Bokashi-kompostointi ja luonnon ikuinen kiertokulku

Kompostoimalla luot uuden suhteen jätteeseen.
Bokashi-kompostointi ja luonnon ikuinen kiertokulku

Bokashi-kompostointi on kotitalouden biojätteiden fermentoimista mikrobien avulla. Ideana on siis valmistaa itse kasvilannoitteet ja omaa multaa esimerkiksi viherkasveillesi. Bokashi vähentää metaanipäästöjä ja jäteautojen ajelua.

- Tästä seuraa myös hyvä fiilinki – omalta osaltaan tekee jotain luonnon puolesta, bokashi-kompostoinnin pioneeri Esa Jussila julistaa.

Fermentoiminen eli bokashoiminen sopii kaikille ympäristöstään välittäville - niin kaupunkiin kerrostaloihin kuin maaseudullekin. Kaikille, jotka haluavat hyödyntää kaikki orgaaniset jätteensä jo heti asunnossa ja valmistaa itselle hyvää multaa ja lannoitetta. Orgaaninen jäte sisältää kaikki tarpeelliset ravintoaineet , vitamiinit ja mineraalit. Lisäksi oman kasvualustan valmistaminen on erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Oiva apu bokashoimiseen on BioProffa-biokeruuastia, johon kaikki orgaaniset jätteet kerätään ennen bokashointia. Sen kannessa oleva aktiivihiilisuodatin estää pahat hajut sekä pörräävät banaanikärpäset. Tyylikäs ratkaisu tukee trendikästä ja tarpeellista biojätekeräystä.

Kuten kaikki tiedämme, antavat puutarha ja kasvit meille kaikille mielenrauhaa ja voimaa! Kompostimullassa on vain yksi vika – se loppuu aina kesken!

Esbau on luonnonmukaisen puutarhanhoidon pioneeri!

Suomessa bokashi-kompostoinnin edelläkävijä on Esbau, joka tuo maahan myös Ruohonjuuren verkkokaupassa ja Kampin myymälässä myytäviä bokashi-välineitä. Luota luontoon!

Homma sai alkunsa vuonna 1983, kun Esbau Oy perustettiin.

- Olimme perheen kanssa muuttaneet Espoon Tapiolan rivitaloasuntoon, jonka yhteydessä oli pieni puutarha nurmikkoineen. Nurmikko piti aina leikata ja leikkuujätteet täytyi viedä sadan metrin päässä olevaan jätesäiliöön. Se tuntui haaskaukselta – nehän voisi kompostoida ja valmistaa niistä kompostimultaa, Esa Jussila kertoo.

Etsinnöistään huolimatta Jussila ei löytänyt silmäänsä miellyttävää kompostoria, jonka vuoksi hän suuntasi kulkunsa Pariisin puutarhamessuille tavoitteenaan löytää tyylikäs kompostori sekä yleisemminkin vaihtoehto vallalle olleille kemiallisille puutarhanhoitotuotteille. Ja Pariisin messuiltahan se löytyi: lämpöeristetty Thermo- kompostori.

- Vuoden päästä se oli Suomen suosituin kompostori. Se toi mukanaan myös oksasilppurit, joita ei Suomessa ollut vielä nähty. Hetken päästä ohjelmassa olivat luonnonmukaiset lannoitteet ja luonnonmukaiset torjunta-aineet. Tämä kaikki oli varsinaista pioneerityötä. Myrkyttömyys oli saapunut Suomeen – nythän siitä on tullut jo itseisarvo. Alle nelikymppiset katsovat mitä he suuhunsa laittavat. Kulutusvalinnoillaan he päättävät mitkä tuotteet pärjäävät. Vastuullisuus on itseisarvo, luonnonmukaisen puutarhanhoidon edelläkävijä kertoo.

Jussilan Esbau-yrityksen filosofiana oli alusta lähtien tuoda luonnonmukainen, myrkytön puutarhanhoito kaikkien suomalaisten ulottuville ja saada ihmiset hoksaamaan. että jätteet ovatkin rikkaus!