Kansallispuusta luonnonkosmetiikkaan

Koivu, Suomen kansallispuu, on varmasti jokaiselle tuttu näky, mutta harvemmin tulemme ehkä ajatelleeksi mihin kaikkeen siitä onkaan ollut ja on edelleen. Koivuja on useaa eri lajia, joista meillä pohjolassa yleisimpiä ovat hieskoivu (Betula pubescens) ja rauduskoivu (Betula pendula), joista jälkimmäinen tunnetaan myös lempinimellään riippakoivu, riippuvista oksistaan johtuen.
Kansallispuusta luonnonkosmetiikkaan

Koivulla ja siitä saatavilla raaka-aineilla on Suomessa todella pitkä käyttöhistoria. Vihtomalla on hoidettu nivelvaivoja, tervasta ja tärpätistä on valmistettu hauteita, tuohesta keitetty öljyä muun muassa ruusun hoitoon ja mahlaa on juotu ehkäisemään kevätväsymystä. Koivunlehtiä taas on käytetty juomissa ja ruuissa niin tuoreina kuin kiehautettuinakin. Ei siis ihme, että myös kosmetiikan saralla on kiinnostuttu koivusta ja sen mahdollisuuksista.

Koivu sisältää hurjan määrän erilaisia ravintoaineita, lehdistä saa muun muassa B2-, B3- ja C-vitamiineja, karotenoideja, rasvahappoja, kaliumia ja proteiinia, mahlasta taas useita eri happoja, kuten sitruuna-, omena- ja fostorihappoja sekä monipuolisesti kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, sinkkiä ja magnesiumia. Lehtien haihtuvasta eli eteerisestä öljystä löytyy lisäksi hyödyllisiä flavonoideja, kuten kversetiiniä sekä happoja, kuten betuliinihappoa.

Kosmetiikan raaka-aineena koivu on hyvin monikäyttöinen ja siitä voidaan hyödyntää lähes kaikki osat, niin lehdet, kaarnan, mahlan kuin versotkin. Tuotteiden INCI-listauksessa koivu voi esiintyä esimerkiksi nimillä Betula Alba Leaf Extract, Betula Alba Bark Extract ja Betula Alba Juice. Koska koivusta saadaan niin monia eri raaka-aineita kosmetiikkaan, ovat myös sen käyttömahdollisuudet laajat riippuen mitä osaa siitä käytetään.

Koivusta saatavilla raaka-aineilla on ihoa hoitavia ja rauhoittavia ominaisuuksia, joiden ansiosta sitä käytetään rauhoittamaan herkkää ja ärtynyttä ihoa. Mutta niillä on myös puhdistavia ja tulehdusta hillitseviä vaikutuksia, jotka tekevät siitä oivan raaka-aineen esimerkiksi hilsettä hoitaviin hiustuotteisiin.  Koivusta johdettuja raaka-aineita löytyy niin seerumeista, voiteista, saippuoista kuin shampoistakin.

Koivun ehkä tunnetuin ainesosa kosmetiikan saralla on sen sisältämä betuliini, ja siitä johdettu betuliinihappo, jonka on havaittu hillitsevän ihossa olevan elastiinin tuhoutumista sekä stimuloivan ihon kollageenisynteesiä. Tämä yhdistettynä varsin suureen määrän askorbiinihappoa eli C-vitamiinia sekä prosyaniideja ja flavonoideja, kuten kversetiiniä, tekevät koivusta myös varsin mainion anti-age-raaka-aineen. Kyseiset ainesosat toimivat vapaita happi- ja typpiradikaaleja vastaan hidastaen ikääntymisen merkkien, kuten juonteiden ja ryppyjen, syntymistä.

Koivunkaarnalla on pitkä käyttöhistoria haavojen parannuksessa, joka on innostanut myös nykytiedettä tutkimaan sen ominaisuuksia tarkemmin. Tutkimuksissa onkin havaittu selkeää näyttöä siitä, että koivunkaarnasta valmistettu uute ja sen sisältämä betuliini todella nopeuttavat haavojen paranemisprosessia ja vaikuttavat suotuisasti myös uuden ihokudoksen muodostumiseen. Lisäksi toisessa tutkimuksessa koivunkaarnauutteen havaittiin parantavan kuivan ihon kosteuspitoisuutta sekä hillitsevän ihon punoitusta.

Mikä mahtava ja monipuolinen puu meillä omissa metsissä kasvaakaan!

Ruohonjuuren valikoimasta koivua löytyy muun muassa seuraavista tuotteista, ja tuotteiden valmistajat ovat kertoneet raaka-aineen käytöstä näin:

PURE = BEAUTY Birch Sap Mist: ”Käytämme Birch sap mist-kasvovedessämme koivunmahlaa, koska se on aivan loistava kotimainen ihonhoidon raaka-aine, superkosteuttava ja täynnä iholle tärkeitä upeita ravintoaineita. Koivunmahla on täynnä ravintoaineita kuten aminohappoja, vitamiineja, proteiineja sekä ksylitolia eli koivusokeria. Koivunmahla on uskomattoman kosteuttavaa ja pienimolekyylisyyden takia se imeytyy ihoon erittäin hyvin (paremmin kuin vesi). Koivunmahla sisältää ihon supervitamiineja kuten B3 -vitamiinia, joka tasoittaa ihon sävyä ja parantaa sen kuntoa sekä kirkastavaa ja soluaineenvaihduntaa kiihdyttävää C-vitamiinia. Mahla sisältää myös tulehdusta vähentäviä ainesosia ja siksi sopii myös ärtyneelle/herkälle iholle.”

Ole Hyvä Koivu-sitrus käsienpesuneste: ”Koivunmahla sisältää paljon antioksidantteja ja suojaa vapaita radikaaleja vastaan. Koivunmahla palautta ihon kosteustasapainon ja tekee ihosta kimmoisan. Se on tärkeä ominaisuus juuri käsienpesutuotteessa, sillä käsiä kehotetaan varsinkin näinä aikoina pesemään useita kertoja päivässä. Ja kun niitä joutuu vielä desinfioimaan, niin kädet ovat kovalla koetuksella.”

Frantsila Koivu-turve shampoo ja hoitoaine: ”Koivunmahla antaa tuotteelle tehoa koivun sisältämistä mikroravinteista eli se sisältää mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, jotka hoitavat hiuksia ja hiuspohjaa.”

Kirjoittaja ja osa kuvista: Sanna Pekkala