Oliiviöljy - miten tunnistan laadukkaan oliiviöljyn?

Tässä muutama vinkki avuksesi laadukkaan oliiviöljyn metsästykseen!
laadukas oliiviöljy


”Oliiviöljy on varmasti haastavin ja monimutkaisin elintarvike, mitä maailmassa on autenttisuuden todentamisen, valvomisen ja laadun kannalta. Ammattilainenkaan ei pysty vain öljypullon pakkausmerkintöjen perusteella vetämään johtopäätöksiä öljyn mausta tai laadusta”, totesi taannoisessa Helsingin Sanomien artikkelissa ylitarkastaja Jussi Peusa Evirasta.

Ruohonjuuresta löydät pelkästään mainioita oliiviöljyjä - mutta muualla maailmassa haasteita saattaa eteen pukata. Tässä muutama vinkki avuksesi laadukkaan oliiviöljyn metsästykseen!

Osta öljysi tummaan lasipulloon tai peltikanisteriin pakattuna
Suosittelemme ostamaan oliiviöljyt läpinäkymättömään pakkaukseen pakattuna, koska valo pilaa oliiviöljyn. Huomaathan, että myös happi on yksi oliiviöljyn vihollisista. Siksi öljypullon korkki kannattaakin sulkea visusti käytön jälkeen.

Valitse ekstra-neitsyt -laatua
Laadukkaan öljyn etiketissä lukee ”ekstra-neitsytoliiviöljy” - se on korkein oliiviöljyjen laatuluokka. Tasoista seuraava eli toiseksi laadukkain on neitsytoliiviöljy. Näihin kahteen korkeimpaan laatuluokkaan öljyt valmistetaan puristamalla/uuttamalla öljy vain mekaanisesti irti oliiveista. Alempiin laatuluokkiin kuuluvien öljyjen valmistuksessa usein tuhotaan maku- ja ravinto-ominaisuuksia lämmöllä tai kemiallisilla liuottimilla. Tuotteista voi myös löytyä mm. puristemassaöljyjä, jotka jäävät ominaisuuksiltaan huomattavasti heikommiksi.

Halvin on harvoin parasta 

Tämä vinkki tuskin yllättää. Laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy ei synny hetkessä eikä halvalla. Esimerkiksi useita makupalkintoja voittanut, Ruohonjuuressa myytävän Terra Creta -oliiviöljyn Koroneiki-oliivit kerätään luomu-
viljelyksiltä hellävaraisesti käsin ja tuotantoprosessi on nopea. Tämä siksi, että voidaan olla varmoja öljyn sisältämien polyfenolien määrästä ja laadusta.

Älä hämäänny

Vaikka putelin kyljessä komeilisikin “pullotettu Italiassa” se ei likimainkaan aina meinaa sitä, että öljy olisi valmistettu Italiassa tai raaka-aineena olisi käytetty italialaisia oliiveja. Öljyn alkuperän saa selville varmasti silloin, kun pakkauksessa tuotantopaikka ilmoitetaan täsmällisesti. Jos öljypullosi etiketistä tulevat muutenkin ilmi esimerkiksi öljyn oliivien lajikkeet,
tuotantoalue ja tuottajan nimi, on öljysi aika todennäköisesti kunnon tavaraa.

Huomioi päiväykset

Oliiviöljy on herkkä ja luonteikas luonnonannin, jonka maku alkaa valitettavasti asteittain heiketä jo muutamien kuukausien kuluttua oliivien murskaamisesta. Siksi kannattaa aina ostaa mahdollisimman tuoretta öljyä - ei mielellään sellaista, jonka päiväys on alle puolen vuoden päässä ostohetkestä. Oliiviöljyä ei kannata ostaa varastoon tai jättipakkauksissa ellei ole sen totaalinen suurkuluttaja. Avattu öljyputeli on suositeltavaa käyttää muutaman kuukauden aikana, jottei sen laatu ehdi heiketä. Säilytä laadukas ja herkullinen oliiviöljysi suojattuna valolta, kuumuudelta ja hapelta (eli korkki kiinni, kiitos).

Kitkeryys on ilomme!

Mietoihin öljyihin tottuneet säikkyvät toisinaan joidenkin oliiviöljyjen kitkerää makumaailmaa. Kitkeryys on kuitenkin hyvästä: se kertoo siitä, että öljyssä on terveyttä tukevia antioksidantteja! Makuaistiaan kannattaa siis kehittää oliiviöljyn kitkeryyttä arvostavaksi - kaksitoista maistamiskertaa tekevät ihmeitä tässäkin asiassa. On tutkittua, että oliiviöljyn kitkeryys viestii myös sen sisältämistä arvokkaista yhdisteistä, jotka vaikuttavat elimistössä tulehduskipulääkkeiden ainesosana käytettävän ibuprofeenin kaltaisesti. Yhteys ibuprofeenin ja oliiviöljyn välillä löytyi sattumalta kemiallisen aistimuksen ja maistamisen yhteydessä, kun Monell Chemical Senses Centerin johtaja Gary Beau-champ huomasi kongressimatkallaan Sisiliassa laittaneensa suuhunsa jotakin, joka sai aikaan samanlaisen reaktion kuin normaalit tulehduskipulääkkeet. Hän oivalsi, että kurkkua ärsyttävä tunne aiheutui nielemisen yhteydessä tuoreesta oliiviöljystä.

Tämän havainnon aikaansaannoksena virisi tutkimushan- ke, jossa selvitettiin oliiviöljyn sisältämän tekijän luonne ja sen farmakologiset ominaisuudet. Tehty tutkimus vahvisti ensimmäistä kertaa pitkäaikaiset epäilyt siitä, että oliiviöljyn ”kurkkukipuominaisuus” (oleokantaali-pitoisuus) on yhteydessä terveysvaikutteisuuteen. Öljyn oleokantaali-pitoisuuteen vaikuttaa oliiviöljyn ja raaka-aineena käytettyjen oliivien laatu. Tutkijoiden mukaan 50 gramman neitsyt-öljyannos päivässä vastaa teholtaan noin 10 %:a lääketabletin sisältämästä ibuprofeenin määrästä.

Haista ja maista!

Laadukas oliiviöljy voi hyvinkin maistua kitkerältä - mutta kuitenkin raikkaalta. Aisteihinsa kannattaa luottaa: tunkkainen, eltaantunut, etikkainen tai metallinen taju kertoo siitä, ettei öljy ole ehtaa ainetta. Etsi tuotteen aromeista ja mausta hedelmäisyyttä, tuoreiden kasvisten ja vastaleikatun ruohon tuoksua.

Eri oliivilajikkeista tuotettujen extra-neitsytoliiviöljyjen väri vaihtelee sen mukaan onko öljy puristettu vihreämmästä vai tummemmasta oliivista. Vihertävä väri öljyssä on kuitenkin myös viite tuoreudesta. Ajansaatossa öljyn väri muuttuu hapettumisen johdosta aina keltaisemmaksi/oranssimaksi ja jopa hieman rusehtavaksi.

Oliiviöljysuosikkimme:
Korkeasta laadustaan ylistetty Terra Cretan oliiviöljy on herkullinen ja terveellinen tuttavuus, jonka luomuviljellyt oliivit kerätään käsityönä. Sadonkorjuun jälkeen Terra Creta -öljyyn käytetyt oliivit toimitetaan nopeasti oliiviöljyuuttamolle, jossa öljy uutetaan kylmäerottelulla oliiveista. Käytössä on teknologialtaan moderni uuttamo, jonka valaistus ja ilmastointi hoidetaan aurinkoenergialla.

Nopean tuotantoprosessin ansiosta kaikki öljyn makuominaisuudet, aromit ja terveysvaikutukset ovat parhaimmillaan.

Ruohonjuurelta Terra Creta -oliiviöljyn tuottajat saavat pointsit myös siksi, että he pitävät hyvää huolta oliivin viljelijöistä ja ympäristöstä. Viljelijöitä tuetaan ja koulutetaan jatkuvasti. Öljyn koko tuotantoprosessi on suunniteltu ympäristöä säästäväksi. Esimerkiksi oliivien pesuvesi käytetään puiden kasteluvedeksi, eikä tuotantoprosessissa käytetä muutoin vettä. Oliiveista erotellut oliivipuiden lehdet käytetään lähitilojen eläinten rehuksi ja öljyn uuttamisesta jäljelle jäänyt puristemassa käytetään lämpöenergian tuottamiseen. Tätä oliiviöljyä suosittelemme testaamaan!

HUOM! Terra Cretalla on jäljitettävyysohjelma, jonka avulla voit katsoa oman öljysi tärkeimmät tiedot jäljittämällä sen viljelmille asti pullon takaa löytyvän eränumeronavulla. Jäljitä öljysi osoitteessa: www.terracreta.gr.

Osta Terra Creta oliiviöljyt kätevästi verkkokaupastamme!

Kurkkaa tästä Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >