Nokkonen - luonnonkosmetiikan monitaituri

Nokkonen on varsin sitkeä ja vähään tyytyväinen kasvi, sen todistaa kenties tieto siitä, että Suomessakin nokkosta esiintyy koko maan laajuudella ja hyvin moninaisilla kasvupaikoilla, niin pihoilla, tienvarsilla, pelloilla kuin rantalehdoissa. Tämä ei kuitenkaan ollenkaan vähennä sen arvoa, päinvastoin, nokkonen on erittäin monikäyttöinen kasvi niin ravinto-, rohto- kuin tekstiilikäytössäkin. Itse asiassa nokkonen on Suomen vanhin tunnettu kuitukasvi.
Nokkonen - luonnonkosmetiikan monitaituri

Nokkosesta voidaan käyttää kaikkia kasvin osia, lehtiä, versoja, siemeniä ja juuria. Kevät ja syksy ovat sen parhaita keruuaikoja. Nokkonen on hyvin monikäyttöinen villiyrtti, joka sopii monenlaiseen ruuanlaittoon, rohdoksiin ja kosmetiikan ainesosaksi. Ennen kuin kiiruhdat keruupuuhiin, ota kuitenkin huomioon, että nokkonen kerää itseensä runsaasti nitraattia ja tästä syystä sitä ei tule kerätä kompostien tai ulkorakennusten liepeiltä. Runsas valon määrä vähentää kasvien nitraattipitoisuutta ja onkin suositeltavaa kerätä nokkoset vasta sitten kun aurinko on paistanut muutaman päivän ajan.

Nokkonen on monipuolinen myös sisällöltään, sieltä löytyy muun muassa amiineja, kuten histamiinia, flavonoideja, kuten isokversetiiniä, karotenoideja, C-vitamiinia, triterpeenejä, useita eri happoja, kuten sitruuna- ja piihappoa sekä varsin suuria määriä kalsium- ja kaliumsuoloja.

Kosmetiikkakäytössä, ja miksei muutenkin, nokkonen on varsinainen monitaituri, sillä sen on todettu toimivan muun muassa antioksidanttina, hillitsevän tulehduksien ja allergioiden oireita sekä taistelevan haitallisia mikrobeita, esimerkiksi Staphylococcus aureus- ja Staphylococcus albus –bakteereja vastaan. Kosmetiikkatuotteen INCI-listasta nokkosen tunnistaa nimellä Urtica Dioica Extract.

Nokkosta käytetään usein hiustenhoitotuotteissa, koska sillä on puhdistavia, hiusten väriä kirkastavia ja hiusta hoitavia ominaisuuksia, ja sen on myös todettu tepsivän hilseeseen. Ihonhoitotuotteissa nokkosta käytetään rauhoittavana, tulehdusta hillitsevänä ja antioksidanttisena raaka-aineena, ja tästä syystä sitä löytyykin aknen ja ihottumien hoitoon käytetyistä tuotteista. Hellävaraisuutensa ansiosta nokkonen sopii hyvin myös rauhoittamaan ja hoitamaan herkkää ihoa.

Perinteisesti nokkosta on käytetty jalkakylvyissä sen puhdistavien ja virkistävien ominaisuuksien vuoksi, siinäpä yksi vinkki, johon kerättyjä nokkosia on helppo kotona käyttää.

Ruohonjuuren valikoimasta nokkosta löytyy muun muassa seuraavista tuotteista, ja tuotteiden valmistajat ovat kertoneet raaka-aineen käytöstä näin:

Flow Cosmetics:Hemp-shampoopala sisältää piipitoista nokkosta, joka on hyvinkääläistä lähituotantoa. Nokkonen rauhoittaa hilseilevää hiuspohjaa ja stimuloi pintaverenkiertoa.”

Frantsila: ”Koivu-turve hoitoaineessa on nokkonen vahvistaa hiuksia, ehkäisee hilsettä, hiustenlähtöä ja hiusten harmaantumista sekä elvyttää päänahan verenkiertoa. Jalkavoiteessa nokkonen uudistaa ja elvyttää ihoa, edistää pintaverenkiertoa sekä vahvistaa myös verisuonien seinämiä.” 

Ole Hyvä Nokkos-yrtti shampoo: ”Nokkosta käytämme shampoossa siksi, että sillä on hiuspohjaa rauhoittavia ominaisuuksia ja se vähentää myös hiuspohjan rasvoittumista.”

Kirjoittaja ja osa kuvista: Sanna Pekkala