Mustapippurin terveyshyödyt

Tiesitkö, että mausteena nauttimamme mustapippuri on terveyttä tulvillaan?
Mustapippurin terveyshyödyt

Kurkumamaidon hörpiskelijät ovat tottuneet ryydittämään kulauteltansa ripauksella mustapippuria - varsin hyvästä syystä: mustapippurin sisältämä piperiini pelittää oivallisesti yhdessä kurkumiinin kanssa.

Ayurvedassa mustapippuri on ruuansulatuksen “tulta” eli agnia kohentavista mausteista. Mutta tiesitkö, että mustapippurilla on lukuisia muitakin terveyshyötyjä? Ruuansulatuksen lisäksi särmää suupaloihin säveltävä mustapippuri tekee hyvää niin hengitysteiden, hermoston, maksan kuin ihonkin hyvinvoinnille. Mustapippuri vahvistaa lisäksi vastustuskykyä ja onpa siitä huomattu olevan jeesiä myös naisellisen terveyden tukemiseen.

Vaikka mahtimauste onkin, ei mustapippurikaan isoja ihmeitä tee eikä sitä ole syytä kukkukauhallisia kupuunsa kippailla. Silti mustapippurilla toden totta kannattaa ryydittää ruokiaan - sekä kulinaristisesta että rohdoksellisesta näkökulmasta kurkistellen.

Mustapippuri on parasta itse rouhittuna

Pippuriköynnöksestä puolikypsänä noukittava, auringossa kuivattava mustapippuri lienee maailman yleisin mauste. Mojovimman maun saa mustapippurista irti myllyssä rouhittuna ja siksi pippurinsa kannattaakin hankkia kokonaisena. Morttelikäsittelyn tai myllytyksen tuloksena mustapippurin aromaattiset öljyt pääsevät valloilleen ja sekä maku että rohdoksellinen yty on silloin kukkeimmillaan.

Tiesitkö muuten, että ainoita oikeita pippureita ovat musta-, valko- ja viherpippurit, jotka kaikki ovat saman kasvin marjoja? Viherpippuri poimitaan kaikkein raaimpana, mustapippuri puolikypsänä ja valkopippuri kaikkein kypsimpänä. Jos pippuriköynnöksen marjan antaisi kypsyä valmiiksi asti, pippuri olisi väriltään punainen.

Maustepippuri sen sijaan ei ole pippuri lainkaan vaan neilikan sukuisen kasvin marja. Sitruunapippuri puolestaa  on maustesekoitus, jossa yleensä on suolaa, musta- tai valkopippuria, sitruuna-aromia, sitruunankuorma ja joskus myös pikkiriikkisen kurkumaa.

Mustapippuri on trooppinen ryydittäjä

Jos sinne pitäisi mennä, missä pippuri kasvaa, tulisi kulkunsa ilman muuta suunnata trooppisille seuduille. Mustapippuria kasvaa etenkin Intiassa, Malesiassa ja Vietnamissa.

Parasta juuri nyt: Mustapippuridippi

Foodin-sarjan upouusi Cashew-mustapippuridippi saattaa hyvinkin olla herkullisin tapa nauttia aimo annos luomulaatuista mustapippuria. Maultaan täyteläinen, potkivasti pippurinen dippi sopii mainiosti sellaisenaan lusikoitavaksi (teelusikallinen riittää taatusti helisyttelemään makuhermoja) tai nautittavaksi levitteenä tai herkullisena lisukkeena. Erityisesti dippi on nimensä mukaisesti tarkoitettu vihannesten dippailuun - mutta moneen muuhunkin kovasti koukuttavasta tarmotahnasta todellakin on! Suosittelemme maistamaan!


M-2008-1061 2109 - Piper nigrum FRUIT - Digestion
M-2008-1061 2110 - Piper nigrum FRUIT - Respiration
M-2008-1061 2111 - Piper nigrum FRUIT - Nervous system
M-2008-1061 2112 - Piper nigrum FRUIT - Female reproductive system
M-2008-1061 2113 - Piper nigrum FRUIT - Liver
M-2008-1061 2114 - Piper nigrum FRUIT - Skin
M-2008-1061 2115 - Piper nigrum FRUIT - Immunity & Antioxidant
M-2008-1061 2116 - Piper nigrum - digestion