Nordic for You: lumoudu luonnon antimista!

Keski-Suomen metsistä ja Pirttilän tilan luomupelloilta ovat peräisin Ruohonjuuren asiakkaista ilahduttavat Nordic for You -tuotteet.
Nordic for You: lumoudu luonnon antimista!

- Valmistamme puhtaimmista luonnon lähiraaka-aineista tuotteita ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Käytämme tuotteissa luonnon villiyrttejä, marjoja ja vihanneksia sekä sieniä. Omalla tilalla tuotettavat ja kerättävät villiyrtit ovat luomua. Luomuvalikoima kasvaa jatkuvasti ja tuotteemme ovat myös lisäaineettomia ja vegaanisia. Yrityksemme sijaitsee keskellä metsämaisemaa 60 km Jyväskylästä pohjoiseen, Saarijärven Tarvaalan kylässä, Pirttilän tilan isäntä Visa Törmälä kertoo.

Pirttilän tilalla toimitaan ekologisesti kestävällä tavalla ja myös hiilipäästöjä pyritään entisestään mm. kasvatusmenetelmiä ja raaka-ainehankintaa optimoimalla, kierrättämällä ja käyttämällä kasvien kuivatuksessa bioenergiaa.

- Korjaamme mieluummin vanhaa uuteen käyttöön, kun rakennamme kokonaan uutta. Hyödynnämme digitaalisuutta kaikissa toimintamme vaiheissa BioERP -työkalun ja muiden alustojen avulla, Törmälä toteaa.

Mistä kaikki alkoi?

- Hankimme vuonna 2007 Saarijärven Tarvaalasta vanhan pientilan, jossa ei ollut harjoitettu maataloutta neljäänkymmeneen vuoteen. Ajatuksena oli kasvattaa jotain. Pusikoituneet pellot kasvoivat rikkaruohoja - maatalouden vihulaisia. Olisiko niitä vastaan pitänyt alkaa taistella?

- Päätimmekin liittoutua rikkaruohojen kanssa ja aloimme kutsua osaa niistä villiyrteiksi. Haimme pelloille ja lähimetsille luomusertifioinnit, parantelimme kasvuolosuhteita, kehitimme korjuuta, käsittelyä ja sopivia tuotteita. Remontoimme vanhan hirsinavetan elintarviketiloiksi ja sijoitimme sinne bioenergialla toimivan kasvikuivurin, Visa Törmälä kertoo urakastaan.

Uutteran aherruksen tuloksena tilan luonnonkasveista valmistetaan nyt monenlaisia hyvinvointituotteita ja luomuelintarvikkeita.

- Tavoite on jatkossa saada lisää luomukeruualuetta yhteistyössä metsänomistajien kanssa, jotta voimme kasvattaa ja monipuolistaa lähiraaka-aineiden luomusaatavuutta, Visa Törmälä suunnittelee.

- Mukavinta on ollut huomata, että maatalouteen liian pieni maatila on saanut uuden elämän, hän toteaa.

Mutta mikä sitten oli ensimmäinen tuote, joka laittoi koko prosessin liikkeelle? Sen selvittämiseksi pitää muisteloissa palata 1990-luvun Päijänteelle saakka! Silloin Törmälöiden pieni poika nimittäin keräsi rantaminttua, jota toi äidilleen - ja illalla sitten syötiin koko porukalla mansikka-minttuhilloa ja räiskäleitä. Tämän mukavan muiston tuloksena villiyrttiasia jäi hautumaan Törmälöiden mieliin.

Villiyrteistä kannattaa villiintyä!

Nordic for You:n Törmälät tahtovat tehdä ihmisille tutuiksi suomalaisten luonnonkasvien mahtavat maut ja terhakoittavan terveellisyyden. Jotta kasvien käyttö, maku ja ominaisuudet tulisivat ihmisille tutuksi, on monet tuotteistaan nimetty suoraan kasvien mukaan.

- Tuotteiden kasvinimillä niiden ominaisuuksista ja käytöstä on myös helppo hakea lisätietoa verkosta, Törmälä opastaa.

Erityisen suosittuja tuotteistaan ovat makusuolat, koska “suolaahan nyt käyttävät kaikki”.

- Ruoan voi valmistaa suolattomana ja maustaa sen kevyesti pöydässä sopivalla maulla. Haudutettavat yrtit ja yrttijuomat ovat löytäneet myös käyttäjänsä oikein oivallisesti, Visa Törmälä kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon:

- Myös yhdistettyjen juures-viherjauheiden menekki on lisääntynyt smoothiekansan parissa. Erityisesti punajuurijauhe-nokkosensiemen on herättänyt ihastusta, eikä pelkästään kauniin värinsä ansiosta.

Törmälöiden omia lempituotteita ovat haudutettavat yrttijuomat ja siankärsämösiirappi sekä sienituotteet.

- Erityisen innoissa olemme retki- ja lounaskäyttöön suunnitelluista haudutettavista ruoka-annoksista, jotka ovat tulossa valikoimiin kesäksi. Oikeastaan jokainen tuote on valmistajalle itselle mieluinen ja tärkeä.

Pirttilän tilan yrttimaakarit suosittelevat lämmöllä tuotteitaan kaikille, jotka etsivät suomalaisesta luonnosta uusia elämyksiä ja hyvinvointia.

- Jokainen voi edetä vapaasti maku tai hyvinvointivaikutus edellä. Tärkeintä on huomata, että puhtaimman veden, ilman ja maaperän sekä vuodenaikojen Suomesta löytyy erinomaisia vaihtoehtoja maailmalta tuotuihin hyvinvointituotteisiin, mausteisiin ja elintarvikkeisiin. Ja muistaa täytyy myös, että ystävän hyvinvoinnista voi pitää huolen – pieni lahja voi toisinaan pelastaa päivän, Törmälä vinkkaa.

Nordic for You -sarjansa avulla Törmälät haluavat edistää suomalaisten luonnonkasvien tunnettuutta ja käyttöä. Tuotteidensa alkuperä on tarkkaan tunnettu ja kasvien pohjoinen kasvupaikan sijainti pitkine, valoisine päivineen ja intensiivisine kasvukausineen takaavat laadun.

- Tilallemme voi sopia vierailuja, kerromme mielellämme lisää suomalaisen luonnon aarteista, Visa Törmälä lupaa.

Jos siis matka käy Keski-Suomen laaksojen liepeillä, niin kannattaa käydä kylässä Pirttilän tilan apajia ihastelemassa!