Metsäkatoa vastaan!

Euroopan komissio tahtoo kitkeä markkinoilta metsäkatoa aiheuttavat tuotteet. Tämä onkin loistava päätös, sillä ilmastonmuutoksen ohella luontokato on yksi planeettamme kohtalonkysymyksistä.
Metsäkatoa vastaan!

EU:n tavoitteena on, että vastaisuudessa yritykset pystyisivät selkeästi osoittamaan maantieteelliset sijainnit, joissa niiden tuomat tuotteet on tuotettu. Työn alla ovat tiukemmat säännöt etenkin soijan, naudan, palmu­öljyn, puun, kaakaon ja kahvin tuontiin, joita EU-alueelle saisi rahdata vain silloin, kun pystytään luotettavasti osoittamaan, ettei tuotteiden valmistus ole kiihdyttänyt metsäkatoa.

EU:n linjaus on tärkeä ja uudet säännöt toisivat eettisesti ja ekologisesti selkeää parannusta nykytilanteeseen - ainakin jos sääntöjä tullaan noudattamaan. Komission päätös kannustaisi varmasti myös kehittämään eurooppalaista kasvintuotantoa - toki Euroopassa viljelyä soijapapua löytyy jo nyt Ruohonjuurenkin tuotteista. Myös kotimaista linssiä Ruohonjuuresta on jo nyt saatavilla.

Ruohonjuuren tuotteilla metsäkatoakin vastaan

VARJOKAHVIT. Esimerkiksi Ruohonjuuren asiakkaiden suosikeiksi vuosien varrella kohonneet Gran Palomar kahvit ovat varjokahveja - ja varjokahvit ovat konkreettinen valinta luonnon monimuotoisuuden puolesta. Varjokahvit viljellään luonnon monimuotoisuuttakin kunnioittaen muun luonnon keskellä puiden varjostaessa kahvipensaita. Gran Palomar -kahvit eivät siis ole plantaasikahveja eli niitä ei tehotuoteta monokulttuuriviljelmillä, joiden tieltä olisi hakattu metsää.

Myös monet muista Ruohonjuuressa myytävistä Cafetorian luomukahveista kasvatetaan korkealla vuoristossa, jossa kahvipensaat kasvavat hitaasti vähemmässä hapessa ja korkeampien kasvien varjostaessa niitä. Korkea kasvupaikka suojelee kahveja myös monilta tuhohyönteisiltä, jolloin torjunta-aineita ei tarvita eikä luontokato tämänkään tuloksena ylly.

Valitsemalla varjokahvin voi siis kantaa pienen kortensa kekoon biodiversiteetin puolesta - metsäkatoa vastaan!

PARAPÄHKINÄT. Parapähkinät muuttavat maailmaa paremmaksi. Ne auttavat säilyttämään Amazonian sademetsät, nuo maailman keuhkot.

Villeinä Amazonin sademetsissä kasvavat parapähkinäpuut saavat paikalliset asukkaat suojelemaan metsiään. Monille Amazonin alueen asukkaalle juuri parapähkinät ovat ainoa merkittävä tulonlähde, jonka vuoksi pähkinäpuita vaalitaan aivan erityisesti. Syömällä parapähkinöitä teet siis pienen teon ainutlaatuisten ekosysteemien suojelemisen puolesta ja metsäkatoa vastaan - ja saat samalla seleenibuustauksen oman terveytesi tueksi.

Aduki-sarjan muhevan makoisat parapähkinät kasvavat villeinä ja voimakkaina Boliviassa, Amazonian sademetsässä. Niiden hyödyntäminen luo työtä 15 000 paikalliselle kerääjälle, jotka poimivat puista pudonneet, vajaan parin kilon painoiset pähkinät maasta. Parapähkinöiden kuorinta, puhdistus ja pakkaaminen luovat yhteensä 45 000 työpaikkaa. Parapähkinän kerääminen säilyttää sademetsän monimuotoisuutta ja estää metsähakkuuta.

PAVUT JA LINSSIT. Papujen pupeltaminen liharuuan sijaan auttaa niin  ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kuin taistelussa metsäkatoakin vastaan.

Kasvisruuan hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin eläinperäisten antimien. Siinä missä yksi naudanlihakilo kuluttaa resursseja 15:n hiilidioksidiekvivalentin verran, pavut pärjäävät 0,65:llä yksilöllä.

Myös luontokato yltyy eli  luonnon monimuotoisuus vähenee karjataloudesta, kun metsiä hakataan laidunmaiksi. Sangen tehotonta on myös kierrättää kasviproteiinit eläinten kautta. Hämmästyttävää on, että Suomessakin soijasta noin 95 % käytetään eläinrehuja varten ja vain viitisen prosenttia ihmisten appeisiin. Täten perusmeiningin sekasyöjä tulee käytännössä murkinoineeksi kasvissyöjää enemmän soijaa vuodessa.

LUONNONKOSMETIIKKA. Luonnonkosmetiikassa käytetään monien syötäväksi kasvatettavien raaka-aineiden lisäksi vain luonnollisia raaka-aineita. Mitä enemmän käytetään luonnonkosmetiikkaa, sitä enemmän arvostetaan luonnosta löytyviä raaka-aineita ja näin luonnon monimuotoisuus säilyy ja parhaimmillaan kehittyy.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineista iso osa kasvatetaan luomuna, joka tuotantotapana on ylivertainen vaihtoehto luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi.

LUOMU. Selvää on, että luomutuotanto pelastaa pörriäisiä. Luomupelloilla monimuotoisuus kukoistaa ja luomutuotannon tärkein ympäristövaikutus onkin luonnon monimuotoisuuden ylläpito. Tavanomaisessa tuotannossa käytetään torjuntaineita, jolloin hyönteisten ja lintujen elämä käy tukalaksi. Esimerkiksi tuhohyönteisten torjuntaan käytettävät neonikotinoidit on tutkimuksissa todettu haitallisiksi mehiläisille ja kimalaisille. Luomupelloilla ei neonikotinoideja ja muita laboratorioissa kehitettyjä torjunta-aineita saa käyttää. Muun muassa siksi luomuviljelmillä eleleekin lähes kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä pelloilla.

Pölyttäjien väheneminen uhkaa ruoantuotantoa: 75 % ruokakasveista tarvitsee pölyttäjiä voidakseen tuottaa satoa. Ilman pölyttäjien uurastamista meillä ei olisi popsittavaksi esimerkiksi marjoja, hedelmiä tai pähkinöitä. Pörriäiset ovat luonnollisesti myös osa ravintoketjujen verkostoa, kun pölyttäjät vähenevät, myös niitä syövät linnut häviävät.

Ruuantuotannon saralla luomuviljellyt tuotteet ovat siis valinta luontokatoa vastaan. Luomutuotannon monipuoliset viljelykierrot, viljelykasvilajit sekä pölyttäjäystävälliset viljelykäytännöt lisäävät monimuotoisia elinolosuhteita useille luonnonvaraisille eläin- ja kasvilajeille.

MEHILÄISTUOTTEET. Mehiläisten arvoituksellisia antimia voi hyödyntää paitsi oman hyvinvointinsa tukemiseksi myös valintana paremman maailman puolesta. Mehiläisillä ja muilla pölyttäjähyönteisillä on siis suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle. Mehiläistuotteiden suosiminen auttaa pelastamaan pörriäisiä. 

Ruohonjuuressa myydään esimerkiksi Pesosen mehiläistarhojen hunajatuotteita, joita Esa ja Minna Pesonen ovat toimittaneet Ruohonjuureen jo parinkymmenen vuoden ajan. Pesosten mehiläispesät sijaitsevat Sastamalan ja Hämeenkyrön alueilla, missä maasto on peltojen, metsien ja pienten vesistöjen kirjomaa. Kukkavalikoima ahkerilla mehiläisillään on hyvin monipuolinen ja pölytystarmokin ensiluokkainen.

Vain hyviä tuotteita

Jokainen Ruohonjuuren tuote on parempi valinta ihmisen ja ympäristön kannalta - ja myös luonnon monimuotoisuutta ajatellen. Tunnemme tuotteidemme taustat ja teemme läheistä yhteistyötä tuotteitamme valmistavien ja maahantuovien pienyritysten kanssa. Me emme halpuuta hengiltä kumppaneitamme vaan panostamme kauaskantoiseen yhteistyöhön, joka ulottuu myös pitkäjänteiseen puurtamiseen paremman maailman puolesta.

Ruohonjuuren hyllyt suorastaan notkuvat tuotteista, joiden taustalla on konkreettisia tekoja luonnon monimuotoisuuden puolustamiseksi. Vierailtuamme esimerkiksi Frantsilan yrttitilan pelloilla ja A. Vogelin puutarhoissa (joita kaikkia voisi pörriäisten paratiiseiksikin kuvailla) olemme täysin vakuuttuneita siitä, että yhdessä muutamme maailmaa!

Luonto köyhtyy, kun me ihmiset pyrimme rikastumaan

Luontokadolla eli luonnon monimuotoisuuden niukentumisella on vakavia vaikutuksia maapallolle ja tietysti myös ihmiskunnan elinolosuhteisiin, ruuantuotantoon ja talouteenkin. Ilmastonmuutoksen rinnalla on tärkeää siis taistella luontokatoa vastaan - eli toimia luonnon monimuotoisuuden puolesta.

Kaiken elämän edellytys on, että maapallolla on hyvinvointia ympäristöjä, joita kansoittaa runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo. Ihmisen toimien vaikutuksesta kasveja ja eläimiä on maapallolla aina vain vähemmän. Jopa kokonaisia lajeja kuolee alati sukupuuttoon. ja luontopaneeli IBPESin mukaan sukupuutto uhkaa jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia.

Pääsyynä luonnon köyhtymiseen ovat maankäytön muutokset, joiden vuoksi elinympäristöjä tuhoutuu ja saastuu. Pitkälti luontokatoa aiheuttaa nykymoutoinen ruuantuotanto, jossa esimerkiksi karjan laitumien tai palmuöljyviljelmien tieltä hakataan sademetsiä. Silloin eroosio eli maan kuluminen pahenee ja luontokato yltyy. Myös rakennetun ympäristön laajentuminen ja energiantuotanto vaikuttavat elinympäristöjen hupenemiseen.

Myös ilmastonmuutos kiihdyttää luontokatoa, johon vakavia vaikutuksia on myös salametsästyksellä ja ylikalastuksella. Koska ilmastonmuutos ja luontokato ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa, auttaa ilmastonmuutoksen hillitseminen usein myös luonnon monimuotoisuutta. Tärkeää onkin, että ilmastonmuutoksen torjunnassa otetaan aina huomioon myös toimien vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen; jokaisella kasvi- ja eläinlajilla on oma tehtävänsä luonnossa ja paikkansa ravintoketjussa.

Kun suojelemme luonnon monimuotoisuutta, puolustamme rinta rottingilla samalla myös kaikkia ihmisen elämän, terveyden ja hyvinvoinnin mahdollistavia asioita ­– esimerkiksi hengityskelpoista ilmaa, puhdasta vettä ja ruokaa. Vaikka yksilöllinen merkitykselle maailmassa onkin vähäinen, jokainen meistä voi vaikuttaa. Itse asiassa: jopa jokainen sanamme ja jokainen tekomme tuuppaa maailmaa pikkiriikkisen johonkin suuntaan. Yhdessä muutamme maailmaa!