Nyt julistetaan joulurauha!

Mitä yhteistä on joulun ajalla ja stressillä? Joulun on tarkoitus olla hyvän mielen ja rentoutumisen juhlaa: vapaata töistä ja päiväunia. Leppoista yhdessäoloa: perhe, ystäviä ja rakkaita ympärillä. Lahjojen antamista ja vastaanottamista. Joulupöydän herkullisia antimia. Onnellisuutta, lempeä ja lämpöä. Kuulostaa hyvältä!
Nyt julistetaan joulurauha!

Joulussa on kosolti hyvää mutta monille joulu on myös melkoinen stressin lähde. Erään tutkimuksen mukaan joulun vietto voi olla niin rasittavaa, että se kirjaimellisesti laukaisee joskus jopa sydänkohtauksen. Monilla on henkilökohtaisia syitä olla pitämättä joulusta – esimerkiksi yksin vietetyn joulun tai aiempien joulujen aiheuttamien traumojen takia. Selvää on myös se, että joulun moderni ilmentymä sisältää runsaasti elementtejä, jotka pikemminkin lisäävät stressiä kuin vähentävät sitä.

Hyvin valmisteltu joulu on mukava ajatus, mutta täydellisesti tuotettuna se ei valmistu itsestään. Jonkun täytyy suorittaa kaikki valmistelut. Työtaakan ja koetun stressin yhteys on selkeä. Joulussa yhdistyvät ns. optimismiharha ja kaikessa suunnittelussa ihmisille tyypillinen työmäärän aliarviointi. Täydellisyyttä ei joulussa varmastikaan kannata tavoitella vaan tähänkin juhlaan kannattaa suhtautua armollisesti ja lempeästi. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa.

Pohjoisen pallonpuoliskon joulu osuu vuoden pimeimpään aikaan, eikä säässäkään ole aina kehumista. Kaamosmasennus on todellinen, laajavaikutteinen ja laajasti koettu ilmiö. Kaiken lisäksi pimeän ja yllättävien kirkkaiden valojen yhdistelmä on sekin tutkitusti osalle stressin lähde.

Aistivälitteinen stressi ei rajoitu ainoastaan näköön. Monet nimittäin inhoavat aidosti joululauluja. Tutut laulut voivat tutkitusti olla positiivisia kokemuksia, mutta ainoastaan tiettyyn rajaan asti, ja liika toisto voi muuttaa ne negatiivisiksi ärsykkeiksi. Joululaulujen voi ilman sen kummempia tieteellisiä tutkimuksia olettaa ylittäneen monien mielessä liikatoiston rajan jo kauan sitten.

Stressin lähteinä voisi vielä listata luontaisen muiden miellyttämisen tarpeen, tiiviin perheen kanssa oleskelun aiheuttaman yksityisyyden puutteen, psykologisen taantuman, joka palauttaa mieleen lapsuuden toimintamalleja ja traumoja, sekä normaalista poikkeavan ruokavalion ja jouluisen tissuttelun keholle aiheuttaman rasituksen. Koetut odotukset ja niiden täyttymättä jääminen ovat nekin klassisia stressin aiheuttajia.

Todettakoon vielä, että viimeiset pari vuotta tuovat tähän perinteiseen stressien lähteiden listaan omat lisänsä.

Joulu se tulla jollottelee (ja siinä on juhlana tottakai myös valtavan paljon hyvää) mutta joulustressin saapuminen ei sen sijaan ole välttämätöntä. Joulustressi on siis vältettävissä.

Stressin fyysisten ilmentymien tavoitehakuinen ennaltaehkäisy ja torjuminen on harkinnan arvoinen strategia. Erilaisten meditaatio- ja hengitysharjoitusten, riittävän levon sekä liikunnan lisäksi tietyt rohdoskasvit ja mikroravinteet ovat luotettavia stressioireiden lievittäjiä. Oikein koostettuna ja annosteltuna yhdistelmänä niillä voidaan aikaansaada tehokas stressiä torjuva vaste.

Rohtos Labsin Rauha on kokonaisvaltaiseen stressioireiden torjuntaan suunniteltu kotimainen yhdistelmäravintolisä. Nimenomaan kokonaisuus on tässä tärkeä, sillä se on enemmän kuin osiensa summa. Rauha on valmiiksi mietitty paketti jolla on laadukas toteutus.

Rauhan sisältämä tehokas Ashwagandha-uute on luontaisen stressintorjunnan aatelia ja Ashwagandhan käyttö tähän tarkoitukseen yleistyy länsimaissa kovaa vauhtia. Ashwagandhan vaikutus perustuu ennen kaikkea sen luotettavaan kykyyn laskea stressihormoni kortisolin tasoa. Sen pitoisuus on korkeimmillaan aamulla, ja sen vuoksi myös Rauha on parasta ottaa aamulla.

Matala energiataso ja uupumuksen tunne lisäävät koettua stressiä. Tässä ovat hyödyksi Rauhan sisältämät, valmiiksi bioaktiivisessa muodossa olevat B- ryhmän vitamiinit, joita stressi kuluttaa ja jotka tukevat kehon normaalia energiatasoa sekä vaimentavat osaltaan stressiä. B6- ja B12-vitamiinit edistävät hermoston normaalia toimintaa ja psykologisia toimintoja sekä auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Ne edistävät myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Menossa mukana myös aminohappo tyrosiinin hyvin imeytyvä muoto. Tyrosiini on mm. dopamiinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin prekursori eli esiaste. Dopamiini tunnetaan mielihyvän kokemuksista ja se osallistuu tunteiden säätelyyn. Se vaikuttaa myös elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi. 

Autonominen hermosto on yksi keskeisimmistä stressin aktivoimista elimistön osista. Pitkittynyt stressi aiheuttaa hermoston epätasapainoa, jossa sympaattinen hermosto on jatkuvasti aktivoituneena ilman parasympaattisen hermoston normaalia, rauhoittavaa vastavaikutusta. Jatkuva epätasapaino aiheuttaa mm. matala-asteista tulehdusta ja puutteita luontaisessa vastustuskyvyssämme.

Rauhan sisältämät vihreän teen ainesosat, katekiinit ja L-teaniini, ovat erinomaisen tasapainottava lisä tähän valmisteeseen. L-Teaniini on aminohappo, joka on noussut suureen suosioon etenkin tyyneyttä ja mielenrauhaa arvostavien asiakkaiden keskuudessa. Annos Rauhaa sisältää vihreän teen katekiineja ja L-teaniinia kymmenien kuppien edestä.

Voit todellakin saada itsellesi olotilan, jossa kehosi ja tajuntasi eivät reagoi ulkoisiin stressitekijöihin niin voimakkaasti. Tällöin kehosi keskeiset toiminnot ovat paremmin tasapainossa, eikä hermokaan ole niin pinnassa ja energiaa sekä tahtoa riittää askareisiin. On siis joulurauhan aika.

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:

M-2008-1061 2183 - Withania somnifera (common name: Ashwagandha) - Mental Health and relaxation
M-2008-1061 2503 - Withania somnifera (Withania, horse smell, ginseng Indian, ashwagandha) - Cardiovascular health
M-2008-1061 3251 - Ashwagandha root (Withania somnifera) - Adaptogenic properties
M-2008-1061 3657 - Withania somnifera - Contributes to optimal mental and cognitive activity
M-2008-1061 4194 - Withania somnifera ROOT - Mental, stress & sleep
M-2008-1061 4195 - Withania somnifera ROOT - Energy
M-2008-1061 4196 - Withania somnifera ROOT - Respiratory
M-2008-1061 4197 - Withania somnifera ROOT - Rejuvenation
M-2008-1061 4198 - Withania somnifera ROOT - Reproduction
M-2008-1061 4199 - Withania somnifera ROOT - Skin
M-2008-1061 4507 - Withania somnifera-roots-Ashwagandha, Winter cherry - Antioxidant Activity