Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia!

Lihansyönnin vähentäminen on eettinen ympäristöteko, joka kannattaa myös oman terveytensä vinkkelistä vilkuille. Lue tästä jutusta Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivun vinkit lihansyönnin vähentämiseen.
Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia!

Mitä jos lopettaisit tai edes vähentäisit? Tämän kysymyksen siivittämänä on Ruohonjuuressa jo kymmenisen vuotta vietetty “Lihatonta jokakuuta” joka vuoden kymmenes kuukausi vastineeksi isommalle “Lihaton lokakuu” -kampanjalle.

Yhä useampi luopuukin lihansyönnistä kokonaan ja aiempaa suurempi määrä sekasyöjistä haluaa vähentää lihansyöntiään.

- Kasvissyöjien ja vegaanien määrä kasvaa koko ajan ja nuoremmassa väestössä on luontevaa karttaa eläinkunnan tuotteita. Isompi haaste lienee vähän vanhempi väki, jotka mieltävät aterian ilman lihaa jotenkin vajaaksi. Yleisesti on tiedossa että punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu toteaa.

Koivun mielestä lihansyönnin vähentäminen todellakin kannattaa - sekä oman terveytensä että ympäristön kannalta katsoen.

- Suolistosyövät ovat yleisiä, pääosin yli 60-vuotiaiden sairauksia. Niiden ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa ajoissa. Terveiden elämäntapojen ja liikunnan lisäksi on havaittu että esimerkiksi runsas punaisen lihan syönti ja eläinrasvojen käyttö suurentavat riskiä. Runsas lihansyönti lisää myös mm. sepelvaltimotaudin, ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen riskiä, Koivu kertoo.

- Usein ihan konkreettinen reaktio lihan syömisestä voi olla ähky ja raskas olo. Tämä saattaa johtua siitä ettei ruoansulatuksen entsyymit pilko proteiinia. Usein ruokavalion keventäminen helpottaa ja keventää oloa.

Ympäristön kannalta kasvisruoka on loistava valinta. Siirtymällä kasvisruokaan voi vähentää ruokansa hiilijalanjäljen jopa puoleen! Ilmaston kannalta kuormittavinta apetta on naudanliha, jonka taakka noin nelinkertainen kasvisruokiin verrattuna.

Kasviperäisistä tuotteista kaukaakin tuodut tuotteet ovat yleensä ekologisempia kuin lähellä tuotettu liha. Juurekset ovat usein kaikkein ekologisin vaihtoehto.

Miten lisätä kasvisten käyttöä?

Kasvisten ja marjojen kausiluonteisuus on hyvä pitää mielessä. Kun satokausi on meneillään, tarjolla on runsaasti kotimaisia kasviksia sekä hyvin talven säilytystä kestäviä juureksia. Satokaudella hinnatkin ovat luonnollisesti huokeammat.

- Lihaa voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla. Erilaisissa pavuissa proteiinia on keskimäärin 22 g/100g eli saman verran kuin naudanlihassa. Härkäpapurouheessa proteiinia on jopa 28,5g ja esimerkiksi linsseissä proteiinia noin 24 g, pähkinöissä noin 20 g, ravintoterapeutti vinkkaa.

- Herkkuhetkiin voi leivän päälle levittää maapähkinävoita josta saa hyvin proteiinia.

- Maitotuotteita voi korvata kasvipohjaisilla tuotteilla, kuten kaura-, soija-, mantelikermoilla ja -maidoilla.

Ruohonjuuresta löytyy kattava valikoima kasviproteiinien lähteitä. Erinomaisia valintoja ovat myös papu- ja linssipastat, joissa jo itsessään on parhaimmillaan 20g/100g proteiinia.

- Myös esimerkiksi hernerouhe, kikhernejauho ja hamppurouhe ovat lihan käyttöä vähentävän keittiössä vakiokamaa.