Planet Pure – todellisia ekopesuaineita paremman maailman puolesta

Tässä pesussa luonto ei todellakaan likaannu! Ekopesuaineiden suunnannäyttäjän Planet Puren missiona on tehdä kaikkensa, jotta maailma olisi parempi paikka – ihmisille ja muulle luonnolle.
Planet Pure – todellisia ekopesuaineita paremman maailman puolesta

Planet Pure valmistaa luomusertifioiduista ainesosista ekopesuaineita, joilla aika iso osa Ruohonjuurenkin asiakkaista jo pesee kotiaan ja pyykkejään. Planet Puren korkealaatuiset tuotteet ovat vegaanisia, 100% kasvipohjaisia, ympäristöystävällisiä, reilusti tuotettuja, ja hellävaraisia iholle.

Itävaltalainen Silvio Perpmer perusti Planet Puren vuonna 1999. Planet Pure lanseerasi ensimmäiset täysin kasvipohjaiset pesuaineet vuonna 2008 ja vuonna 2011 Planet Puren pesuaineet olivat maailman laajuisesti ensimmäiset luomusertifoidut pesuaineet. Alusta lähtien yrityksen tavoite on ollut kehittää tuotteita, jotka hengittävät luonnon voimaa ja pitävät ihomme ja kehomme terveinä.

Planet Puren ensimmäinen tuotesarja koostui ekologisista pesuaineista, joista myöhemmin juonsivat juurensa Ruohonjuuren hyllyjäkin notkuttavat, täysin biohajoavat, ja kasvi- ja pesupähkinäpohjaiset pesuaineet. Koko tuotannon perusta on alusta asti ollut yrityksen vahva arvopohja: luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Planet Puren tuotanto on puhdasta ja ympäristöystävällistä alusta loppuun, eikä tuota lainkaan jätettä.

Planet Puren motto: Koska ihmiset tarvitsevat ihmisiä

Ympäristön suojelemisen lisäksi Planet Puren vahvoja arvoja ovat ihmisten terveys ja yhteiskuntavastuu. Yrityksen juuret ovat vahvasti ihmisyyden kunnioittamisessa. Planet Pure kohtelee jokaista ihmistä reilusti ja sen he ovat myös todistaneet työllistämällä vähemmistöjä, kuten vammaisia ja maahanmuuttajia. Lisäksi he maksavat jokaiselle työntekijälle kunnollista palkkaa. Yritys tukee avokätisesti monenlaisia kansainvälisiä sosiaalisia projekteja ja ympäristönsuojeluhankkeita. Mahdollisimman moni työvaihe suoritetaan käsin, mahdollisimman minimaalisesti koneita käyttäen.

Puhtautta pähkinöistä: pesupähkinät ovat ekopesuaineiden simppeli sankari!

Pesupähkinät ovat Sapindus mukorossi -puun hedelmiä, jotka kasvavat trooppisilla alueilla ympäri maailman. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä vaan luumarjoja, jotka sopivat hyvin myös pähkinäallergisille.

Pesupähkinöitä ei voida käyttää ravinnoksi, mutta niiden kuoret sisältävät 15% saponiinia, luonnollista puhdistusainetta. Ne eivät sisällä lainkaan hajusteita tai kemiallisia jäämiä ja siksi sopivat erinomaisesti allergikoille. Pesupähkinöitä on käytetty vuosituhansia luonnonmukaisessa lääkinnässä ja pesuaineena Intiassa. Yksi puu tuottaa satoa jopa 200-300 kg vuodessa peräti 90 vuoden ajan.

Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöiden käytöllä pyykinpesuun ja henkilökohtaisen hygienian hoitoon on jo satojen vuosien perinteet. Muutaman viime vuoden aikana pähkinät ovat saavuttaneet maailmanlaajuista suosiota vaihtoehtona teollisille pesuaineille. Pesupähkinä on alkutuote, jonka tuotanto ei vaadi raskasta, luontoa kuormittavaa infrastruktuuria. Pähkinöiden kerääminen ja käsittely luonnonmukaisesti työllistävät paikallisia ihmisiä ja tukevat vanhoja perinteitä ja kulttuuria, jossa elanto ei synny metsiä hakkaamalla, vaan niistä huolta pitäen.

Puuston hakkaamisesta johtuva eroosio on nykypäivänä suuri ongelma Himalajan vuoristossa. Pesupähkinäpuu sitoo maaperää ja suojaa siten eroosiolta. Pähkinöiden kerääminen ei vahingoita itse puuta millään tavalla. Niiden valmistus ei tuhlaa energiaa, sillä niitä ei tarvitse jalostaa juuri lainkaan. Pesupähkinät hajoavat täysin luontoon.

Planet Pure maksaa aina kunkin tuontierän täyden hinnan rahteineen etukäteen. Reilun kaupan järjestelmä edellyttää 60 % ennakkomaksua. Sertifikaattijärjestelmä perustuu kuitenkin harvalukuisiin volyymituotteisiin, joihin pesupähkinä ei toistaiseksi kuulu, eli sertifiointia niillä ei ole. Maailmankauppojen liitto kuitenkin toteaa sen olevan yhtä reilu kuin mikä tahansa Reilun kaupan tuote.

Pesupähkinöiden hyödyt putsauspuuhissa

Pesupähkinät sisältävät 15% saponiinia, joka on luonnollinen puhdistusaine. Saponiinit toimivat pyykinpesussa emulgaattorina, jonka ansiosta vesi ja rasva sekoittuvat toisiinsa. Usein likatahraa peittää öljykerros, jonka saponiini pystyy poistamaan. Lika vapautuu pesuveteen ja huuhtoutuu pois. Pesupähkinöiden saponiini liukenee 30 asteessa ja pähkinöitä voi käyttää missä tahansa lämpötilassa tästä ylöspäin. Saponiini ei siis ole saippuaa, joten sillä voi huoletta pestä myös hienoja tekstiilejä ja kestovaippoja. Saponiini säilyttää tekstiilien värit kirkkaina ja pehmittää pyykin, joten huuhteluainetta ei tarvitse käyttää.

Pesupähkinät eivät sisällä hajusteita tai muita lisäaineita. Näin pyykkiin ei jää terveydelle haitallisia kemiallisia jäämiä tai voimakkaita tuoksuja. Ne sopivat hyvin allergikoille. Pesupähkinät eivät myöskään sisällä saippuaa, joten niitä voidaan käyttää kaikkeen pyykinpesuun, myös hienoille tekstiileille ja kestovaipoille. Pesupähkinöiden saponiini säilyttää tekstiilien värit kirkkaina ja pehmittää pyykin, joten huuhteluaineelle ei ole tarvetta.

Vinkkejä pesupähkinöiden käyttöön

Pesupähkinöiden kuorista alkaa liueta puhdistavaa saponiinia yli 30°C lämpötilassa, eli niistä ei liukene pesuainetta pesukoneen huuhteluohjelman aikana. Ne pesevät tehokkaasti normaalilikaisen pyykin, mutta ne eivät valkaise pyykkiä tai poista vaikeita tahroja. Käsittele tahrat tahranpoistoaineella ennen pesua. Pesupähkinät sopivat siis kirjo, valko- ja käsinpesuun 30 asteesta aina 95 asteeseen saakka. Pesupähkinät pesevät niin hellävaraisesti, että niitä voi huoletta käyttää myös herkimmille tekstiileille. Pesupähkinöiden annostelu tapahtuu pyykin painon sekä likaisuuden mukaan. 3-5 kg:n koneeseen riittävää määrä on 4-6 pähkinää, likaiselle pyykille tai 7 kg:n koneeseen tarvitaan 6-8 pähkinää. Laita pesupähkinät pussiin ja laita suljettu pussi vaatteiden päälle koneeseen ja kone käyntiin. Pesupähkinät voi käyttää toisenkin kerran mikäli pyykki on pesty alle 60 asteessa. Lopuksi pesupähhinät voi heittää bioroskikseen taikka kompostiin. Myös Planet Puren tiskiaineet ovat pesupähkinäpohjaisia!