Liian hyvää hukattavaksi: Kaikki joukolla hävikkiä vastaan!

Ruohonjuuressa on ihan yrityksen perustamisesta saakka taisteltu rinta rottingilla ja monipuolisin keinoin hävikkiä vastaan - luonnollisesti. Nyt keinovalikoimamme on laajentunut entisestään, kun asiakkaat voivat ResQ-sovelluksen kautta kätevästi pelastaa Kampin Ruohonjuuresta laaturuokaa, joka uhkaisi muuten mennä hukkaan.
ruokahävikin vähentäminen

ResQ:n käyttäjät pelastavat joka kuukausi kymmeniätuhansia ruoka-annoksia päätymästä roskiin. Nyt ResQ-sovellusta käyttävät voivat pelastaa luomuruokaa myös Ruohonjuuresta. Homma alkaa nyt toukokuussa kokeiluna Kampin myymälästämme ja jos asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kaikki sujuu sutjakkaasti, laajennamme palvelua myöhemmin myös muihin Ruohonjuuriin.

Monipuolisin keinoin hävikkiä vastaan

Ruohonjuuren tavoite on nollahävikki, jota kohti taivallamme määrätietoisin askelin. Täsmälliset tilausmäärät, tuotteiden päiväysseuranta, oikeat hyllytystavat, säntillinen valikoimanhallinta ja päiväsuhan alla olevien tuotteiden hinnanalennukset ovat jokapäiväistä työtämme, jolla estämme tuotteitamme joutumasta hävikkiin.

Me Ruohonjuuressa teemme myös hävikkikasvatusta. Toisinaan jaamme juuri päiväytyneitä (mutta itse aistiemme avulla hyviksi testamiamme) tuotteita ilmaiseksi asiakkaille. Tämän toiminnan tarkoituksena on paitsi ilahduttaa ihmisiä myös opettaa parasta ennen -päiväyksen tarkoituksesta: tuote vain hyvin harvoin on oikeasti käyttökelvoton parasta ennen -päiväyksen umpeutuessa. Vaikka se olisikin parhaat päivänsä jo nähnyt, saattaa se olla hyvinkin hyödynnettävissä - tuotteen oikea kunto selviää aistinvaraisesti tarkasteĺlen eli haistaen tai maistaen. Emme myy päiväytyneitä tuotteita mutta ilmaiseksi saatamme niitä hyvinkin asiakkaille antaa. Henkilökuntamme testaa aistinvaraisesti kaikki asiakkaille jaettavat ilmaistuotteet ja jakelu tapahtuu vasta sitten, kun ne on todettu kelvollisiksi.

Kerran vuodessa Ruohonjuuressa pidetään hävikkiviikko, jolloin hävikkiasioista valistamiseen keskitytään erityisesti. Keinoja hävikin vähentämiseen on lukuisia - niin meillä Ruohonjuuressa kuin jokaisen omassa kodissakin.

Ruohonjuuri auttaa myös tavarantoimittajiaan taistelemaan hävikkiä vastaan! Ostamme päiväytyvien tuotteiden erikoiseriä, autamme heitä päiväysseurannassa- ja joskus jaamme tavarantoimittajilta saamiamme juuri päiväytyneitä tuotteita asiakkaille ilmaiseksi.

Ruohonjuuri lahjoittaa joka viikko hävikkiuhan alla olevia tuotteita hyväntekeväisyyteen ja hävikkiruokaravintoloille. Hyvää tekevien toimijoiden tukeminen on meille perusjuttu - ja yksi pienistä teoistamme parempaa maailmaa kohti ponnisteltaessa.

Keinoja hävikin vähentämisen - nappaa vinkit ja säästä sekä luontoa että rahaa!

Pidä huolta sapuskoista - 11 vinkkiä ruuista huolehtimiseen

 1. Tarkista jääkaappisi lämpötila! Sen tulisi olla +2 -+6 oC . Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Huomaa, että jääkaapin ovessa lämpötila on helposti korkea.

 2. Säilytä oikeassa lämpötilassa: Korkeintaan +3°C:ssa eli jääkaapin kylmimmissä kohdassa alahyllyllä tuore kala, tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat, tuore liha ja kana ja mäti. Säilytä korkeintaan +6 °C:ssa savukala ja kalapuolisäilykkeet kuten silli ja silakkasäilykkeet, maito ja maitovalmisteet, voi ja margariini, kerma, idut, paloitellut kasvikset ja itse tehdyt, kertaalleen kypsytetyt ruuat.

 3. Jäähdytä aterialta ylijääneet ruuat nopeasti esimerkiksi talvella ulkona tai kylmässä vesihauteessa, ja laita ne pian tämän jälkeen jääkaappiin. Tämä pidentää ruokien säilymistä.

 4. Kaikkein nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella kuivakaapissa ja jääkaapissa samalle hyllylle silmiesi korkeudelle, jotta ne eivät unohdu kaapin perukoille. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on tyhjä.

 5. Pidä etyleenille herkät kasvikset erossa etyleeniä tuottavista kasviksista. Etyleenille herkkiä: sitrushedelmät, kiivi, peruna, porkkana, salaatit, yrtit, kurkku, kesäkurpitsa, kaalit. Etyleeniä tuottavia: ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet, ja muun muassa avokado, omena, tomaatti, luumu, banaani

 6. Hedelmät ja vihannekset kannattaa säilyttää erillään vihanneslaatikoissa, jotka ovat yleensä jääkaapin alaosassa.

 7. Poista ajoissa hedelmäkoristasi tai kasvisten joukosta pilalle mennyt hedelmä tai kasvis, jotta muut säilyisivät hyvinä mahdollisimman pitkään.

 8. Pidennä lihapakkauksen käyttöikää kypsentämällä tai pakastamalla se.

 9. Yrttejä jää isosta yrttiruukusta usein käyttämättä. Kääri pienityt yrtit folioon tai laita ne pakasterasiassa pakkaseen.

 10. Säilytä pähkinät suljetussa astiassa jääkaapissa.

 11. Säilytä perunat huoneenlämmössä ja pimeässä.

Säilytä elintarvikkeet oikein

Jääkaappi ja pakastin ovat helposti ruokien hautausmaa. Usein käy niin, että ruoka unohtuu kaapin perälle ja lopulta heitetään pilaantuneena pois. Ruokahävikkiä voi vähentää  merkitsemällä säilystysrasioihin vaikka maalarinteipillä päivä, jolloin ruoka on laitettu jääkaappiin tai pakastimeen. Mikään ruoka ei säily pakastimessakaan loputtomiin.

PAKASTIMESSA (-18 C)

 • Vihannekset 8 kk

 • Marjat 8 kk

 • Leipä 3 kk

 • Jauheliha 3-4 kk

 • Sianliha 3-4 kk

 • Kana, paloina 9 kk

 • Kalafileet 2-3 kk

 • Valmiit ruuat 3-4 kk

JÄÄKAAPISSA (+2-5 C)

 • Maito 7 vrk

 • Liha 3-5 vrk

 • Jauheliha 1-2 vrk

 • Kana 1-2 vrk

 • Kala 1 vrk

 • Leikkeleet 5-7 vrk

 • Valmiit ruuat 3-4 vrk

 • Kastikkeet, puurot 1-2 vrk

Lähde: Evira

Osta ruokaa tarpeeseen - 9 vinkkiä säntilliseen ruokatalouteen!

 1. Ota kuva jääkaappisi sisällöstä, ennen kuin lähdet kauppaan. Näin vältyt kaupassa turhilta ostoksilta.

 2. Suunnittele niin monen päivän ruokalista, kuin voit. Käy kerralla kaupassa: säästät hermojasi, aikaa ja rahaa.

 3. Ole tarkkana tarjousten kanssa. Isompi määrä ei välttämättä ole säästöä, jos kaikkea ei pysty hyödyntämään.

 4. Osta kaupasta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista.

 5. Ruokakauppaan ei kannata mennä nälkäisenä.

 6. Osta alennustatarroilla varustettuja elintarvikkeita. Ne ovat yksi kaupan keinoista pienentää omaa ruokahävikkiään

 7. Verkossa toimivia ruokakauppoja ja niiden ruokakassipalveluita suosimalla voit lisätä ruokaostostesi suunnitelmallisuutta, vähentää tarpeettomia heräteostoksia, säästää rahaa ja ehkäistä ruokahävikin syntymistä.

 8. Valitse kaupasta valmiiksi kypsiä hedelmiä ja vihanneksia. Kaupalla on kotikeittiöitä paremmat olosuhteet säilyttää ja kypsyttää esimerkiksi banaanit ja tomaatit täydellisiksi.

 9. Jos valitset kaupassa aina hieman raa’at kasvikset, jää kaupan ikäväksi tehtäväksi heittää pois täydellisimmät yksilöt.

Päiväysmerkinnät - tätä ne tarkoittavat!

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Sen jälkeen kannattaa ottaa aistit käyttöön eli haistaa ja maistaa, sillä tuote saattaa olla vielä täysin syömäkelpoinen. Tämä merkintä liittyy tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin, eikä riskiä sairastua ole. Merkintä löytyy huoneenlämmössä säilyvistä elintarvikkeista, mutta myös maidoista ja maitotuotteista.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa päivää, johon mennessä tuote tulee käyttää. Tämä merkintä on tuotteissa, joiden mikrobiologista pilaantumista ei voi helposti havaita.

Pilaantuneen tuotteen syöminen voi aiheuttaa riskin sairastua. Merkintä on vakuumi- ja suojakaasupakatuissa tuotteissa kuten vakuumikalassa, sekä pakatussa broilerissa ja lihassa.

Hyödynnä kaikki sapuska - 12 vinkkiä biojötekuorman pienentämiseen!

 1. Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkanat, yrtit ja salaatit liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.

 2. Nahistuneet juurekset voi hyvin käyttää sosekeitossa.

 3. Nahistuneet tai ylikypsät hedelmät ja mehutölkkien jämät voi käyttää pirtelöihin.

 4. Muista, että olohuoneen kaunis hedelmäasetelma tulee myös syödä!

 5. Pidä jämäpäivä, jolloin tarjolla on kaikki edellispäivien tähteet. Ei haittaa, vaikka kaikki syövät eri ruokia.

 6. Kermatilkan, tuorejuustojämän tai juustonkannikasta tehdyn raasteen voi hyvin käyttää kastikkeissa, keitoissa, letuissa, kiusauksissa ja laatikkoruuissa.

 7. Tutki mitä kaapeissa on, ennen kuin ostat uutta.

 8. Googlaile reseptejä, ole luova ja yhdistele ruoka-aineita.

 9. Ylijääneet keitetyt perunat voi seuraavana päivänä paistaa rapeaksi pannulla tai käyttää munakkaassa ja perunasalaatissa

 10. Jos syöt vain puolet avokadosta, jätä kivi kiinni toiseen puoliskoon, ja se säilyy paremmin.

 11. Sitruunan mehu estää avokadon tummumisen.

 12. Säilytä tomaatit huoneenlämmössä, mutta poissa aurinvalosta ja kurkun läheisyydestä. Pehmenneet tomaatit voi käyttää keitoissa ja lämpimissä voileivissä.

Hävikkifaktoja - vielä riittää tekemistä!

Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25-30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä (lähde: FAO).

Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kulutetusta ruoasta (lähde: MTT).

Yhteen laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (lähde: MTT).

Suomessa heitetään vuosittain henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta (lähde: MTT).

Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa (lähde: MTT).

Tiesitkö, että suomalaisissa kotitalouksissa vuosittain roskiin päätyvä ruokajäte vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä? (lähde: MTT)

Noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi (lähde: MTT).

Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämänsä ruokaa vastaavalla summalla joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla (lähde: HSY).

Sitra on laskenut, että ottamalla tähdelounaskäytännön kaikkiin Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa.

Ruoan tuottaminen vaikuttaa väistämättä ympäristöön, mutta eri ruoka-aineiden välillä on suuria eroja. Kasvikunnan tuotteiden tuotanto rasittaa ympäristöä vähemmän kuin eläinperäisten tuotteiden tuotanto.

Ruohonjuuri lahjoittaa pois hävikkituotteita

Ruohonjuuri lahjoittaa joka viikko hävikkiuhan alla olevia tuotteita hyväntekeväisyyteen ja hävikkiruokaravintoloille. Hyvää tekevien toimijoiden tukeminen on meille perusjuttu - ja yksi pienistä teoistamme parempaa maailmaa kohti ponnisteltaessa.

Hävikkifaktat ovat vuodelta 2015. Hävikkivinkit ja -faktat on poimittu Kuluttajaliiton valtakunnallisten Hävikkiviikkojen aineistoista.