Rauhoittava siankärsämö on ihosi ystävä

Ihmiset ovat käyttäneet siankärsämöä jo tuhansien vuosien ajan sekä sisäisesti että ulkoisesti. Erityisesti sen roolista haavojen ja tulehdusten hoidossa löytyy merkintöjä historiankirjoista. Siankärsämöä on käytetty ja käytetään edelleen myös ruokien ja juomien, kuten viinien ja liköörien, maustamiseen sekä villiyrttinä.
Rauhoittava siankärsämö on ihosi ystävä

Valkoinen tai hennon vaaleanpunainen siankärsämö on monille tuttu niittyjen ja tienvierustojen kasvi, jota esiintyy lähes koko Suomessa, pohjoisinta käsivartta lukuun ottamatta. Erityisesti sen roolista haavojen ja tulehdusten hoidossa löytyy merkintöjä historiankirjoista, ja tässä lienee syy siihen, että Ruotsissa kasvi tunnetaan edelleen sotilaanruohona ja Venäjällä sitä kutsutaan sirppiruohoksi.

Siankärsämön maine haavojen hoidossa ei ole tuulesta temmattu, sillä se on adstringentti aine, eli sillä on ihokudosta supistava ja vahvistava sekä verenvuotoa vähentävä vaikutus.

Siankärsämön haihtuvan eli eteerisen öljyn koostumuksessa on suuria vaihteluita eri kantojen välillä ja siitä on löydetty yli sataa eri ainesosaa. Kasvin suojaavien ja antioksidanttisten ominaisuuksien ajatellaan olevan seurausta sen runsaasta flavonoidi- ja fenolisisällöstä. Siankärsämön tiedetään sisältävän myös immuunijärjestelmään vaikuttavia ainesosia sekä toimivan erilaisia bakteereita ja sieniä vastaan sisältämiensä flavonoidien, fenolihappojen, kumariinien ja steroleiden ansiosta. Seksviterpeenit ja alkamidit taas vastaavat kasvin anti-inflammatorisista ominaisuuksista.

Kosmetiikassa siankärsämöstä käytetään monia osia, mutta kenties yleisin on lehdistä ja kukista saatava uute, INCI-nimeltään Achillea Millefolium Extract.

Siankärsämöllä on ihoa hoitavia, rauhoittavia ja anti-inflammatorisia eli tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Siankärsämöä sisältävällä voiteella voidaankin hoitaa iholla olevia hiertymiä ja pieniä haavoja. Siankärsämö toimii myös hyvänä puhdistusaineena rasvoittuvalle iholle, koska se puhdistaa, auttaa pienentämään suurentuneita ihohuokosia, vähentää mustapäitä ja finnejä sekä parantaa ihon tekstuuria ja ilmettä. Siankärsämöstä valmistetulla hiushuuhteella voidaan parantaa lievästä hilseilystä kärsivää päänahkaa.

Siankärsämö on todettu myös hyvin siedetyksi raaka-aineeksi kosmetiikassa ja tutkimusten mukaan sillä on havaittu olevan positiivinen vaikutus sekä ihon pH-arvoon että ihon kosteustasapainoon.

Ruohonjuuren valikoimasta siankärsämöä löytyy muun muassa seuraavista tuotteista, ja tuotteiden valmistajat ovat kertoneet raaka-aineen käytöstä näin:

Frantsila: ”Tehovoiteessa siankärsämö elvyttää ja puhdistaa ihoa, supistaa kevyesti verisuonia ja hoitaa tulehduksia sekä on lymfan toimintaa elvyttävä. 

11 yrtin käsivoiteessa siankärsämön tehtävänä on hoitaa mahdollisia haavoja tai tulehduksia iholla sekä parantaa ihon epiteeliä. 

Jalkavoiteessa siankärsämö elvyttää laskimoverenkiertoa. Siankärsämöllä on myös puhdistava, verisuonia supistava, haavoja ja tulehduksia hoitava vaikutus” 

Rimita Triple Puhdistusvaahto ja Kasvovesi: ”Siankärsämö on Suomen luonnon huippuyrtti monipuolisilla käyttötarkoituksillaan. Ihonhoidossa se on puhdistava, edistää haavojen paranemista ja edistää jyväskudoksen muodostumista. Siankärsämön flavonoidit, tanniinit ja haihtuva öljy ovat antioksidanttisia ja tehokkaasti tulehdusta torjuvia. Sillä on voimakkaan antiseptista vaikutusta bakteereihin. Sen vuoksi se toimii hyvin esim. akneiholla ja rasvaisen ihon puhdistuksessa.”

Am eco cosmetics Peltokorteshampoo: ”Siankärsämö valikoitui raaka-aineeksi tähän shampooseen, koska se on kehitetty syväpuhdistavaksi ja detoksifioivaksi tuotteeksi erityisesti rasvaisille hiuksille ja päänahalle. Kasvin aktiiviset tanniinit säätelevät, normalisoivat ja tasapainottavat päänahan talintuotantoa. Tämä "Voimayrtti" sisältää runsaasti flavonoideja, alkaloideja, salisyylihappoa, tanniineja ja eteerisiä öljyjä, joilla on puhdistavia ja detoksifioivia vaikutuksia.”

Kirjoittaja ja osa kuvista: Sanna Pekkala