Luonnonkosmetiikkalaatuiset aurinkovoiteet – varsin fiksu valinta!

On fiksua suojata ihoa pahimmalta paisteelta luonnonkosmetiikkalaatuisin aurinkovoitein. Annetaan luonnonkosmetiikka-asiantuntija Maria Nykäsen valottaa aurinkoasioiden taustoja!
Luonnonkosmetiikka aurinkovoiteet

Ensin opitaan perusasiat eli perehdytään siihen, miksi ihoa kannattaa suojata auringolta.

- Kaikkein tärkeintä on suojata ihoa palamiselta. Palaminen aiheuttaa ihossa solumuutoksia, joista pahimmillaan aiheutuu ihosyöpä, luonnonkosmetiikka-asiantuntija Maria Nykänen pohjustaa.

Ihoa kannattaa suojata toki muistakin syistä: liiallinen porotus esimerkiksi nopeuttaa ihon vanhenemista. Sanotaan, että iholla on “muisti” - puhutaan ns. valovanhenemisesta. Kun iho elämänkokemuksen kartuttua alkaa oheta, saattavat kaikki vuosien varrella kertyneet altistukset UV-säteilylle alkavat näkyä ihossa mm. pigmenttimuutoksina ja ihon rypistymisenä ennen aikojaan.

Auringolta suojautuminen on kaikkien asia - perheen pienimpien herkän hipiän lisäksi pitäisi muistaa suojata myös oma iho. Aurinkosuojavoiteiden käyttö ehkäisee ihon kuivumista ja sen ennenaikaista vanhenemista.

Alkukesällä tarkkana auringon kanssa!

On tärkeää napata aurinkosuojavoiteet käyttöön jo ihan kevään ensimmäisistä aurinkoisista päivistä asti. Pitkän talven jälkeen aurinko tulee iholle yllätyksenä eikä hipiämme ole valmistautunut ottamaan vastaan auringon UV-säteilyä. Suomessa aurinko porottaa juhannukseen saakka sellaisessa kulmassa, että se polttaa ihon helposti.

Fysikaalisen suojan omaavia, luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkovoiteita on aivan erityisen tärkeää käyttää kevään ensisäteistä alkaen, jos omaa rosaceaan tai aurinkoihottumaan taipuvaisen ihon, estenomi Nykänen korostaa.

Sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteet ovat turvallisia myös herkkäihoisille ja ihohaasteista kärsiville. Niissä ei ole sallittua käyttää kemiallisia UV-filttereitä eli toisin sanoen ns. reaktiivisia yhdisteitä.

Kemiallisten ja luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden erot

Miksi kemiallisen UV-filtterin omaavia aurinkovoiteita ei kannata käyttää?

Kemialliset UV-filtterit ovat reaktiivisia yhdisteitä, joilla on  biokemiallisesti haitallisia vaikutuksia sekä ihmisiin että luontoon - eikä näitä kaikkia vaikutuksia vielä edes tunneta, Nykänen toteaa.

Esimerkkinä hän mainitsee oktokryleeni-nimisen kemiallisen UV-filtterin, joka on niin vahvaa tavaraa, että jos sitä tiputetaan yksi pisara kymmeneen uima-altaalliseen vettä, se tappaa kaikki korallit siltä alueelta.

- Voidaan sitten miettiä, mitä tämä aine sitten tekee ihmisen iholle, Nykänen huokaisee.

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV -filtterit eivät ole reaktiivisia yhdisteitä vaan ne toimivat eri tavalla. Kun kemiallinen UV-filtteri imee itseensä auringon UV-säteilyn, fysikaaliset suojat  puolestaan heijastavat säteilyn poispäin ihosta.

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV-filtterit ovat hyvin tutkittuina turvallisia myös hyvin herkkäihoisten ja perheen pienimpien käyttöön. Tyypillisesti luonnonkosmetiikkalaatuisissa aurinkovoiteissa on myös hyvin miedot ja siedetyt tuoksut.

Fysikaalisen suojan omaavan luonnonkosmetiikkatuotteen tunnistaa tietysti luonnonkosmetiikkasertifikaatista. Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy aurinkosuojavoiteita moneen menoon Madara-, Weleda-, Alga Maris-, Biosolis-, Acorelle- ja Lavera-sarjoista. Kaikki Ruohonjuuren aurinkovoiteet ovat luonnonkosmetiikkalaatuisia ja tuotteiden kyljissä paistattelevatkin näin ollen viralliset luonnonkosmetiikkasertifikaatit.

Miten lasten iho kannattaa suojata?

Ensisijaisesti perheen pikkuväen iho suojataan ohuella mutta peittävällä vaatetuksella ja varjossa oleilemalla. Jos aurinkoon kuitenkin ampaistaan esimerksi ranta- tai uimahommien muodossa, kannattaa kumppaniksi napata luonnonkosmetiikkalaatuinen aurinkovoide.

Fysikaalisen UV-suojan omaava luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoide on lapsille ehdottomasti paras vaihtoehto, koska lasten iho on ohuempi eikä kemiallisten aurinkovoiteiden kaikkia vaikutuksia vielä tunneta, Nykänen muistuttaa.

Lapsille varta vasten kehitellyissä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa on aivan erityisen hellävaraiset raaka-aineet ja usein myös korkeampi suojakerroin, jopa 50. Joissain lasten aurinkovoiteissa on myös 100 % vedenpitävyys, mikä on myös hyvä huomioida rantapäiviä ajatellen.

100 % vedenpitävyyden omaavat aurinkosuojavoiteet eivät välttämättä lähde ihosta tavallisesti suihkutellessa vaan fysikaaliset filtterit voivat “hilseillä” ihosta. Jos siis käyttää 100 % vedenpitävyyden omaavat aurinkosuojavoidetta, kannattaa ajoittain kookosöljyllä hieroa iho kookosöljyllä, antaa öljyn vaikuttaa hetken aikaa ja sitten lämpimässä vedessä pestä öljy aurinkovoidejäämineen suihkussa pois. Näin vedenpitävä aurinkofiltteri saadaan irtoamaan ihosta - ja bonuspalkintona iho pysyy ihanan pehmeänä, Maria Nykänen vinkkaa.

Madaran uutuudet ovat aurinkosuojavoiteiden aatelia

Ruohonjuuren hyllyille ovat huhtikuun loppumetreillä putkahtaneet latvialaisen Madara-sarjan upouudet aurinkovoiteet. Sarjassa komeille kaksi aurinkosuojavoidetta - toinen kasvoille ja toinen vartalon iholle. Molemmissa on suojakerroin 30 eli korkea aurinkosuoja. Kasvoille tarkoitetussa aurinkovoiteessa on mukana hiukan sävyä, joka tasoittaa ihoa ja suojaa palamiselta tuikitehokkaasti.

Madaran uusissa aurinkosuojavoiteissa on muiden tehoaineiden lisäksi mukana isoampiaisyrttiä, joka osaltaan suojaa ihon kollageenia, ehkäisee valovanhemenista, suojaa palamiselta ja uudistaa ihoa. Aikuisten iholle suunniteltu, kasvoille tarkoitettu aurinkovoide pitää lisäksi sisällään hyaluronihappoa, joka tehokosteuttaa ihoa. Jos auringossa oleillaan pitkiä aikoja, kosteutta haihtuu ihosta ja iho saattaa kuivua. Tähän haasteeseen apua tuo huipputehokkaana kosteuttajana kosolti mainetta niittänyt hyaluronihappo!

Madara-sarjan vartalon iholle tarkoitettu aurinkovoide on puolestaan ihan koko perheen voide, jota voi mitä mainioimmin käyttää myös lapsille. Hyvin imeytyvä ja helposti levittyvä voide ei taatusti jätä ihoa valkoiseksi!

- Vaikka olisi vilkkaampikin lapsi, joka ei montaa sekuntia paikallaan pysy, Madaran aurinkovoide toimii loistavasti, Nykänen mainostaa uutuusvoiteen imeytymisnopeutta ja levittymiskykyä.

Koska Madaran aurinkovoiteessa on 85 % vedenpitävyys, kannattaa sitä lisätä iholle uusi kerros aina jokaisen pulahduskerran jälkeen. Näin varmistetaan se, että tuikitärkeä aurinkosuoja pitää taatusti pintansa.

Madaran aurinkovoidesarjan trendikkäimmät tuotteet lienevät niin sanotut “City CC-voiteet”, jotka suojaavat ihoa palamiselta ja omaavat suojakertoimen 15. Madaran CC-voiteissa on mukana antioksidantista tammenkuoriuutetta, joka antaa iholle tehokkaan suojan ilmansaasteiden vaikutuksia vastaan.

“Anti pollution” eli iholle saastesuojaa tarjoavat tuotteet ovatkin kuuma peruna kosmetiikkamaailmassa - eikä ihme: monissa suurkaupungeissa ilmansaasteet haittaavat sekä hengitystä että ihon hyvinvointia.

Madaran City CC-voiteista löytyy kaksi pohjoismaisen vaalealle iholle suunniteltua sävyä, jotka peittävät mainiosti ihon pikkuvirheet ja suojaavat ihoa tehokkaasti sekä UV-säteilyltä että ilmansaasteilta.

Tiesitkö muuten, että eteerinen sitrusöljy altistaa palamiselle? Sitruunaa sisältäviä ihotuotteita ei kannatakaan sivellä hipiälle auringonpalvontamenoihin aikoessaan.

Osta luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>

 

Lue myös:

Aurinko armas, antaa paistaa - miten suojata hipiä auringon UV-säteiltä >>

Miksi luonnonkosmetiikka on fiksu valinta? >>