Kehäkukka luonnonkosmetiikassa

Kehäkukka on tänä päivänä suomalaistenkin kasvimaiden rakastettu väripilkku, mutta sen käyttöhistoria ulottuu kauas menneisyyteen. Kehäkukka on nimittäin ollut yksi käytetyimmistä ja arvostetuimmista rohdoskasveista jo muinaisessa Arabiassa ja Kreikassa. Erityisesti sitä on käytetty ihonhoidossa parantamaan rohtumia, hyönteisten pistoja, känsiä ja haavoja.
Kehäkukka luonnonkosmetiikassa

Kehäkukkaa on voimakkaan värinsä takia käytetty värjäämään tekstiileitä ja viikinkinaisten tiedetään värjänneen sillä jopa hiuksiaan. Ihonhoidon lisäksi kehäkukkaa on käytetty mausteena, särkylääkkeenä ja rohtona muun muassa maksavaivoihin.

Kehäkukka sisältää muun muassa saponiineja, triterpeenejä ja flavonoideja. Kuten kehäkukkien upeasta väriloistosta voi päätellä, ne sisältävät paljon erilaisia karotenoideja eli luonnon omia pigmenttiaineita, jotka jaetaan hapettomiin karoteeneihin ja hapellisiin ksantofylleihin. Kukkien keltainen pigmentti muodostuu muun muassa beetakaroteenista sekä lykopeenistä, ja löytyypä kehäkukan lehdistä myös silmien terveydelle hyödyllistä luteiinia. Ihon hoidon kannalta karotenoidit ovat hyödyllisiä, koska ne toimivat antioksidantteina hidastaen vapaiden radikaalien aiheuttamia haittoja, kuten ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Kosmetiikassa kehäkukasta käytetään hyvin usein sen kukista saatavaa uutetta, INCI-nimeltään Calendula Officinalis Flower Extract, mutta siitä voidaan hyödyntää myös muita osia, esimerkiksi siemenistä puristettua öljyä tai kokonaisesta kasvista valmistettua uutetta.

Kehäkukka rauhoittaa ärtynyttä, herkkää ja punoittavaa ihoa. Se sisältää ihon paranemista edistäviä flavonoideja ja saponiineja, ja tästä syystä sitä käytetään usein sekä vahingoittuneen että kuivan ja karhean ihon hoidossa. Antiseptisten ominaisuuksiensa ansiosta kehäkukka auttaa myös haavojen ja ruhjeiden hoidossa sekä lievittää hyönteisten pistojen aiheuttamaa turvotusta ja kipua iholla. Kehäkukka on anti-inflammatorinen eli tulehdusta hillitsevä raaka-aine, ja sitä sisältäviä uutteita ja voiteita käytetäänkin erilaisten ihotulehdusten ja ihottumien sekä aknen hoidossa. Ja ellei tämä vielä vakuuttanut, on kehäkukkaa tutkittaessa havaittu sillä olevan myös ihoa kiinteyttäviä ja ihon kosteuspitoisuutta parantavia vaikutuksia.

Ihoa hoitavien ominaisuuksien lisäksi kehäkukalla on todettu kosmetiikan säilyvyyden kannalta hyödyllisiä piirteitä. Sen on havaittu sekä hidastavan haitallisten sienten kasvua että tuhoavan niitä. Lisäksi kehäkukalla on antimikrobisia ominaisuuksia tiettyjä bakteereja ja hiivoja vastaan. Nämä ominaisuudet ovat erittäin hyödyllisiä, koska etenkin luonnoskosmetiikkatuotteissa säilöntäaineiden käyttöä halutaan minimoida. Ei siis ihme, että kehäkukka on pitänyt pintansa ihon hoidon mahtiaineena jo vuosisatoja ellei -tuhansia!

Ruohonjuuren valikoimasta kehäkukkaa löytyy muun muassa seuraavista tuotteista, ja tuotteiden valmistajat ovat kertoneet raaka-aineen käytöstä näin:

Flow Cosmetics: ”Kehäkukka on perinteinen rohdoskasvi, jota on paljon käytetty sen ihoa korjaavien ja tulehdusta/ihoärsytystä hillitsevien ominaisuuksien vuoksi. Meiltä kehäkukkaa löytyy kuivattuna Marigold-shampoopalasta, sekä uutteena Marigold Butter-vartalovoista ja Marigold-deodoranttivoiteesta, jossa kehäkukkauute rauhoittaa kainaloiden herkkää ihoa.”

Frantsila: ”Tehovoiteessa käytetään kehäkukkaa, koska se on ihon epiteeliä uudistava ja ihoa rauhoittava yrtti. Kehäkukka-porkkanaöljyssä käytetään kehäkukkaa sen takia, koska se sisältää runsaasti karotenoideja eli A-vitamiinin esiasteita, jotka uudistavat ja rauhoittavat ihoa. Kehäkukka hoitaa myös ihon mahdollisia säteilyvaurioita, kuten auringonpolttamaa ihoa.

11 yrtin käsivoiteessa kehäkukka uudistaa ihon epiteeliä sekä rauhoittaa ja hoitaa (mahdollisesti vaurioitunuttakin) ihoa. Jalkavoiteessa kehäkukka rauhoittaa ja uudistaa ihoa. Kehäkukka on antibakteerinen ja lymfan kulkua
elvyttävä. Kehäkukan karotenoidit ja terpeenit tehostavat ihosolujen uudistumista. Luonnon deodorantti sisältää kehäkukkaa, koska se on antibakteerinen, lymfan toimintaa tukeva ja haavojen paranemista edistävä kasvi. Kehäkukan saponiinit rauhoittavat ihoa ja terpeenit uudistavat soluja".

Kirjoittaja ja osa kuvista: Sanna Pekkala