Kosmetiikan raaka-aineet: Kaura

Kaura, varsinainen joka paikan höylä ja Suomen ylpeys myös vientimarkkinoilla! Ainakin ruokakaupoista kauraa löytyy nykyään kaikissa mahdollisissa muodoissa, ja hyvä niin, mutta oletko ajatellut, että aika usein sitä löytyy myös kosmetiikkatuotteestasi.
Kosmetiikan raaka-aineet: Kaura

Kaura sisältää hurjan määrän hyödyllisiä ainesosia, niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettynä, kuten esimerkiksi oligo- ja polysakkarideja, joihin lukeutuu kenties kauran tunnetuin terveysvaikuttaja beetaglukaani, rasvahappoihin kuuluvia alfalinoleeni- ja linolihappoja, aminohappoja, flavonoideja, B- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineista muun muassa rautaa, sinkkiä ja magnesiumia.

Kosmetiikassa kauraa käytetään erityisesti herkän ja kuivan ihon hoidossa, koska sillä on havaittu olevan ihoärsytystä lievittäviä, ihoa suojaavia ja vettä sitovia ominaisuuksia. Näiden ominaisuuksien taustalla vaikuttavat eritoten kauran omat tähtiainesosat, avenantramidit, joilla tiedetään olevan antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia eli tulehdusta lievittäviä vaikutuksia sekä beetaglukaani, joka yhdessä lipidien kanssa suojaa ihoa sekä parantaa sen kosteuspitoisuutta. Kauran sisältämät saponiinit taas antavat sille peseviä ominaisuuksia, jolloin kauraa voidaan käyttää myös herkän ja hilseilevän ihon pesutuotteissa.

Kosmetiikkatuotteiden INCI-listoista kauran tunnistaa helposti sen tieteellisen nimen, Avena sativa, perusteella. Kaurasta johdettuja kosmetiikan raaka-aineita on melkoinen määrä, mutta muutamia yleisimpiä ovat kauran siemenistä saatava uute (Avena Sativa Seed Extract) ja öljy (Avena Sativa Kernel Oil) sekä siemenvalkuaisesta saatava uute (Avena Sativa Kernel Extract).

Erityisen hyödyllisenä raaka-aineena pidetään juuri kauran siemenvalkuaista, koska se sisältää runsaasti erilaisia ainesosia, kuten antioksidanttisia ksantofyllejä ja tokoferolia eli E-vitamiinia. Kauralla on myös viljoista suurin lipidipitoisuus, noin 7-8 %, ja suurin osa lipideistä sijaitsee juuri siemenvalkuaisessa. Ihonhoidossa merkittävää on siemenvalkuaisesta saatavan uutteen hyvä ihoaffiniteetti, joka tarkoittaa sitä, että se reagoi ihon kanssa helposti. Ihon on siis helppo hyödyntää raaka-aineen tarjoamat kosteuttavat ja ihoa pehmentävät ominaisuudet.

Koska kauran on havaittu sopivan erityisen hyvin kuivalle ja herkälle iholle, käytetään sitä usein lapsille suunnatuissa tuotteissa sekä herkän ja kutiavan ihon hoidossa. Tulehdusta hillitsevien ominaisuuksien ansiosta sitä voidaan käyttää myös tulehduksellisten iho-ongelmien hoitokeinona. Kauraa sisältäviä kosmetiikkatuotteita on tutkittu atooppisen ja kuivan ihon hoidossa ja havaittiin, että tuotteet olivat paitsi hyvin siedettyjä, ne myös lievittivät ihoärsytystä sekä paransivat kuivan ihon kosteuspitoisuutta.

Lisäksi kauralla on ikääntymisen merkkejä hidastavia, kuten ihoa silottavia ja kiinteyttäviä, vaikutuksia, joten se ei ole vieras raaka-aine anti-age -tuotteissakaan. Kuten jo alussa todettiin, kaura tarjoaa jokaiselle jotakin, myös kosmetiikan saralla.

Ruohonjuuren valikoimasta kauraa löytyy muun muassa seuraavista tuotteista, ja tuotteiden valmistajat ovat kertoneet raaka-aineen käytöstä näin:

Laponie of Scandinavia Face Cream -kasvovoide, Face Oil -kasvoöljy ja All-Around Balm -yleisvoide: ”Kaura sopii erinomaisesti herkälle iholle ja kauraöljy rauhoittaa ja hoitaa ihoa. Sen tuoksu on miellyttävä. Kolloidaalinen kaura mitä käytämme kasvovoiteessamme paitsi rauhoittaa ihoa, myös parantaa ihon kosteutusta ja suojaa sitä.”

Flow Cosmetics Beer & Oat protein -shampoopala: ”Kauraproteiini on käytössä siksi, että se on suunniteltu hennoille hiuksille volyymia tuovaksi shampoopalaksi. Oluen sisältämällä B-vitamiinilla on perinteisesti hoidettu myös hiuksia, ja erilaiset proteiinit ovat hyvin tyypillisiä volyymia antavissa hiustuotteissa niiden rakennepaikkaavien ja hiusta vahvistavien ominaisuuksien vuoksi ” 

Murumuru C-vitamiiniseerumi: ”Tuote sisältää kaurauutetta, joka valmistetaan suomalaisesta luomukaurasta. Kaurauute on loistava raaka-aine kuivan ja herkän ihon hoidossa, sillä sen sisältämällä beetaglukaanilla on ihoa rauhoittavia ominaisuuksia. Kaurauute on mielestämme yksi parhaimmista raaka-aineista ihonhoidossa, sillä se sisältää poikkeuksellisen paljon ravintoaineita ”

Ole Hyvä Hajusteeton Kaura-ksylitoli shampoo: ”Kaura ja ksylitoli ovat herkkäihoiselle täydellinen yhdistelmä sillä molemmat ovat todellisia tehokosteuttajia. Shampoossa ne vahvistavat ihon omaa kosteustasapainoa ja rauhoittavat herkkää hiuspohjaa. Samat ominaisuudet tulevat esiin myös suihkugeelissä ja käsienpesuaineessa. Kaura-ksylitoli yhdistelmä suojaa ihoa ennenaikaiselta vanhenemiselta.”

Kirjoittaja ja osa kuvista: Sanna Pekkala