
True Gumin perusmassa chicle-kumia, jota tehdään sapodillapuun maitiaisnesteestä. Luonnollisen chiclekumin ansioista True Gum on biohajoava ja pysyy pehmeänä pidempään. Kosteutta lisää luomulaatuinen glyseriini, joka kaiken muun tavoin kasviperäistä eikä sisällä GMO-ainesosia.

Järkytys


Kaverukset Morten Ebdrup ja Peter Regnersgaard havahtuivat karuun todellisuuteen muutama vuosi sitten Kööpenhaminassa. ”Söimme purkkaa ja satuimme lukemaan ainesosaluettelon läpi. Ilmeni että 7 ensimmäistä raaka-ainetta oli makeutusaineita ja vasta sen jälkeen tuli purukumin perusmassa. Googletimme, mitä purukumin perusmassa on ja saimme selville, että se sisältää monia erilaisia muoveja – jopa samoja, joita käytetään muovipusseissa ja autonrenkaissa. Tuli huijattu olo”, Ebdrup sanoo.
 True Gum maatuva purukumi
True Gum on makeutettu vähäkalorisilla luonnollisilla makeutusaineilla, kasvin lehdistä saatavalla stevialla ja suomalaisista koivuista peräisin olevalla ksylitolilla!

472 testireseptiä

Ebdrup ja Regnersgaard eivät jääneet surkuttelemaan tilannetta, vaan ottivat ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyivät valmistamaan purukumia omassa keittiössään. Ainesosiksi he valitsivat vain luonnollisia raaka-aineita. ”Tilasimme kimpaleen kovaa chiclekumia ja ryhdyimme nakuttelemaan siitä palasia kotikeittiössä. Siitä se lähti. Testasimme 472 eri reseptiä – tiedän sen tarkalleen, sillä kirjasimme jokaisen grammalleen taulukkoon”, excel-nörtiksi tunnustautuva Ebdrup nauraa.

True Gum maatuva purukumi
True Gum -purukumeista on saatavilla monta mahtavaa makua!

Vain luonnollisia ainesosia


Kotikokkailu muuttui vähitellen liiketoiminnaksi. Syntyi True Gum, vain luonnollisia ainesosia sisältävä aito purukumi – ilman muovia, ilman hormonihäiritsijöitä.

True Gumin pohjana on luonnollinen chiclekumi, joka on peräisin sapotillapuusta (Manilkara zapota). Keski-Amerikassa kasvavan sapotillapuun maitiaisnestettä kerätään juoksuttamalla sitä puun kuoreen leikatuista viilloista. Maitiaisnestettä voidaan kerätä samasta puusta yhä uudelleen, mikä tekee tuotannosta myös ekologisesti kestävää.

Myös muut ainekset tulevat luonnosta: Hampaita hellivä ksylitoli suomalaisista koivuista ja stevioliglykosidit steviakasvin lehdistä. Ne korvaavat keinotekoiset vähäkaloriset makeutusaineet kuten aspartaamin ja asesulfaami K:n. Hammaslääkäreiden suosittelema 5 gramman annos ksylitolia tulee täyteen pureskelemalla neljä palaa purukumia lounaan ja päivällisen jälkeen.

True Gumin pitää kosteana ja mehevänä kasvipohjainen glyseriini, ja maku on peräisin vain luonnollisista aromeista ja ainesosista. Tällä hetkellä True Gumin valikoimassa on kolme herkullista vaihtoehtoa: pirteä inkivääri & kurkuma, raikas minttu & matcha sekä rauhoittava lakritsi & eukalyptus.

Kaiken kukkuraksi True Gumissa käytetty chiclekumi on maatuva materiaali. Yritys teettää parhaillaan tutkimusta hajoamisprosessin nopeudesta, mutta jo nyt tiedetään että chiclekumi hajoaa 10 kertaa nopeammin kuin tavallinen kumi. Älä silti heitä True Gumia luontoon äläkä liimaa sitä tuolin pohjaan! Luonto ja äiti kiittävät!

***

Lateksiallergisille tiedoksi: True Gumin chiclekumi on peräisin sapotillapuusta (Manilkara zapota), ei kumipuusta (Hevea brasiliensis). Kumipuun lateksille allergisia on huomattavan paljon, mutta myös sapotillapuun lateksille eli chiclekumille voi olla allerginen. Se on tietysti paljon harvinaisempaa, koska kyseistä kumia käytetään paljon vähemmän eikä kovin moni ole ehtinyt kehittää allergiaa kyseiselle aineelle. True Gumin perustajilla on ystävä, joka on huomattavan allerginen kumipuusta saatavalle luonnonkumille, mutta pystyy syömään True Gumia ilman ongelmia. Kannattaa toki kokeilla varovaisesti. 

Maista ja ihastu itsekin  - True Gum -purukumit ostat omaksesi tästä >>