Maca saa voimasi valloilleen!

Maca on toden totta Superfood isolla ässällä! Maca-jauhetta nauttimalla saat tämän henkistä ja fyysistä terveyttä tukevan, adaptogeenisen kasvin hyödyt tehokkaasti elimistösi käyttöön. Mitkä ovat macan oleellisimmat terveyshyödyt ja mihin ne perustuvat? Siitä otimme nyt selvää!
Puhdistamo maca-jauhe

Viidakkorumpu pärisee macan vaikutuksista. Maca tukee sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia ja se kuuluu, innostuneet käyttäjät rummuttavat macan ihmeellisyyttä eri tavoin.

Hyvinvoiva ihminen on tasapainossa sekä fyysisesti, että henkisesti ja se näkyy kaikessa. Esimerkiksi lemmenpuuhat tahtovat luonnistua paremmin kun keho ja mieli toimii yhteistyössä! Macan vaikutus fyysisyyden tukemisessa näkyy mm. suorituskyvyssä ja jaksamisessa. Haastavat olosuhteet vaativat paljon ja maca onkin kivunnut suosioon erityisesti kuntoilijoiden ja urheilijoiden keskuudessa. 

Ravintoaineita pullollaan

Mineraali- ja hivenainerikas maca sisältää 18 aminohappoa. Tunnetuin löydetty vaikuttava ainesryhmä macassa ovat glukosinolaatit. Maca sisältää myös kasvisteroleita, joiden suotuisaa vaikutusta kolesteroliin onkin tutkittu runsaasti.

Macan aminohappokoostumuksessa paistattelee mm. kahmalokaupalla arginiinia. Maca pitää sisällään 10% proteiinia ja kaikki välttämättömät aminohapot. Tuossa voittamattomassa voimajauheessa on lisäksi mojovat määrät mm. tiamiinia (B1) riboflaviinia (B2), niasiinia (B3) sekä mittavasti myös mm. sinkkiä, kuparia, seleeniä, rautaa sekä booria.

Maca on pätevää purtavaa erityisesti kylminä vuodenaikoina tai vaikka kesälläkin, jos aina vaan paleltaa.
- Olenkin joskus nimennyt macan superruokien “sisäiseksi villapaidaksi” juurikin tästä syystä, Puhdistamon tuotekehityspäällikkö Markus Lundström toteaa.

Mikä ihmeen maca?

Maca on juures, joka kasvaa Perussa ja on korkeimmalla kasvava tunnettu ravintokasvi. Se on ollut iän kaiken vakiotavaraa perulaisessa ruokavaliossa.

Ruohonjuuren asiakkaidenkin keskuudessa suureen suosioon vuosien varrella kivunnut Puhdistamo-sarjan maca tuleekin Perusta, Juninin alueelta, Andien vuoristosta. Puhdistamolle macaa tuottavat sopimusviljelijöiden osuuskunnat, joita on käyty tapaamassa.

Eriväriset macat ja niidet erot

Lajikkeita on monia - ja ainakin mustaa, punaista ja keltaista macaa löytyy Ruohonjuurenkin hyllyiltä. Miten eri lajikkeet eroavat vaikutuksiltaan?

Tieteellisesti tutkimalla suuria eroavaisuuksia eri lajikkeiden välillä ei ole löydetty, mutta paikallisen perinnetiedon mukaisesti punaista macaa on pidetty sopivimpana naisille, mustaa miehille ja keltaista yleisesti kaikille. Joidenkin viitteiden mukaan näistä vahvin olisi musta, toiseksi vahvin punainen ja kolmanneksi keltainen, Lundström kertoo.

Jos macasta tahtoo tempaista hyödyt optimaalisesti terveytensä tueksi, miten ja millaisia annoksia sitä kannattaa käyttää?

- Perinteisesti macaa on käytetty enemmän tai vähemmän kypsennettynä. Vanhassa perinnetietämyksessä on usein osattu valmistaa ja aktivoida ruoat sekä yrtit siten, että niiden mahdolliset antiravinteet ja haittavaikutukset minimoidaan sekä aktiiviaineiden hyötykäyttö maksimoidaan. Näin on myös macan kohdalla, Lundström opastaa.

Raaka maca voikin aiheuttaa monelle ikäviä vatsanväänteitä, siksi Puhdistamolla onkin saatavilla ainoastaan huippulaatuista, gelatinoitua macaa. Tämä premium-macamme on siis hellävaraisesti höyrykypsennettyä, jonka ansiosta pitkäketjuiset, vaikeasti sulavat hiilihydraatit on saatu yksinkertaisemmiksi täysin luonnollisin keinoin. Näin macasta on saatu samalla kertaa sekä hyvin imeytyvä että erittäin vatsaystävällinen puhtipulveri, Markus mainostaa.

Macan käyttö

Hieman mallasmainen maku jakaa mielipiteitä. Jos macan maku ei sinua miellytä, nauti sitä yhdessä kinuskinmakuisen lucuman kanssa - lucuma nimittäin peittää alleen macan maun lähes kokonaan.

Myös suklaa ja kaakao ylipäätänsä on loistavia kavereita macalle - kaakao peittää terävintä makua ja toisaalta moni kokee myös että macalla voi täydentää kaakaon aromeita hienosti - kunhan eivät ihan lähde lapasesta mittasuhteet. Myös kotimaiset marjat toimivat macan kanssa hienosti.

Helpommillaan maca menee tietenkin alas kapseleina, mutta mikäli tykkää sen mausta, sitä on helppo lisätä vaikkapa smoothieihin tai lämpimään kaakaojuomaan, Lundström suosittelee.

Useimmat kokevat ruokalusikallisen (10 g) olevan sopivin annostus vuorokautta kohden. Joillekin riittää teelusikallinen tai pari kapselia. Annostus on siis yksilöllinen asia. Nyrkkisääntönä pidettäneen ehkä sellainen, että mitä aktiivisempi elämä, sen enemmän macaa voi saada kulumaan, Markus opastaa annostukseen liittyen.

Lundström nauttii itse macansa useimmiten smoothieiden tai lämpimien kaakaojuomien seassa. Lempismoothiensa resepti kaakao- tai marjapohjainen - ja tietysti macalla buustattu. Kapselit puolestaan kulkevat Markuksen mukana reissuissa, jolloin ei välttämättä aina ole mahdollista lähteä “kokkailemaan” tai kikkailemaan erilaisten jauheiden kanssa.

Osta Puhdistamon Premium maca -jauhe tästä >>

Terveysväitteiden perusteet / EFSA
M-2008-1061 3864 - Lepidium meyenii (Common Name : Maca) - Physical and mental health